Yasemin Candemir Türk müzisyen Uygar Çağlı, Avrupa’nın en ünlü caz sahnesinde!
HABERİ PAYLAŞ

Türk müzisyen Uygar Çağlı, Avrupa’nın en ünlü caz sahnesinde!

Yıllar önce Avusturya’da ilk başarılarını kazanmaya başlamışken Posta Gazetesi için röportaj yapmıştım Uygar Çağlı ile. Çağlı, yeni solo albümü “Ting”i Mayıs ayında müzikseverlerle buluşturmaya hazırlanırken tekrar bir araya geldim.

İlk olarak yeni albüm için tebrik ederim. Albümün tüm besteleri sana ait değil mi?

Türk müzisyen Uygar Çağlı, Avrupa’nın en ünlü caz sahnesinde

Evet, tüm prodüksiyon, beste ve aranjmanlar bana ait. Albüm, dünya müziği ve fusion tarzındaki 8 parçadan oluşuyor. Çalışmaları Türk, Avusturya ve Tayvanlı müzisyenlerden oluşan multi kültürel bir ekiple gerçekleştirdik. Evreni açıklamak için her şeyin özü, temeli veya yapıcısı olarak benimsenen madde dışı varlık “Tin”den albüme adını da verdi. Enstrüman olarak; perdeli & perdesiz gitar, tuşlu çalgılar, saksafon, ney, vurmalı çalgılar, davul & perküsyon, vokal gitar, kanun ve perdeli & perdesiz bas kullanıldı. Ting’in ilk tanıtım konseri ise “Avrupa cazının kalbi” olarak da bilinen, dünyanın en prestijli caz kulüplerinden Porgy & Bess’te gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

İnanılmaz bir çeşitlilik sağlamışsınız. Bu nasıl başarıldı?

Sağlam altyapılı ritim grubunun eşliğindeki melodiler Çin çalgısı Erhu, perdesiz ve e-bow Gitar, Ney, Afrika`dan Udu-Drums ve Kanun gibi otantik enstrümanlarla icra edildi. Tabii ki Piyano ve Saksafon ile yapılan keyifli caz emprovizasyonları da albümde yerini aldı.

Dünyaca ünlü caz kulüp Porgy & Bess’te çıkacak olmanın heyecanı var mı?

Olmaz mı? Ama o sahneye sadece kendimi değil, sevgili ülkemi de taşıyor olacağım.

Porgy & Bess, yine dünya çapındaki önemli caz sanatçılarının konser verdiği bir mekan. Dolayısıyla Avrupa’da cazın kalbi olarak da tanımlanan böyle önemli bir sahnede konser verecek olmak içinde bir miktar gurur da barındırıyor.

Türkiye’de de bir konser ya da turne olacak mı?

Bugüne kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok konser verdik. Ancak Türkiye’de konser verebilme, Türk jazz–fusion ve dünya müziğine ilgi duyan kitle ile buluşma fırsatı henüz bulamadık. Bu nedenle albümün tanıtımı için gerçekleştirmeyi planladığımız turnemize doğduğum ülkeden, Türkiye’den başlamayı çok istiyorum. Bunun için de sponsorluk arayışlarımızı sürdürüyoruz.

Haberin Devamı

Uygar Çağlı kimdir?

Jazz bassist ve pedagog olan Uygar Çağlı aynı zamanda Viyana’da bulunan World Music School’un da kurucusu. Çağlı, Türkiye ile Avusturya arasındaki kültürel ve sanatsal köprünün gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. Eğitimini Graz – Jazz & Pop Konservatuarı ile Linz – Antonbruckner Üniversitesi’nde tamamlayan Uygar Çağlı, Türk müziği elementlerinin caz ve çağdaş müzikle sentezi üzerine yazdığı tezle, en yüksek dereceyi alma başarısını göstererek mezun oldu. Uzun zamandır aktif olarak Avusturya'da çeşitli müzikal projelerde kurucu ve üye olarak yer alan sanatçı, bir çok uluslararası festival ve proje kapsamında Avusturya ve Türkiye’yi temsil etti. Kurucusu olduğu projelerden biri olan “Ruh“ ile 2015 yılında Avusturya Linz Belediyesi'nin “Entegrasyon ve en iyi kültür projesi“ ödülünü aldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder