Yasemin Candemir Bilgisayarın kamerasını gerçekten kapatmamız gerekiyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Bilgisayarın kamerasını gerçekten kapatmamız gerekiyor mu?

Bilgisayarda çalışırken size bağlanıp neler yaptığınızı incelemek isteyenler konusunda paranoyaksanız, benim gibi bir yara bandı kapatabilirsiniz. Peki bu gerçekten gerekli mi? Yani isteyen herkes bilgisayarıma bağlanabilir mi?

 Öyle görünüyor ki cevap “evet”. Hatta Mark Zuckenberg bile dizüstü bilgisayarında web kamera engelleyici kullanıyor. Bu örnekle aslında tartışma bitmiş oluyor ama bakalım sistem nasıl işliyor? İnternette hackerların webcam’inize ulaşıp video kaydedebilmesine imkan tanıyan pek çok açık mevcut. İşin kötüsüyse hangi sitenin ya da web uygulamasının bu konuda zararlı olabileceğini önceden kestiremeyecek olmamız. Farkında mısınız bilmiyorum alışveriş siteleri dahil pek çok internet sitesi tüm çerezleri kabul et seçeneği getiriyor. Umarız tümünü kabul etmiyorsunuzdur…

Haberin Devamı

 Uygulamalar ve siteler kötü niyetli olabilir!

Bir Apple cihaz yönetim platformu olan JAMF'de portföy stratejisi başkan yardımcısı Michael Covington, “Kendinizi olası utançtan kurtarmanın ötesinde, bunu yapmanın güvenlik nedenleri ile de gerekli olduğunu” açıklıyor.

Aslında fiziksel bir web kamerası kapatıcı, kullanıcının kamerada ne zaman görüldüklerini kontrol altında tutmasını sağlayan hatasız son katman. Cihazın kamerası bir yazılım hatası nedeniyle yanlışlıkla açılabilir; uygulama geliştiricileri kötü niyetli olabilir ve kamera izni aracılığıyla veri yakalamak veya çalmak için uygulamalarını oluşturabilir.

 Kamerayı kapatmak yeterli mi?

Peki kamerayı bantlamak yeterli mi? Elbette değil. Örneğin görüntülü toplantılar da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Mutlaka sanal arka plan teknolojisini kullanarak etrafınızdakileri gizleyin, neyin ne zaman karşınıza geleceğini bilemezsiniz. Düzenli olarak kullanmadığınız uygulamaları kaldırın ve hangilerinin kameranıza erişimi olduğunu kontrol edin.

 Tanımadığınız kişilerden gelen e-postaları açmayın. “Birisi bir bağlantı içeren bir e-posta gönderirse, BT personelinin e-postayı incelemesini sağlayın. Asla açmayın.

Basit şifreler kullanmayın. Şifreleri büyük harf, sayı ve sembolleri karıştırarak geliştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

 Aynı güvenlik açığı elbette cep telefonları içinde geçerli. Cep telefonunun sağını solunu bantlayarak gezmek pratikte pek mümkün olmadığı gibi işlevsiz de. Ayrıca bantlasak bile isteyen herkes pekala ses kaydı alabilir. Nesnelerin interneti ile birlikte çevrimiçi cihazların sayısı her geçen gün arttıkça risklerde artış gösteriyor. Dolaşmak için girdiğiniz bir site sizi izleyip kaydetmeyi günlük alışkanlığı haline getirmiş de olabilir.

 Bilgisayar korsanları, insanların web kameralarına erişim sağlamak için bir dizi yol izlemekte. Bu yollardan en yaygın olanı ise Truva atı olarak adlandırılan kötü amaçlı yazılımlar. Truva atı, bir kez indirildiğinde bilgisayarınızdaki masum dosyaların içine giriyor. Bu yüzden, bilgisayar korsanları da bu tarz kötü amaçlı bir yazılım tasarlayarak bunu hedef bilgisayara gönderiyor.

 Korsanlar ya da hackerlar, yazılımla bilgisayarı ele geçirdiğinde web kamerasına erişmek gibi amaçlarını kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, bazı uzmanların yaptıkları açıklamalar birinin kameranıza ulaşmak için ihtiyaç duyduğu tek şeyin IP adresiniz olduğu yönünde. Bu sebeple bilmediğimiz linklere tıklarken çok daha dikkatli olmamız gerekiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder