Kültür - Sanat Yönetmen Agnes Varda hayatını kaybetti!
Paylaş
Yönetmen Agnes Varda hayatını kaybetti!

'Yeni Dalga akımının büyükannesi' olarak da anılan efsane Fransız fotoğrafçı ve yönetmen Agnes Varda 90 yaşında hayatını kaybetti...

AFP'nin son dakika olarak geçtiği habere göre sinemada Yeni Dalga akımının en sevilen isimlerinden ve 'La Pointe Courte' , 'Cléo de 5 à 7' filmleriyle tanınan efsanevi yönetmen Agnes Varda hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

30 Mayıs 1928’de Brüksel’de dünyaya gelen Varda, Fransız ve Yunan asıllı bir ailenin kızıydı. Fransa’da büyüdü. Sorbonne Üniversitesi’nde ve Ecole du Louvre’da okudu. Müze yöneticisi olmak istiyordu, ama sonra fotoğrafçı oldu.

Agnès Varda sinemaya, büyüdüğü Sète yakınındaki bir kasabada yaşayan balıkçıların öyküsünü anlatan Paralel Yaşamlar (La Pointe Courte, 1954) ile adım attı. Ünlü sinema tarihçisi Georges Sadoul tarafından Fransız Yeni Dalga akımının öncülerinden biri olarak değerlendirilen Paralel Yaşamlar’dan sonra beş kısa belgesel yaptı. Bunların ardından gelen ilk başyapıtı 5’ten 7’ye Cléo (Cléo de 5 à 7, 1962) Cannes Film Festivali Altın Palmiye adayı oldu.

Simone de Beauvoir’ın kürtaj hakkı için yazdığı manifestoya imza atan 343 kadından biri olarak feminist harekette etkin olarak yer alan Varda’nın Kadınların Cevabı: Bizim Bedenimiz, Bizim Cinsiyetimiz (Réponse de Femmes: Notre Corps, Notre Sexe, 1975) belgeseli apayrı bir önem taşır.

Haberin Devamı

Varda, 1990’lı yıllarda, kaybettiği eşi, ünlü yönetmen Jacques Demy’ye adadığı belgeseller yaptıktan sonra 2000’li yıllarda Toplayıcılar (Les Glaneurs et la Glaneuse, 2000), iki yıl sonraki devam filmi Toplayıcılar... İki Yıl Sonra ( Les Glaneurs et la Glaneuse: Deux Ans Après, 2002), Agnès’in Plajları (Les Plages D’Agnès, 2008), fotoğraf ve yerleştirme sanatçısı JR ile birlikte yaptığı Mekânlar ve Yüzler (Visages, Villages, 2017) ve 2019 Berlin Film Festivali’nde gösterilen özyaşam öyküsü Agnès, Varda’yı Anlatıyor (Varda par Agnès) ile yeni kuşakların hayranlığını topladı.