Ufuk Tarhan Öğrenmenin geleceğini şekillendiren 6 temel trend
HABERİ PAYLAŞ

Öğrenmenin geleceğini şekillendiren 6 temel trend

Haberin Devamı

1- Mikro Okullar / Bölümler / Gruplar dönemi ana sistem olacak

Pandemiden önce de klasik eğitim yöntem, araç ve içeriklerinin çöktüğü, tüm dünyada biliniyordu. Home Schooling-Ev Okulu,

kişiselleştirilmiş müfredat, online eğitimler, küçük gruplarla özel dersler vb. ufak ufak başlamıştı. O zaman bunlar işlevsizleşen sisteme çare ve alternatifti. COVID-19’dan sonra asıl eğitim, öğrenim kanalları ve sistemleri olmaya başladı. Yakın gelecekte daha da gelişerek sürecek, büyüyecek, farklılaşacak.

2- En kritik öge yaratıcılık

Son 10 yılda teknolojik gelişmeler ve ilintili konuların aşırı değer kazanması ile eğitimde STEM’e (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve

Matematik) odaklanılmıştı. Oysa şimdi yaratıcı insanlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu ve olacağı iyice anlaşıldı. Onun için işine yaratıcılık, sanat katabilenlerin ibresi yükseliyor, mühendislerle yarışacak seviyelere yaklaşıyor. Biraz sabır!

“Sanat para etmez” diyenler utanacak. Yaratıcılık, sanat, içerik üretmek; teknoloji sayesinde bir daha oradan inmemek üzere, baş tacı olacak.

3- Tamamen kişiselleştirilmiş öğrenim

Herkes kendi öğrenme hızına, ilgi alanına, ihtiyacına, kapasitesine ve olanaklarına göre; cihaza, konuma veya saate bağlı kalmaksızın özgürce öğrenecek. Disleksi gibi belirli öğrenme zorluklarına hitap eden programlar ve kurslar, öğrencilere kendi yaş aralıklarındaki diğerleriyle eşit düzeyde öğrenim için olanak sağlayacak.

4- Araç ve içerikler değişecek

Simülasyon, eğitici oyunlar, eğitici eğlence gibi yeni yöntemlerle Simüle edilmiş öğrenme deneyimleri öğrenciyi öğrenmenin içine dahil edecek. Örneğin, RoomQuake gibi uygulamalar normal bir sınıfı deprem simülasyonuna dönüştürecek, yanı sıra eğitici oyunlar ve eğitici eğlence öğrenme yöntemleri, öğrencilere kitaptan çıkıp bir deneyime girme şansı sunacak. Tüm bunlar öğrencilere işbirliği içinde çalışma ve gerekli zaman ve görev yönetimi becerileri gibi geleceğin en önemli yetkinliklerini kazandıracak. Kendilerini ve çevrelerini geliştirmek için sınırız fırsatlar yaratacak.

5- Teknoloji kullanımı artacak

Yapay Zeka (Artificial Intelligence-AI), robot, bot, nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojiler, kripto paralar ve blok zincir kullanımı belki de en hızlı ve en çeşitli, en yaratıcı çözümlerle eğitim sektöründe gelişecek. Öte yandan diğer yenilikler olarak sayabileceğimiz sanal gerçeklik (Virtual Reality-VR) ve artırılmış gerçeklik (Augmented Reality-AR) gibi teknolojiler eğitimi öyle ilgi çekici, yaratıcı, eğlenceli, gerçekçi, pratik ve kolay hale getirecek ki eğitmenler, içerik geliştiriciler, yatırımcılar, öğrenciler ve ebeveynler için olmazsa olmaz kategorisinde gelişmelere dönüşecek.

6- Herkes online eğitimci ve öğrenci olacak

Sanal/çevrimçi eğitim öğrenme aslında onlarca yıldır internet üzerinden yapılabilir durumdayken pandemiye kadar kimse, özellikle eğitim sektörü ve devletler yaygınlaşması, gerçek anlamda gelişmesi için gereğini yapmadı. Hem teknolojilerin yeteri kadar hızlı yaygınlaşamaması hem de eski-yeni sürtüşmeleri gibi nedenlerle sanal / çevrimiçi eğitim, çoğu üniversitede, K-12 okullarında pek kabul görmedi. Tek tük başlayanlar da en fazla geleneksel eğitimi çevrimiçi yapar hale geldi. Sanal öğrenme, müfredat gereksinimlerini karşılayan ve aynı zamanda öğrencilerin dikkatini çeken dersler oluşturmak; yaratıcılığın yanı sıra ileri teknoloji bilgisi, ilave yetkinlikler gerektirdiği için konu bayağı bayağı halı altına süpürüldü. Şimdi kaçış yok bir gün herkes online eğitimci ve öğrenci olacak. Hemen hazırlık yapmaya başlayın...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder