Ufuk Tarhan Gelecek 10 yılda en yüksek ücretleri kim alacak?
HABERİ PAYLAŞ

Gelecek 10 yılda en yüksek ücretleri kim alacak?

COVID-19 Pandemisi sonrasında ki buna ileride MÖ-MS gibi, Korona Öncesi (KÖ) – Korona Sonrası (KS) diyeceğiz, aşırı hızlanan “Dijitalleşerek Geleceğe, Dijital Medeniyetlere, Dataizm’e Geçiş” süreci aşağıdaki konuları tüm dünyada “olur mu, olmaz mı?” tartışmasına kapattı.

Koronavirüs, hem de adeta yüzümüze çarparcasına,

- Eh anlayın artık ey dünyalılar! Dijitalleşmeden geleceğe geçilemez, daha fazla lafla peynir gemisi yürütülemez, analog sistemlerle sürdürülebilirlik sağlanamaz!.. Hadi bakalım, dijitalleşmeye!..

Haberin Devamı

Diye bağırarak analog kapıyı “çaat” diye büyük bir gürültüyle kapattı!..

Birkaç haftada en muhafazakar, en tutucular dahil olmak üzere hepimizi;

- Hiç kaçarı yok, besbelli işte! Olacaklar oluyor, gelenler geldi bile.

- Olanı biteni, olacakları anlayamıyor musun?

- “Gelecek Körü” müsün nesin, neler oluyor fark edemiyor musun?

Noktasına getirdi, bıraktı!

Pandemi sırasında yaşadıklarımız için 2019 sonunda, hatta 2020 Şubat ayında;

- 2020’nin Mart ayından itibaren tüm dünyada,

- İş yerleri, okullar kapanacak,

- İnsanlar evlerde-temassız-sosyal/fiziksel mesafeli, maskeli yaşamak,

- Uzaktan çalışmak, eğitim almak, alışveriş yapmak zorunda kalacak,

- Ülkeler birbirlerine sınırlarını kapatacak, turizm yasaklanacak!..

denseydi,

- Senin üstün açık kalmış, beynini üşütmüş, kötü rüya görmüşsün derdik…

Ve büyük yanılırdık!..

Çünkü hepsi ve daha fazlası oldu! Yaşananlar, yaşayacaklarımızın teminatı şeklinde, sadece birkaç ayda dünyanın bütün gidişatını alt üst etti. Hala da hız kesmedi… Hepimizi geri dönülmez “gelecek yolunun” başına pat diye koyuverdi!

Daha doğrusu teknoloji ve dijitalleşme ile neler yaşanabileceğini en “kattiyen, asla olmazcı” kafalara bile COVID19 marka çivilerle çaktı.

Uzun lafın kısası, sadece Pandemi sırasında yaşananlardan bile artık net olarak anlamış bulunuyoruz ki;

Bundan en fazla 9 yıl sonra, yani 2030’larda bugün geçerli, aranan, çok kazandıran, en popüler, en geçerli diye bilinen işlerin en az yarıdan fazlası, yok olacak, bugünkü halleriyle yapılamaz hale gelmiş olacak.

Haberin Devamı

- Mesleklerin çoğu ya tamamen gereksizleşecek ya da devrimsel farklılıklar geçirecek. Daha da önemlisi, on-yirmi yıl sonra hangilerinin kıymetli olacağını bugünden net bir şekilde kestirmemizin zor olduğu binlerce yepyeni iş ve alan türeyecek.

- Ve doğal olarak iş yerleri, çalışma biçimleri, şirketlerin-organizasyonların-kamu hizmetlerinin-sivil toplum örgütlerinin yapısı,

- Tasarıma-üretime-satışa-pazarlamaya-dağıtıma dair ihtiyaç-tercih-talep ve alışkanlıklar müthiş farklılaşmış olacak.

- Haliyle insanların; iş dünyasının ve aslında genel olarak yaşamın ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli donanımları kazanmasından sorumlu ve uzun süredir “artık çöktü, yetersiz, işlevsiz” vb. diye yakınılan “eğitim” kurumları-konuları-araçları-yöntemleri” de tepeden tırnağa dönüşecek. Eğitimde devrim yaşanacak.

- Eğitim kurumları ne yaparsa yapsın bitip, tükenmek bilmeyen, daima artan-değişen ihtiyaçları hiçbir zaman tam olarak karşılayamayacağı için herkes kendi “öğrenme sorumluluğunu” üstlenecek. Bunun için önünde neredeyse sınırsız fırsatlar bulacak. Herkes "otodidakt" olacak!

Haberin Devamı

- Üstelik tüm bunlar yalnızca insanlar arasında yaşanmayacak. Hem iş hem de eğitim-sağlık-sosyal-eğlence-kültür-spor-sanat vb. tüm alanlarda aramıza “yapay zekalı pek çok robot kardeş” katılmış olacak. Kendilerine bundan sonra kısaca “Rinsan, İnsansı” vb. sıfatlarla hitap edeceğiz.

Açıklayıcı not: “Rinsan”ı fiziksel robotlar, “İnsansı”yı yazılım temelli bot’lar vb. için kullanıyorum.

- Gelecek nesiller, rekabette bir de bu “Rinsan, İnsansı” denen kardeşleri geçmeye ya da uzlaşmaya, ekip yönetiminde bir de onları yönetmeye, onlarla uyum içinde çalışmaya, her manada “hibrid” yaşamaya alışmak durumunda kalacaklar. Daha doğrusu onlarla hayat nasıl yaşanacak, hep birlikte öğreneceğiz…

- Geleneksel mesai, iş yeri-ofis-fabrika-okul, ücret, maaş, sosyal güvenlik vb. tüm yapılar değişip, esneyecek, çeşitlenecek.

- Sabit maaşlı işler hızla azalacak, miktarları-seviyeleri düşecek. Kontrat temelli, kısa-esnek zamanlı çalışma modelleri yükselecek.

- Tekrarlanan, rutin, operatörlük türü tüm işler kademeli olarak rinsan ve insansılara, cobot'lara devredilecek.

- Her birimiz geleceğe uyumlu sürdürülebilir kariyer için eninde sonunda fütürist bakış açışı ile kişisel gelişim modeli olarak T-İnsan* olmayı öğrenip, benimseyecek, teknoloji üstadı, otodidakt**, küratör*** insanlara evirileceğiz.

* T-İnsan; Bir konuda derinleşen, o bir konunun her şeyini, her şeyin de bir şeyini bilen teknolojik, tasarımcı, takım oyuncusu yeni nesil insan demek…

** Otodidakt; Kendi kendine öğrenme, düşünme.

*** Küratör; Kariyer için gereken unsurların koleksiyonunu, kolajını yapma becerisi.

Artık hiç kuşku yok ki teknoloji, yazılım, mühendislik, bilim insanlığı; insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar, açık ara en çok ihtiyaç duyulacak, parlayacak, yükselecek alanlar…

Dünyanın en önemli iş/eleman arama-bulma platformlarından ikisine; https://www.theladders.com ve https://www.hirevue.com’a ++ diğer pek çok araştırmaya göre hali hazırda şirketlerin, kurumların en fazla aradığı ve en fazla ücret ödediği ve daha da fazlasını ödeyebileceğini belirttiği yetkinliklerin çoğu;

- Yazılım, kodlama,

- Algoritmik tasarım, kurgu

- Mobil uygulama,

- Yapay zeka,

- Kullanıcı deneyimi ve interface tasarımı,

- Bulut mimarisi,

- SaaS (SoftWare as a Service) platform tasarımı, mimarisi, küratörlüğü, vb. yeni nesil alt yapı danışmanlığı,

- Low or No Code uygulamalar

- Veri analitiği, madenciliği -her türlü analistlik,

- 5G, 6G,

- Kuantum bilgisayarlar,

- Çok boyutlu, AR/VR/XR/3D tasarım-uygulama,

- Nano teknolojiler

- Genetik, biyo teknoloji,

- Çevre, iklim, doğa, doğal kaynaklar,

- Yenilenebilir enerji,

- Teknolojik tarım,

- Sağlık teknolojileri,

- Blockchain, fintech, kripto para

- Akıllı network-data center alt yapısı,

- Siber güvenlik,

- Nesnelerin interneti,

- Giyilebilir teknolojiler,

- Uzay,

- Havacılık,

- Yeni nesil çok fonksiyonlu hava-su-kara araçları, drone'lar vb.,

- Otonom araçlar,

gibi bilim-teknoloji alanlarında.

Şirketler bu konularda yetişmiş, meraklı, çalışkan yetenekleri kapma yarışında. Bunlar artık belli konular. O halde bu alanlarda kendinizi yetiştirmek avantaj sağlayacaktır.

Yukarıdaki uzgörüler, öngörüler kesin... Ancak, başka şeyler de kesin, onları da gelecek hafta anlatacağım… #GelecekGüzelGelecek

Sıradaki haber yükleniyor...
holder