Ufuk Tarhan Gelecekten neden korkuyoruz? Bu korkuyu nasıl aşarız?
HABERİ PAYLAŞ

Gelecekten neden korkuyoruz? Bu korkuyu nasıl aşarız?

Daha iyi bir geleceği olmasını isteyenler her şeyden önce sıkı bir gelecek farkındalığı geliştirmek zorunda. “Nasıl?” diyecek olursanız yanıt basit; benim de aralarında olduğum fütüristleri yani gelecekçileri izleyin, dinleyin, okuyun. Harıl harıl “Gelecek nasıl gelecek? Neler, ne zaman, nasıl, nerede, neden öyle olacak, olmalı?” türündeki sorulara yanıt bulmaya, bunları bilgi olarak paylaşmaya gayret ediyorlar. Birey ve toplumların geleceğe hazırlanmalarına epey katkıları oluyor. Gelecek hakkında, çoğu yabancı dilde, fazla sayıda değerli kaynak bulunabiliyor.

Haberin Devamı

Tabii ki ilk önereceklerimin başında şu anda okumakta olduğunuz ‘Fütürist Magazin’ köşe yazılarım, T-İnsan kitabım ve 2006’dan bu yana yazdığım, videolar yüklediğim ‘www.ufuktarhan.com’ blog’um var. Aslında hepsi de insanların geleceğe hazırlanmasına, bunun için de en önce gelecek korkusunu aşma konusunda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ancak insanların hâlâ en büyük korkularından biri gelecek korkusu…

Gelecekten neden korkuyoruz Bu korkuyu nasıl aşarız

KORKU, İNSANI TETİKLER

Korku; bizi uyaran, tehlikelere karşı koruyan, önlem almamızı, risklerden kurtulmamızı, yaşamamızı, gelişmemizi sağlayan, bir nevi emniyet kilidi. Özetle; makul seviyede olması koşuluyla gayet sağlıklı, doğal, mecburi bir duygu. Korku olmasa merak edemez, önlemler geliştiremez, sakatlanırız. O halde gelecekten korkmak, eğer sağlıklı dozlar aşılmıyorsa geleceğe hazırlanmak için hiç de fena bir şey değil, hatta yararlı ve gerekli... Çünkü bu korku geleceğe karşı önlem alma, değişim, dönüşüm ve yeniliklere doğru hazırlık yapma olanağı veriyor, daha doğrusu zorluyor, insanı tetikliyor.

YENİLİKLERLE DOLU, VİRAJLI BİR YOL

Gelecek, dediğimiz şey, bizi dünden alıp bugünden geçirip yarınlara taşıyan, başlangıcı ve bitişi henüz belli olmayan bir yol. Epey zorlu, engebeli, virajlarla, çözülmesi gereken bilinmezlerle ve yeniliklerle dolu. Gelecek korkusu da bizi bu yolu aşmak için harekete geçiriyor, hatta zorluyor.

Bu sayede en karamsarlarımız da dahil olmak üzere hepimiz, bir şekilde o gelecek yolunun nurlu ufuklara çıkmasını umuyoruz, öyle olsun istiyoruz, bunun için çabalıyoruz. Her duyguda olduğu gibi, gelecek korkusunun da azı ya da çoğu ve özellikle ayarsızı zararlı... Onun için korku duygumuzda bir denge ve ayar tutturup işi tedavi gerektirecek anksiyete seviyelerine vardırmadan gelecek için önlemler almak gerekiyor.

Haberin Devamı

1- Gelecek karşısında cesur olun. Cesaret korkmamak değil, ona rağmen ilerlemektir. O halde gelecek korkusunu reddetmeyin. Gelecek cesurları çok sever.

2- Gelecekçi bakış açısı geliştirin. Fütürizmi akıllıca ve etkin kullanın. Bu hem korkunuzu azaltır hem sizi vizyoner ve yarınlarda daha becerikli kılar.

3- Hayallerinizi gelecek korkusuna yedirtmeyin. Tutkuyla peşinden koşun. Korku, hayallere özellikle saldırır, aman tuzağa düşmeyin.

Korkuya teslim olanlara değil, cesurlara #GelecekGüzelGelecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder