Ufuk Tarhan Öğretmene maaş ödeyen güneş panelleri
HABERİ PAYLAŞ

Öğretmene maaş ödeyen güneş panelleri

Amerika’nın Arkansas-Batesville kırsalındaki bir okul, öğretmenlerine maaş artışı verebilmek için okula güneş panelleri döşedi. Okul, enerjiden sağladığı tasarrufla yıllık ortalama 45 bin dolar maaş alan ama uzun süredir zam göremeyen öğretmenlerinin yüzünü güldürdü. CBS News’e göre Amerika standartlarına göre düşük olan bu ücret nedeniyle okul ve bölge son yıllarda çok öğretmen kaybetti. Yetkililer 2017 yılında okula ait kullanılmayan bir alanı güneş enerjisi çiftliğine dönüştürerek lise binasının önünü 1.500 panelle kapladı.

Haberin Devamı

Güneş panelini kurduktan ve yeni enerjiye uygun altyapıya yatırım yaptıktan sonra her öğretmene 15 bin dolar zam yapıldı. Bu sayede bütçe eksiği kapandığı gibi, fazla enerji bölgeye satılarak açığın yedi kat fazlası kadar da ilave gelir elde edildi.

Öğretmene maaş ödeyen güneş panelleri

ÇİNLİLER EN AKILLI KUMAŞI DA İCAT ETTİ

Çin’in Fudan Üniversitesi araştırmacıları, normal kumaşlardan ayırt edilemeyecek kadar yumuşak, dökümlü, katlanabilen, esneyebilen ve aynı zamanda ışık saçabilen, rengi değişebilen, bluetooth üzerinden bağlanan bir akıllı telefon aracılığıyla metin şeklinde veya sesli mesaj yollayabilen, klavye ya da ekran olarak kullanılabilen yıkamaya elverişli hatta yıkanırken bile mesaj alıp yollayabilen son derece dayanıklı yeni, akıllı bir kumaş geliştirdiklerini açıkladı.

Hem tekstil hem de display/ gösterge/ekran endüstrileri için yepyeni bir çığır açan akıllı kumaşın özellikle sağlık, güvenlik alanlarında sınırsız kullanımının olacağı şimdiden belli. Sonsuz kullanım potansiyeli olan bir konu. Giyilebilir teknolojilerde resmen devrim niteliğinde. İnsanlığa hayırlı olsun.

Öğretmene maaş ödeyen güneş panelleri

APPLE ROBO-TAKSİ ALANINA MI GİRİYOR?

2014’ten beri Apple araba üretecek dedikoduları dolaşır durur. Şirket içinde çalışmalar yapıldığı bilinir ancak araba üretmek cep telefonu üretmeye benzemediği için dünya devi bir şirket olan Apple dahi bu alana balıklama giremez. Neticede 1 Temmuz 2003’te kurulan Elon Musk’ın Tesla’sı bile ancak 17 yıl sonra nihayet kâr getirebilir hale ulaştı.

Ancak belli başlı tüm haber kanallarına düştüğüne ve içerden sızan haberlere göre, Apple artık 2024’te ciddi ciddi ilk ve insansız elektrikli aracını piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Kendi çığır açan pil teknolojisini kullanacağı, menzil konusunda iddialı olacağı belirtilen potansiyel Apple arabası, kişisel ve sürücüsüz bir yolcu taşıma aracı olacak. Daha doğrusu araç çağırma hizmeti ve robo-taksi alanında ilerleyen Alphabet Inc’in Waymo’su ile rekabet edecek gibi duruyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder