Ufuk Tarhan Ofise mi gelsinler evde mi çalışsınlar?
HABERİ PAYLAŞ

Ofise mi gelsinler evde mi çalışsınlar?

2021 sonbaharında iş yerlerini çözülmesi gereken yeni sorunlar ve konular bekliyor olacak. Gerçi çoğu kurumsal firma şimdiden üzerinde çalışmaya başladı. Ancak hem ülkemiz hem dünya esas dalgalanmayı eylül ayından itibaren yaşayacak gibi duruyor.

Ofise mi gelsinler evde mi çalışsınlar

YENİ ÇALIŞMA MODELLERİ

Net olan bir şey var ki çoğunlukla hibrit, esnek modeller uygulanacak. Yani bazı çalışanların iş yerine döndüğü, diğerlerinin de evden/uzaktan çalışmaya devam ettiği karma modeller uygulanacak. Hem evde hem ofiste veya ikisi bir arada çalışma modellerinde, aşağıdaki gibi farklı uygulamalar gündeme gelecek;

Haberin Devamı

1- Çalışanlar haftanın belirli günlerinde dönüşümlü olarak ofisten veya uzaktan çalışacaklar. Guruplara ayrılacaklar, bir gurup haftanın şu-şu günleri ofise giderken öteki gurup, diğer günlerde gidecek. Bu modele ‘remote-friendly, uzaktan çalışma dostu’ deniyor.

2- Bazı iş yerleri seçimi tamamen çalışanlara bırakacak. Çalışanlar kendilerine sunulan bir menüden hangi günlerde nereden çalışmak istediğini belirleyecek. Planlamalar buna göre yapılacak. Bu, aslında yukarıdakinden farklı bir yaklaşım içeriyor. Üstteki uygulamada uzaktan çalışmaya kurallar çerçevesinde izin verilirken bu yapıda, uzaktan çalışma teşvik ediliyor. Koşullar uzaktan çalışmaya uygun hale getiriliyor. Modele ‘remote-first, önce uzaktan’ deniyor.

3- Genel olarak hibrit/karma modele geçilmiş olsa da bazı görevlilerin işlerinin yapısı gereği daima, ya kalıcı olarak uzakta ya da sürekli ofiste çalışması söz konusu olabilecek.

4- Bazı iş yerleri tamamen eski usul, yeniden fiziksel ortama dönecek ve herkes tamamen ofis odaklı çalışmaya devam edecek.

5- Bazıları ise bütünüyle sanal ofise geçecek. Fiziksel çalışma ortamı olmayacak Mutlaka bir araya gelinmesi gereken durumlarda hızla yayılmakta olan son derece esnek ve ekonomik koşullarda hizmet veren ‘uydu ofis’ çözümler, sanal gerçeklik kullanılacak.

UZAKTAN ÇALIŞMA İLE ORTAYA ÇIKACAK SORUNLAR

1- Aşırı ya da az iletişim. İş-özel hayat dengesi. Motivasyon, aidiyet, takım ruhu gibi konular.

2- Odaklanma, verim, başarı ve performans ölçümlemeleri. Ofistekiler, uzaktan, tam-yarı zamanlı çalışanlar arasında hakkaniyet sorgulamaları.

Haberin Devamı

3- Ücret paketlerinin, yapısının ve yan ödeneklerin değişmesi. Yeni esnek sistemler kurulması.

4- Teknik alt yapı, cihaz, ortam uygunluğu. Ev/uzaktaki ofis koşullarının, çocukların, yaşlıların bakımını işi etkileyen tüm koşulların organizasyonu ve finansmanı.

5- İşe alım, oryantasyon, staj, tutundurma, faaliyetlerinin yeniden yapılandırılması.

6- Bu kadar farklı çalışma modeli içinde yeni iş sağlığı ve veri güvenliği koşullarının neler olacağı, hem insanların, kurumların mahremiyetinin hem de işe dair her türlü gizliliğin nasıl sağlanacağı belki de en büyük sorun olacak.

7- Blockchain’e, kripto paraya ve 5G’ye geçiş, tüm işleyişin yeşil devrime uygun hale getirilmesi ve bunlara uygun takımların, ortamların kurulması.

8- Kriz yönetmeliklerinin, her türlü çalışan, partner, tedarikçi gibi sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder