Ufuk Tarhan İnsan uçmaya hazır mı?
HABERİ PAYLAŞ

İnsan uçmaya hazır mı?

İnsanoğlu belki kuşları fark ettiğinden beri onlara bakıp bakıp, alıp başını gitmeye, uçmaya heves ediyor. Hazerfan Çelebi’den bu yana, pek çok insan kuşlara öykünerek yükseklere çıkmayı hayal ede ede; aşağı yukarı 100 yıl kadar kısa bir sürede uçan balonların, uçakların, jetlerin hatta uzay araçlarının icatlarını hızlıca tamamladı.

Azim ve merak, biz insanları bir yerden bir yere toplu olarak havadan ulaştırmanın ya da halen eğlence amaçlı kullanılan balonlarla bir şekilde uçurmanın yolunu bulsa da daha uzun menzilli, daha hızlı ve bizzat insanın kendisinin uçma hayali henüz tam anlamıyla gerçekleşebilmiş değil.

Haberin Devamı

İnsan uçmaya hazır mı

Her şeye rağmen, sosyal medyada özellikle son üç-beş yıldır sıklıkla uçuş denemesi yapan insanların fotoğraflarını ya da videolarını görüyoruz. Jetgiller nihayet gerçek oldu diye sevinip hemen birbirimizle paylaşıyoruz.

UÇMAK GERÇEKTEN KOLAYLAŞTI MI?

Yakın gelecekte portmantodan ‘JetPac’ veya ‘Jet Suit’ denen uçuş elbisemizi alıp “Haydi ben işe gidiyorum” ya da “Şöyle bir dolaşmaya çıkıyorum” deyip şöyle bir uçup gelebilecek miyiz? Bu mümkün olacak mı? Hemen bakalım o halde dünyadaki gelişmelere; Bugünkülere benzer jet motorlu uçuş hayaline en benzer görsellerden biri ilk kez 1928 yılında ‘Uzayın Skylark’ı’ isimli bilim kurgu romanının yer aldığı dergi kapağında görülür.

İnsan uçmaya hazır mı

Yazar Edward E. Smith, romanında, uzayda bir gelecek ve uçan insanlar hayal eder. ‘İnanılmaz Hikayeler’ dergisi de bunu kapağına taşır. Kırmızı giysili uçan adam illüstrasyonu öyle beğenilir ki bugünkü mucitlere ilham olduğu söylenir. Takip eden yıllarda uçan insan için yapılan çalışmalar hiç durmaz. Farklı tasarımlarda ve teknolojilerde sayısız model ortaya çıkar, başarılı-başarısız pek çok deneme gerçekleşir.

İnsan uçmaya hazır mı

Ancak gerçek anlamda insan uçuşlarının en dikkat çekici olanlarının yapılabilmesi 2016-2017’leri bulur. 2017’de İngiliz mucit Richard Browning, Iron Man benzeri jet motorlu uçuş kıyafeti ile o güne kadar yapılabilen en hızlı uçuşu tamamlar. Hatta yeni bir rekor kırar. İngiltere’deki Reading Lagoona Park’ın üzerinde gerçekleşen ve Browning’in saatte 32 milden (51.50 km) daha yüksek bir hıza çıktığı uçuş, Guinness Dünya Rekorları’na girer.

Haberin Devamı

İLK HEDEF ASKERİ ALANLAR

Tüm bu gelişmelere rağmen uzmanlar, uçan insanların yaygınlaşması için daha epey zaman olduğunu, ilk gelişmelerin askeri amaçlar için kullanımlarda yaşanacağını belirtiyor. Dikey kalkış ve iniş yapabilen (VTOL) yeni nesil jet motorlu uçuş giysileri 300 kilograma yakın ağırlık taşıyabilmelerine rağmen güvenlik ve sürüş kolaylığı açısından daha halledilmesi gereken çok sorun olduğu rapor ediliyor.

Yıllarca jet pilotluğu yapmış kişiler dahi bu giysilerle uçmayı öğrenmekte çok zorlandıklarını ifade ediyor. 2024’ten itibaren askeri kullanımlarda önemli gelişmelerin olmasını bekleyen sektör öncüleri, ondan sonra da sivil alanlarda patlama yaşanabileceğini belirtiyor. Ancak ben şahsen sivil uçuşların yakın gelecekte hâlâ gösteri amaçlı yapılabileceğini düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder