Tuğba Çubukçu Yurtdışı eğitimi için hangi sınavları geçmek gerekir?
HABERİ PAYLAŞ

Yurtdışı eğitimi için hangi sınavları geçmek gerekir?

Bu hafta yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin muhakkak girmesi ve geçerli notu alması gereken dil yeterlilik sınavlarından yani güvenli İngilizce testlerinden bahsedelim. Peki nedir bu dil yeterlilik sınavları? Hangi sınavlara girmeli?

Bu konuda birebir danışmanlık görüşmelerimde arada bir "Dil bilmek zorunda mıyım?" "Benim İngilizcem hiç yok ama Amerika da yüksek lisans yapmak istiyorum" gibi şaşırtan diyaloglar yaşıyorum. Onlara her zaman şunu anlatıyorum; okul tarafından sınır olarak kabul edilen dil yeterlilik puanı almanın, öğrencinin dersleri anlayacak seviyede olup olmadıklarını anlamak içindir aslında , aksi takdirde akademik programlara giden öğrencilerin başarılı olmaları mümkün değildir. O yüzden istenen skorların da üstünde puan almanın onları eğitimleri esnasında rahatlatacaktır. Ben onlara yıllardır kendi dillerinde aldıkları eğitimlerde dahi dönem donem zorlanabilirken, şimdi artık bu eğitimi başka bir dilde alacaklarını, özellikle sözel bölümlerde okuyacaklarsa bunun getireceği zorlukları anlatıyorum.

Haberin Devamı

Peki nedir bu dil yeterlilik sınavları? Hangi sınavlara girmeli? En çok öğrenci gönderdiğimiz ülkeler olan İngiltere, Kanada, Amerika, Iranda gibi ana dili İngilizce olan ülkeler tarafından istenen İngilizce yeterlilik sınavlarından en geçerlileri. IELTS, TOEFL, PTE sınavları diyebiliriz. IELTS İngiltere merkezli bir sınavken TOEFL Amerika merkezli bir sınavdır. IELTS devlet birimleri tarafından da en güvenli sınav olarak kabul edilmiştir. Yurt dışında çalışmak, öğrenim görmek veya küresel göçmenlik için IELTS sınavı almanız gerekecektir.

TOEFL sınavını seçtiğinizde de dünya genelinde 150'den fazla ülkede 10 bin fazla üniversite ve kurum tarafından kabul edilir ve güvenli İngilizce testlerinden (SELT) kabul edildiği için eğitim, çalışma ve göçmenlik için kullanılır.

Öğrencinin gideceği okulun kabul şartları incelenerek en doğru sınav önerisi danışmanı tarafından verilecektir. Henüz danışmanı olmayan öğrenciler okumak istediği üniversitelerin giriş koşulları bölümünden istenen sınavları inceleyerek karar verebilir.

Haberin Devamı

TOEFL IBT sınavı internet ortamında yapılmaktadır. Sınav dinleme, okuma, konuşma ve yazma alanlarında olçum yapar. En yüksek puan 120 geçerlilik en alt puanı 79 dur. Sına toplam 4 saat 15 dakika sürmektedir. Her yıl ortalama 50 defa yapılmaktadır. IELTS sınavının ise genel, Akademik ve UKVI gibi çeşitleri bulunmaktadır. Ayda 2 ya da 3 defa yapılmaktadır. En yüksek not 9 dur. Üniversitelerin ilk senesi için gerekli olan puan genellikle 6,5 minimum olarak düşünülebilir. Eğer öğrenci İngiltere de hazırlık eğitimi alacaksa UKVI sınavına girmelidir. Birinci sınıf yerleştirmesi ve diğer birçok ülke için Akademik sınavı geçerli olacaktır.

Bunun dışında Almanya da eğitim görmek isteyen öğrencilerin orta seviyede Almanca bildiğini kanıtlaması gerekir. Bunun için DSH, TestDaf gibi sınavlara girmeleri gerekmektedir.

Güncele pandemi gelişmelerine biraz bakalım.. İngiltere 22 Eylül den itibaren artık Türkiye’yi red listten çıkartıyor. Bu da demek oluyor ki zorunlu olan 10 gün otel karantinası kalkıyor. İrlanda uzun bir aradan sonra tekrar Türk öğrenciler için vizeleri ve eğitimi açtı. Amerika ve Kanada hem vizeler acık hem gidişlerde karantina gibi bir sıkıntı yok. PCR test ile gidilebiliyor. Avustralya ise ne yazık ki pandemi başladığında aldığı kapatmak kararını hiç aralamadı bile. Hala kapalı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder