Uğur AlkaparGöbek atalım ya
HABERİ PAYLAŞ

Göbek atalım ya

Will Ferrel’ın oynadığı ‘Eurovision’ adlı 2020 tarihli bir film var. Bu film Eurovision’ın formüllü şarkılarıyla, bazen deli saçmasına dönen şovlarıyla, takıntılı fanlarıyla, böyle bir yarışmaya verilen aşırı önemle çok güzel dalga geçiyor. Geçen cumartesi İsveç, Malmö’de yapılan final, filmin dalga geçtiği tüm klişeleri yüzüncü kez tekrarlayarak ‘kitsch’ kategorisindeki yerini iyice sağlamlaştırdı! Filmdeki gibi dönmese de en az iki tane dev halka vardı. Birinden ateşler çıkıyordu. Finlandiya’nın şarkısı sound’u, düzenlemesi ve sözleriyle tam bir Eurovision klasiğiydi. Yazılı olmayan Eurovision kurallarında bulunan ‘etnik şarkı’ kategorisini ise birkaç ülke sahiplenmişti. Bu arada Yunanistan halay çekti, Ermenistan sahneye bağlamayla çıktı. Biz yoktuk ama Anadolu oradaydı! Tespitim şu ki kuzey ülkeleri Eurovision’u sadece eğlence olarak görüyor, asla ciddiye almıyor ve dalga geçmekte hiç sakınca görmüyor. İngiltere eşcinsel kimliğiyle bilinen Olly Alexander’ı cesur bir şovla göndermişti. (Ama halk oylamasından sıfır puan alan tek ülke olunca üzüldüler.) İrlanda resmen sahnede satanist ayin yaptı, şeytan çıkardı! Finlandiya ise işi iyice dalgaya vurup sahneye donsuz adam çıkardı! (Tabii değildi de öyle bir imaj verildi.)

Haberin Devamı

DÖNELİM ARTIK

Ama Yunanistan, Kıbrıs, Azerbaycan ve hatta İtalya geleneksel pop şarkılarıyla “Eurovision’ı yedirtmeyiz” mesajı verdi. Tabii onların şarkıları ve şovları diğerlerinin yanında sıkıcı kaldı. Zira yarışmayı İsviçre’nin ‘non-binary’ (cinsiyetsiz) etekli çocuğu kazandı. İçeriğinde ne olursa olsun baştan sona dev, gösterişli ve çok para harcanan bir şov izledik. Bence biz de artık geri dönmeliyiz ve o sahnede yerimizi almalıyız. TRT yayınlamak zorunda da değil. Zaten herkes Youtube’dan izliyor Eurovision’ı. Hatta TRT hiç karışmadan tüm organizasyonu başka bir televizyon şirketine bile devredebilir. Inji’nin ‘Belly Dancing’ şarkısında dediği gibi “Darbuka, böyle arabesk falan çalsın/Göbek atalım ya”.

Göbek atalım ya

YEMEK FESTİVALİ

18 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul’un en keyifli festival alanı olan Lifepark’ta gerçekleşecek olan FoodieFest’de Cem Yenel, Melis Fis, Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars, Buray ve Köfn sahne alacak. Türkiye’nin dört bir yanından en sevilen sokak lezzetlerini bir araya getiren festivalde; 50’den fazla hamburger, hot dog, kokoreç, tantuni gibi sokak lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca, vegan dostu ürünlerle dolu stantları keşfedebilir ve lezzet dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Göbek atalım ya

UZAYA GİDİYORUZ

Şu fotoğrafta gördüğünüz şey mahallemde karşıma çıktı. Meğerse bunu Lego Türkiye ve Onaranlar Kulübü yapmış. Müze Gazhane, Moda, Nişantaşı, Abbasağa ve Feriköy (bizim orası) olmak üzere İstanbul’un beş farklı noktasında şehrin duvarları ansızın 3D uzay temalı sokak yerleştirmelerine bürünmüş. Bu hareketin amacı çocukların kendi uzay tasarımlarına ilham vermek. 4-12 yaş arası çocuklar kendi tasarımlarını Lego’ya gönderecek ve kazananlar vitrinlere taşınacak. Son başvuru tarihi 19 Mayıs.

ÖDÜLLÜ BASTON

Görme engellilerin yön bulmak için kullandığı beyaz bastonlar çok önemli. Bir Türk şirketi olan WeWalk bu konuda büyük bir inovasyon gerçekleştirerek bu bastonu modern teknoloji ile donatmış. Engel algılama teknolojisiyle baş ve göğüs hizasındaki ağaç, direk, tabela gibi engelleri algılayıp uyarıyor. Navigasyon ve toplu taşıma bilgisi veriyor, yanından geçilen kafe, mağaza ve restoranları anlatıyor. Sesli asistanla ise konuşarak anlaşıyorsunuz. Bu baston 8 Temmuz’da Windsor Kalesi’nde İngiltere’de Kraliyet İnovasyon ödülünü alıyor. Bence ne kadar gurur duysak azdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder