Tuğba Çubukçu Polonya’da eğitim ve yaşam
HABERİ PAYLAŞ

Polonya’da eğitim ve yaşam

Avrupa birliği sonrası ekonomik iyileşme, eğitim sektöründe yapılan yatırımlar, bir çok büyük ve global firmanın merkezini Polonya ya taşıması gibi nedenler Polonya'nın özellikle üniversite ve yüksek lisans alanında her geçen gün daha çok tercih edilmesini sağladı.

Anadili İngilizce olmamasına rağmen hemen hemen her alanda tamamen İngilizce bölüm bulunabiliyor. Üstelik bir çok bölümlere hiçbir sınav şartı aranmadan kabul alınabiliyor. Kabul noktasında önemli olan iki tane kriter var. Bunlardan biri öğrencinin lise ya da üniversite not ortalaması, diğeri ise İngilizce yeterliliği. Eğer öğrencinin dil yeterliliği yoksa Polonya’da alabileceği 1 senelik hazırlık eğitimi ile bu eksiğini tamamlama şansı olabilir. Ayrıca ülke ana dili İngilizce olmamasına rağmen dünyada ki en iyi İngilizce konuşulan ilk 10 ülke içerisinde bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Ülkenin tercih edilmesinde rol oynayan başlıca nedenler:

  • İngilizce sunulabilemin bölüm çeşitliliği
  • Düşük eğitim maliyetleri (200-3000 euro civarında senelik eğitim maliyetleri)
  • Alacağımız diplomaların tüm Avrupa Birliği ve dünyada geçerli olması.
  • Eğitim esnasında sahip olunan Şengen vizesi ile tüm Avrupa'ya kolay seyahat imkanı.
  • Gerek eğitim esnasında gerek eğitim sonrasında ülkenin öğrenciye sağladığı çalışma izni
  • Bir çok firmanın merkezinin bulunduğu ülkede mezuniyet sonrası iş imkanı.
  • AB diploması ayrıcalığı ile gerek ülkemizde gerek AB ülkelerinde işe başvurma hakkı.
  • Yaşam maliyetlerinin diğer Avrupa ülkelerine göre düşük olması.
  • Polonya'nın kendi ülke sınırları içinde eğitim almış öğrencilere sağladığı yerleşim hakkı.

Bunlar ilk olarak akla gelen tercih nedenleridir. Aynı zamanda ülkede dünyada ki ilk 1000 üniversite sıralamasında olan toplamda 17 üniversite vardır. Aynı zamandan ilk 500 sıralamasında 2 üniversite bulunur. Bunlar aynı zamanda üniversitelerin YÖK denkliklerinin olması anlamına gelmektedir.

Üniversitelerin köklü ve kaliteli eğitim sistemleri sayesinde öğrenciler mezun olduklarında rahatlıkla iş imkanı bulabilmektedir. Özellikle Polonya da çalışmaya devam etmeyi planlayan öğrencilerin ülkenin ana dili olan Lehçeyi de eğitim süresince öğrenmesi iş bulma noktasında avantaj sağlayacaktır. Bir çok global şirket özellikle ülkede ki yüksek standartlı üniversitelerden mezun öğrencileri tanışma toplantıları ve öğrenci kulüpleri üzerinden bünyelerine katmaktadır.

Polonya'daki üniversiteler ALES, GRE, GMAT gibi akademik sınavlar istemediği için öğrenciler rahatlıkla yukarıda geçen not ortalaması ve ingilizce yeterliliği ile üniversitelere giriş yapabilmektedir.

Üniversitelerin bir çoğu IELTS, TOEFL gibi İngilizce yeterlilik sınavlarının sonuçlarını istemektedir. Bu sınavlardan alınan sonuçlar 2 sene geçerlilik sağlamaktadır. Öğrencinin dilinin yeterli olmaması durumunda Polonya da dil eğitimi öğrencilerin hem ülkeye alışması hem de daha hızlı bir dil eğitimi alabilmesi için imkan sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Ülkede yoğun öğrenci talebinden dolayı konaklama konusunda iyi seçenekler bulabilmek için başvuruların erkenden yapılıp konaklama seçeneklerine de başvurulması gerekmektedir.

Yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilen şehir, aynı zamanda başkent olan Varşova’dır. Varşova’dan sonra Kraków, Łódź, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice, Wroclaw gibi şehirler oldukça büyük gelişmiş şehirler olup, dünyanın en iyi üniversite sıralama kuruluşlarında ilk 500 ve 1.000’de yer alan üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır

Polonya’da üniversite ve yüksek lisans eğitimleri hakkında bilgi edinmek için bana tugbacubukcu@yandex.com adresimden ulaşabilirsiniz.

Güzel ve güncel bir bilgi vererek bu hafta ki yazıyı bitirme istiyorum. Avustralya’ya seyahat yasağı sonunda kalktı ve bir çok öğrenci vizesini alarak seyahatini gerçekleştirdi yada gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder