Ufuk Tarhan Yapay zeka sebebiyle ortaya çıkacak yeni işler
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zeka sebebiyle ortaya çıkacak yeni işler

Teknolojinin, otomasyonun, yapay zekanın bir sürü işi ortadan kaldıracağından artık hepimiz eminiz ve bu yüzden tedirginiz. “Hangimizin işi en önce yok olacak, hangimiz işsiz kalacağız? Hangi şirketler, ürünler, hizmetler ve markalar tarihe karışacak? Yok olmamak için kurumsal ve bireysel ölçekte neler yapmak gerekiyor?” gibi sorular iş dünyasının, stratejistlerin kafasında dönüp duruyor. Oysa uzmanlar tam tersine yapay zekanın korkulanın ve zannedilenin aksine 10-20 yıl içinde henüz ne olduklarını tam bilemediğimiz birçok yeni işin ve istihdam alanının ortaya çıkmasına sebep olacağını belirtiyor. Yapay zeka yüzünden giderek artan oranda pek çok yeni iş ve alan için uygun yetkinlikte insan gerekeceğine dikkat çekiyorlar.

Haberin Devamı

Yapay zeka sebebiyle ortaya çıkacak yeni işler

ŞEFFAFLIK ANALİSTİ OLMAYA HAZIRLANIN

MÜŞTERİNİN ÜSLUBUNU VE TONUNU ANLAMA EĞİTİCİSİ: Yapay zekaya kelimelerin, alaycı, imalı ifade olup olmadığını öğretir.

AKILLI CİHAZ ETKİLEŞİM MODELLEMECİSİ: İnsanların yaptığı işleri yapay zekaya öğretilecek şekilde modeller. Örneğin; bir muhasebecinin faturalarla ödemeleri eşleştirmesi gibi...

DÜNYA GÖRÜŞÜ ÖĞRETİCİSİ: Yapay zekaya küresel, bakmayı öğretir. Algoritmaların farklı toplumlar açısından da şeffaf olmasını gözetir.

ŞEFFAFLIK ANALİSTİ: Kullanılan yapay zeka algoritmalarındaki farklı ve şeffaf olmayan alanları, etkilerini sınıflandırır.

FAYDA STRATEJİSTİ: Belirli uygulamalar için yapay zekanın geleneksel kuralların, komutların yerine kullanılıp kullanılamayacağını belirler.

İÇERİK TASARIMCISI: Mesleki ve kültürel faktörlere dayalı akıllı kararları tasarlar.

OTOMASYON ETİKÇİSİ: Akıllı makinelerin ekonomik olmayan, olumlu ve olumsuz etkilerini saptar.

OTOMASYON EKONOMİSTİ: Zayıf, yetersiz makine performansının maliyetini değerlendirir.

MAKİNE İLİŞKİLERİ YÖNETİCİSİ: Daha iyi performans sergileyen makinelerin gelişmesini, yetersiz algoritmaların devreden çıkarılmasını gözetir.

FITNESS PROGRAM DANIŞMANI: Kilo vermek, sağlıklı beslenmek için mücadele eden insanların yapay zeka tarafından giyilebilir teknolojiler aracılığı ile takip edilen verilerinin ve analizlerinin anlaşılmasını ve uygulanmasını sağlar.

Haberin Devamı

SİBER ŞEHİR ANALİSTİ: Yapay zeka ve akıllı teknolojilerle donanmış siber şehir diyebileceğimiz yerleşkelerde toplanan ve işlenen ‘biyo, vatandaş ve varlık, verilerinin işlevsel tehlikeler yaratmadan, kesintisiz akmasını gözetir. Sonuç olarak, gelecekte yapay zeka giderek artan oranda kendi kendini yönetir hale gelecek. O zamana kadar insani değerlerin bekçiliğini hâlâ organik insanların yapmaları gerekecek. Korkmayın, işsiz kalmak yok, farklı işler yapmak var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder