Her mevsim tüketilmesi gereken mucizevi besin zeytinyağı yazın hafif yemekler tüketildiği için daha sık sofralarımızda yer almaya başladı. Son yıllarda kronik hastalıklar ve kanser dâhil pek çok hastalıkta diyete zeytinyağının önemi vurgulanıyor. Zeytinyağının antioksidan, antienflamatuvar, antiatherojenik, anti-ülser, antikanserojen, antimikrobiyal, antidiyabetik, sinir sistemini koruyucu, deriyi koruyucu ve yaşlanmaya karşı etkileri bulunuyor.
Zeytinin yetiştirildiği Akdeniz'i kuşatan ülkelerde sıklıkla “Akdeniz diyeti” olarak bilinen ve düşük kronik dejeneratif hastalık insidansına sahip olma eğiliminden sorumlu diyet yağının esas kaynağıdır. Zeytinyağı zeytinin çekirdeğiyle birlikte sıkılarak, hiçbir kimyasal işlem görmeden elde edilen şeffaf, yeşilimsi/sarımtırak ve aromatik bir sıvıdır.
Sızma zeytinyağı, rafine zeytinyağı, zeytinyağı ve prina zeytinyağı şeklinde sınıflandırılmaktadır. Sızma zeytinyağı, diğer zeytinyağları ile karşılaştırıldığında; çevresel strese cevapta meyveyi koruyan bileşenlerin oluşturduğu fenolik yapılara sahip bileşikleri tutma bakımından eşsiz bir diyet yağı olarak kabul edilir.