Uğur Alkapar

17 Temmuz 2024, Çarşamba 07:00

Söz müzik: Hande Yener

Hande Yener’in son şarkısı ‘Zombi’yi dinlemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Söz ve müziği yıllarca bekleyip yazdığı şarkıları ortaya çıkaran Hande Yener’e ait. Hemen dile takılan sözler, şahane bir melodi ve Misha’nın mükemmel düzenlemesiyle hayat buluyor şarkı.

Klibi de ODTÜ’lü gençlerle çekti Hande Yener. Bu günlerde en çok dinlediğim şarkı Zombi. Bu arada Hande Yener’in inanılmaz yükselişini de konuşmamız lazım. Listelerde aynı anda eski ve yeni olmak üzere on kadar şarkısı var. Bu bir rekor. Spotify’da aylık dinlenmesi 6 milyonu geçmiş. Neredeyse her gün sahnede ve konserlerinde seyirci tüm şarkıları ezbere söylüyor. Her popstarın hayalidir bu. Çok az kişinin ulaşabildiği bir başarı. Bunu da yıllardır çok iyi şarkılar yapmasına borçlu. Kaliteli işler er ya da geç karşılığını buluyor.

EDİS COŞTURDU

Edis geçen hafta yeni katlanabilir telefonların ve akıllı saatlerin tanıttığı etkinlikte sahneye çıktı. Düzenlenen gecede Sıla Türkoğlu, Didem Soydan, Umut Eker, Oğulcan Engin, İlayda Alişan gibi birçok ünlü isim vardı. Ünlüler markanın yeni ürünlerini deneme fırsatı buldu. Açılış konuşmasını Türkiye CEO’su Jeff Jo kendi dilinde yani Korece yaptı. Konuşma sözlü çevirmen özelliğiyle eşzamanlı olarak Türkçe’ye çevrildi. Etkinliğin sonundaki Edis konserinde ise konuklar eğlenceye doydu.

DÖRT DÖRTLÜK

10 Temmuz 2024, Çarşamba 07:00

Derme çatma sahne

Merve Özbey Çanakkale’ye bağlı Karabiga’daki konserine güvenlik gerekçesiyle çıkmayınca hem belediye başkanı hem de sosyal medyada gördüğümüz sunucu arkasından saydırmış.

Başkan “Öncesinde 27 kişilik darbuka grubu çıktı bir şey olmadı”, sunucu “Ona sanatçı bile demeye dilim varmıyor” diyor. Merve Özbey de sahnenin altından görüntüler paylaştı. Gerçekten derme çatma bir kurulum göze çarpıyordu. Demir olması gereken sütunlar tahta, ayaklar birbirine şeffaf koli bandıyla tutturulmuş. Ben olsam ben de çıkmam. Keşke organizasyon şirketinin denetimi iyi yapılsaydı da öyle bir sahne kurmak yerine standartlara uygun güvenli bir iş çıkarsalardı. Kusura bakmayın ama Merve Özbey haklı. Sadece kendisinin değil, orkestrasının da güvenliğinden sorumlu. Darbuka grubunda çökmemiş olabilir sahne ama sonrasında çıkacaklar için tehlike daha da büyümez mi? En azından bir felaket yaşanmamış bence ona şükretsinler.

YAZIN HİTLERİ

En önemli dijital müzik platformlarından Spotify bu yaz dillere marş olacak şarkıların bir listesini yayınladı. Daha önceki yıllara baktığımızda her yaz ortaya çıkan bu liste çoğu zaman gerçekten de haklı çıkmış. Türkçe Pop ve hip hop şarkıların ağırlıkta olduğu listede, Tarkan’ın son albümü ‘Kuantum 51’in favorilerinden ‘Şerbetli’, Hande Yener’in en yeni single’ı ‘Zombi’ ve Gülşen’in ‘Bal’ gibi yeni hitleri dillerden düşmeyecek gibi görünüyor. Simge’nin yeni single’ı ‘Önümüz Yaz’, İrem Derici’den ‘Beni Bilen İyi Biliyor’ ve Soner Sarıkabadayı şarkısı ‘Neresi’ gibi parçalar da dikkat çekiyor. Listede daha çok şarkı var ama bir kısmına katılmıyorum. Mesela Gülşen’in ‘Bal’ şarkısı beklenen patlamayı yapmadı. Çünkü bu şarkının o kadar çok benzerini yaptı ki Gülşen. Soner Sarıkabadayı’nın şarkısını ise ilk kez duydum. Listedeki rap şarkılarına da zaten çok yabancıyım ama ben bu konuda kriter değilim. Bakalım Spotify’ın öngörüleri bu yaz tutacak mı. Listedeki şarkılar kulüplerde plajlarda gençleri coşturacak mı.

SICAKLAR GELDİ

Bu günlerde gözümüz sürekli hava durumunda. Haziran başı bir ön gösterim yapan sıcak havalar temmuzla birlikte gerçek şova başladı. Belli ki önümüzdeki günler biraz zor geçecek. Bazen her kaynak farklı bilgi veriyor ama Instagram’daki ‘havaforum’ hesabı beni hiç yanıltmadı. Ayrıca esprili bir dille anlatıyorlar her şeyi. Bazen ağlanacak halimize güldürüyor ama hayat her şeye ağlamak için çok kısa zaten.

03 Temmuz 2024, Çarşamba 07:00

Analizi bırakın

Şevval Sam Bodrum’da sınıf farkı olmadığı iddiasının arkasında durmuş, “Aman boş verin artık bu konuyu” deyip kapatmak varken ısrarcı olmuş. Ünlülerin sorunu gördükleri sınırlı bir çevreyi tüm Türkiye sanmaları. Şevval Hanım’ın gördüğü kadarıyla mutlaka Bodrum tarif ettiği gibidir. Ama lüks bir plaja yüzlerce euro verip girenlerle, halk plajına kendi şemsiyesiyle gidenler arasında nasıl sosyal sınıf farkı olmaz? Bir de plaja bile gidemeyip yazın sıcağında Bodrum’da çalışanlar var.

Şevval Sam

Bodrum sadece Türkbükü ve Yalıkavak’tan ibaret değil ki. Şimdi bu yaştaki bir insana oturup Türkiye gerçeklerini mi anlatacağız? Gülse Birsel de çoğunluğu yoksul bir geçmişten gelen rap’çilerin çektiği acılarla alay etmişti ve ciddiye almamıştı. İşin komiği söyledikleri yanlış şeyleri eleştirdiğimizde biz kötü kalpli falan oluyoruz! Kendi semtinden çıkmayan ünlüler lütfen artık sosyolojik analiz yapmayı bıraksın. Hem kalp kırıyorlar hem de kendileriyle ilgili algılarımızı olumsuz yönde etkiliyorlar.

BODRUM’DA SAHNEDE

Ercan Saatçi bir müzik adamı olarak Türkiye’de alanındaki en iyi isimlerden biridir. Bu ustalığını sahne performanslarına taşıması ise bence müzik severler için büyük bir nimet. Son dönemde İzel Çelik Ercan’ın tekrar popüler olması Ercan Saatçi’nin sahnelerine olan talebi de arttırdı. Bodrum’da olanlar çok şanslı çünkü Ercan Saatçi yarın Yalıkavak’ta konser verecek. Aynı sahnede sonraki günlerde Gökhan Tepe, Cenk Eren ve Fettah Can’ı izlemek mümkün.

Furkan Palalı

26 Haziran 2024, Çarşamba 07:00

Zaten büyütmüyoruz

Gülse Birsel yeni bir kitap yazmış ve tanıtmak için Youtube’da tura çıkmış. Katılmadığı program kalmayan Birsel her yerde aynı şeyleri anlatıyor. Arada sunucunun sorusuna göre yeni bir şey duymak mümkün oluyor. Ama her seferinde o üstten bakan ve kendisi dışındaki herkesi küçümseyen tavrı iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Bu arada kitabın adı da ‘Beni Gözünüzde Büyütmeyin’. Zaten biz büyütmüyoruz da bu mesajı Gülse Birsel’in kendisine vermesi gerekiyor. Biraz da komik olma çabasıyla kurduğu cümleler, anlattığı şeyler gerçekten çok rahatsız edici. Ülkenin gerçeklerinden bu kadar uzak açıklamalarından rap’çiler de paylarına düşeni aldı. Gazapizm kendisine “Bu sığlıkta baktığına emindik zaten” diyerek Gülse Birsel’in hayattaki duruşunu tek bir kelimeyle tanımlayıverdi: Sığ. Zaten biz bu sığlığı ‘Yılbaşı Gecesi’ filminde de görmüş ama eski işlerinin hatırına takılmamaya çalışmıştık. Her zaman sanat eseriyle sanatçının kişiliğini ayırmanın doğru olacağını savundum. O nedenle ‘Avrupa Yakası’ izlemeye devam edip, kimin yazdığını unutmaya çalışacağım sanırım.

MÜTHİŞ KADRO

Türkiye’nin en sevilen sanatçılarının konserleri, unutulmayacak sahne performansları ve sürprizlerle dolu deneyim alanları 2-18 Ağustos tarihlerinde Festival Park Yenikapı’da! Müthiş kadro şöyle: Mabel Matiz, Yıldız Tilbe, Duman, Mor ve Ötesi, Sertab Erener, Motive, Pinhani, Fatma Turgut, Kenan Doğulu ve daha birçok isim. Tüm konserlerin biletleri bubilet.com.tr’de satışta.

ATÖLYEDEN OYUNLAR

Zorlu PSM’nin, 2021 yılında başlattığı ve 2 dönemdir Mey|Diageo’nun kurumsal desteğiyle devam eden PSM Atölye üçüncü dönem mezunlarını verdi. Dramatik Yazarlık, Tiyatro Yönetmenliği ve Tiyatro Yapımcılığı olmak üzere 3 ayrı programda düzenlenen PSM Atölye, 19 öğrencinin 8 ve 9 Haziran tarihlerinde Zorlu PSM %100 Studio’da seyirci karşısına çıktıkları 4 özgün oyunla bu yılı tamamladı. Oyunlar şöyle: ‘Yüzyılın Oyunu’, ‘Kuzguncuk Sular Altında’, ‘Artık Hiç Geçmeyecek’ ve ‘Kısık Ateşte Düdüklü Tencere’.