Uğur Alkapar Elektronik müziğin durmak bilmeyen yükselişi
HABERİ PAYLAŞ

Elektronik müziğin durmak bilmeyen yükselişi

2000’lerin başında İstanbul bir elektronik müzik mabediydi. Tekno ve dans festivalleri yapılırdı, Magma, Switch, High End gibi kulüplerde sabaha kadar dans edilirdi. Her hafta sonu dünyaca ünlü bir DJ, sarnıçlardan konferans salonlarına kadar her tür yerde binlerce kişiyi coştururdu.

Yıllar geçtikçe bu durum değişti. O günleri yaşayanlar kabuklarına çekildi. Uzun süredir canlı müziğin ön plana çıktığı mekanlar ve organizasyonlar revaçtaydı. Harbiye’deki Klein dışında bir alternatif neredeyse kalmamıştı. Ancak iki sezon önce durum değişmeye başladı.

Haberin Devamı

Taksim hareketlendi

Roxy yenilenip RX adıyla elektronik müzik kulübüne dönüştü. Taksim’de yıllardır ısrarla devam eden Minimüzikhol ve Peyote gibi bu müziği çalan küçük yerlere Birdy Pera, Glow, Beat gibi yenileri eklendi. Art arda kulüpler açılmaya başlandı. Bazıları Oto Sanayi Sitesi içindeki Mu gibi şehrin uzak noktalarında olmasına rağmen insanlar üşenmeden gittiler. Ne de olsa yıllarca Kilyos’taki partilere gitmeye alıştılar.

Kurumsal destek

Zorlu PSM gösteri dünyasına müzikaller, dev sahne şovları, ünlü şarkıcılarla girmişken neredeyse her hafta sonu elektronik müziğin önemli isimlerini ağırlamaya başladı. İşin içine sponsorlar da girdi. Enerji içecekleri başta olmak üzere markalar elektronik müzikle yan yana durmayı seçer oldu. Tabii bu tür müziğin dünyada popülerliğini tekrar artırması da bizdeki hareketlenmenin büyük nedenlerinden. Büyük ve uzak kulüpler dedik ya, Maslak-Ayazağa’daki Module, üç bin kişilik. Murat Uncuoğlu’nun işlettiği kulüp geçen yıl Hypnos adıyla açılıp bu sezon adını değiştirdi.

Hafta sonları Taksim’den saat başı servis kalkıyor. Tanınmış DJ’leri getiren Module ses sistemi ile ön plana çıkıyor. Gençlerin çok sevdiği kulübün kitlesi de 20-30 yaş arası değişiyor.

Sadece bilen gelir

Fırın@TheCemetery son dönemin en ilginç kulübü. Adı ‘Mezarlıktaki Fırın’ anlamına geliyor. Zincirlikuyu Mezarlığı’nın arkasında, Metrocity’nin altındaki Fırın için sahipleri şöyle diyor: “Google Maps’te yokuz. Online yol tarifimiz mevcut değil. Yolda levhamıza rastlanmaz. Köşede oturan adam da yolu tarif edemez. Sadece bilen gelir, bilmeyeni getirir, bilmeyen bildikten sonra bir bilen olur, tekrar gelir.” Hafta içi daha kafe-bar havasında olan Fırın, cuma ve cumartesi geceleri adeta yıllar öncesinin çılgın kulübü 2019’a dönüşüyor. Yaş ortalaması diğerlerine göre biraz daha yüksek. Hem gençler hem de yaşı biraz geçmişler önümüzdeki yıllarda daha çok dans edecek, kulüp kulüp gezecek. Sokaklarda da bol bol ünlü DJ’lerin afişlerini göreceğiz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder