Bebeklik Yenidoğan bebeğin ateşi kaç olmalı? Yenidoğan bebeklerin ateşi nasıl ölçülür?

Yenidoğan bebeğin ateşi kaç olmalı? Yenidoğan bebeklerin ateşi nasıl ölçülür?

Paylaş
Yenidoğan bebeğin ateşi kaç olmalı? Yenidoğan bebeklerin ateşi nasıl ölçülür?

Bebeklerde ateş, anne ve babaların en korktuğu durumlardan biri. Dokunarak sıcaklık farkını hissedebilseniz de, bu ateşi teşhis etmek için doğru bir yöntem değil. Bebeğinizin ateşini ölçmek için mutlaka bir termometre alın. Peki, yenidoğan bebeğin ateşi kaç olmalı? Bebeğin ateşi düşmüyorsa ne yapmalı? Yenidoğan bebeğin ateşi nasıl ölçülür? İşte bebek ve çocuklarda ateşi düşürmenin püf noktaları

Çocuklarda ve bebeklerde ateş, vücudunun bir enfeksiyonla savaştığının işaretidir. Ateş, istilacı virüs ve bakterilere karşı korunmak için belirli bedensel savunmaları uyarabilir. Bu enfeksiyonla mücadelede olumlu bir adım olsa da, ateş de bebeğinizi rahatsız edebilir. Küçük çocuğu olan anne babaların en büyük kabuslarından biri yüksek ateş için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Bebeklerde ateş kaç olmalı?

Yüksek ateş sık kullanılan ölçüm yöntemleri değerlendirildiğinde 38 derece üstünde ölçülen vücut ısısı olarak tanımlanabilir. Aslında ateşin yükselebilmesi aktif çalışan bağışıklık sisteminin iyi bir göstergesidir.

Bebeğin ateşi düşmüyorsa ne yapılmalı?

Ateşin kaç derece olduğundan çok daha önemli olan ateşe eşlik eden diğer bulgular. Örneğin; ateşi 38 derece olan ancak beslenemeyen, inleyen 3 aylık bir bebeğin durumu ateşi 40 derece olan ve oyun oynayan 3-4 yaşındaki bir çocuktan çok daha acil ve önemlidir.

Eğer bebeğiniz yenidoğan döneminde ise veya 3 aylıktan küçük ise, gözlemlediğiniz başka bir sıkıntısı olmasa bile mutlaka en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Çocuğun yaşına bakılmaksızın bilinç bulanıklığı, nefes alma güçlüğü ve morarma, aşırı kusma ve ishal, vücutta oluşan özellikle mor renkli döküntüler varsa veya daha önce ateşli havale geçirme öyküsü var ise yine zaman kaybetmeden sağlık kurumuna başvurun

Haberin Devamı

Alnına bez koymayın, sirkeli suyla silmeyin!

Kesinlikle çocuğun vücuduna buz uygulamayı, ıslak soğuk kompres yapmayı, soğuk su ile yıkamayı veya alkol, sirke gibi maddelerle silmeyi önermiyoruz. Özellikle virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarında ateşin 38-39 derece arasında olması bağışıklık sisteminin daha aktif çalışmasını sağlayarak hastalığın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Çocuğun ateşi yükselirken titremesi normal bir durum. Kalın giysiler, çocuğun ateşinin daha da yükselmesine yol açar. Bu nedenle çocuğa kalın giysiler giydirilmemeli, üzeri üşüdüğü gerekçesiyle örtülmemeli. Ateşli çocuğun bulunduğu odanın ısısı 21 -22 derece arasında tutulmalı. Ateş, terlemeyi ve solunum sayısını artırarak sıvı kaybının da artışına yol açar. Çocuğa bol miktarda sıvı verilmeli. Ateş çok yüksekse ılık suyla (29-32 derece) pansuman veya nadir olarak banyo yaptırabilirsiniz, ancak çocuğu asla soğuk ıslak havlu veya çarşafa sarmayın ya da direkt soğuk duşun altına sokmayın. Bu uygulamaların yanında çocuğun yaşına ve kilosuna uygun dozda ateş düşürücü şurup ve fitiller de kullanılabilir. Unutulmaması gereken noktalardan biri aspirinin ateş düşürücü olarak çocuklarda kullanılmaması gerektiğidir.

Haberin Devamı