Yasemin Candemir Vegan kozmetik
HABERİ PAYLAŞ

Vegan kozmetik

Güzellik dünyası 2019 yılını “vegan yılı” olarak ilan etti ve bundan sonraki çeyrek bin yılın vegan ya da vejeteryan olarak tanımlanacağını bildirdi. Beyonce ve Jay-Z gibi açık sözlü ünlüler, etik nedenlerle olmasa da, sağlık ve çevresel faydalar nedeniyle insanları vegan olmaya teşvik etmeye başladılar bile. 2018 yılı raporunda, vegan endüstrisi bir önceki yıla göre yüzde 20 büyüme kaydetti, satışlar ise 3,3 milyar dolar oldu.

Güzellik, her çağda yiyecekleri takip ediyor çünkü hemen hemen aynı malzemeleri kullanıyor. Vegan güzellik söyleminin içinde hala pek çok kafa karıştırıcı jargon olsa da, cruelty-free (zulümsüz) diye tanımlanan vegan güzellik, doğayla, toprakla, insan bedeniyle dost olan ve sürdürülebilir olan ürünler anlamına geliyor.

Haberin Devamı

KİM KREMİNİN İÇİNDE HAYVAN PARÇALARI İSTER Kİ!

Vegan kozmetik

Vegan ürün, hayvansal içeriklerin bulunmadığı anlamına gelirken, zulümsüz hayvanlar üzerinde test edilmeyen manasına geliyor. Başka bir deyişle, vegan diye satılan bir ürünün, hayvanlar üzerinde test edilmiş olması da mümkün olabiliyor.

PETA’nın Bunnies Güzelliği Programı içinde hayvanlara zulüm uygulamayan tüm şirketler listeleniyor. Binlerce marka bu şekilde kendisini test ettirdi ve sayıları hızla artmaya devam ediyor.

LANOLİN, KARMİN, ALLANTOİN NE DEMEK?

Güzellik ürünlerinde bulunan yaygın hayvan kaynaklı içerik maddeleri arasında bal, balmumu, lanolin (yün yağı), skualen (köpekbalığı karaciğer yağı), karmin (ezilmiş böcekler), jelatin (inek veya domuz kemiği, tendon veya ligamentler), allantoin (inek idrarı), ambergris (balina kusması) ve plasenta (koyun organları) yer alıyor. Bu içerikler, toprak, hava ve su için zararsız olmalarına rağmen, insan vücudu için çok iyi değiller. Ayrıca nemlendiricisinin, şampuanının ve makyaj malzemelerinin içinde hayvan parçaları olmasını kimse kabul etmemeli. İçerik okumayı öğrenmeli...

Vegan kozmetik

Kozmetik sektöründe, Türkiye ve Avrupa yönetmenliklerinde hayvansal bileşenlerin kullanımını tümden kısıtlayıcı ya da engelleyici herhangi bir yasa maddesi bulunmuyor. Günümüzde gıda ve ilaç endüstrisine yönelik öldürülen hayvanların kullanılmayan, kemik, yağ, deri gibi bölümleri, kozmetik sektöründe maalesef ucuz olduğu için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Bilinçlenme arttıkça güzellik endüstrisi de harekete geçiyor ve vegan hareketi büyüyor. Yeşil çay, zerdeçal ve baldan maskaralar, hayvanlar üzerinde test edilmeyen fondötenler, çikolatalı kontürler içeren bronzlaştırıcılar sadece insanları değil, dünyayı da güzelleştiriyor...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder