Bebeklik Genetik testlerde kızının annesi değil, dayısı olduğu ortaya çıkan kadının gizemi!

Genetik testlerde kızının annesi değil, dayısı olduğu ortaya çıkan kadının gizemi!

Paylaş
Genetik testlerde kızının annesi değil, dayısı olduğu ortaya çıkan kadının gizemi!

Bugün pek çok yayında, Twitter gibi mecralarda 'ABD'de kızıyla DNA testi yaptıran bir kadın, kızının amcası çıktı.' haberini görmüş olabilirsiniz. Öncelikle buradaki amcadan kastın aslında "dayı" olduğunun altını çizelim. Çünkü burada bir çeviri hatası var. İngilizcede "uncle" hem amca hem de dayı yerine geçen bir sözcük. Çevrisi sırasında yapılan hata, haberlerin dayı yerine amca şeklinde geçmesine neden olmuş. Ancak olay gerçek. Yani kadın gerçekten de kızının "dayısı" çıktı. Nasıl mı? Cevabı tıp dilinde kimerizm olarak geçen ilginç bir genetik kombinasyon sonucunda. Detaylarını haberde görebilirsiniz.

Bir annenin aynı zamanda kızının dayısı olduğunu bulan bir DNA testi, adli genetik uzmanı Juan Yunis'in insan kimeralarının daha yaygın olabileceğine inanmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Kolombiya Genetik Enstitüsü Adli Genetik Uzmanı Juan Yunis, Washington DC'deki Uluslararası İnsan Kimliği Sempozyumu'nda rutin başlayıp ilginç sonuçlar getiren babalık testi hakkında bilgi verdi.

Bir anne-kız arasındaki genetik bağın araştırıldığı testte, çocuğun biyolojik annesinin aslında annesi olmadığı ortaya çıktı. Test, biyolojik babanın da işin içine katılması ile daha karmaşık bir hâl aldı ve babanın da aslında gerçek baba olmadığı ortaya çıktı.

Daha derin bir araştırma sonucunda, test için annenin örnekleri bilinçli olarak formülden çıkarıldı ve sadece kız ile baba arasında bir test yapıldı. Test sonucunda, kızın biyolojik babasının gerçek babası olduğu sonucu verdi. Bunun üzerine annenin genetiğinin test sonuçlarını etkilediği ortaya çıktı ve annenin genleri ayrıca incelendi.

Haberin Devamı

Sonuçlar şaşırtıcıydı.

Birden fazla genotipe sahip hücrenin veya dokunun bir arada canlılıklarını devam ettirebilmesine kimera deniyor. İngilizcesi Chimera olan "kimera" ismi, Yunan mitolojisinde tek bir vücutta çeşitli canlıların kimi uzuvlarına sahip, ağzından ateş püskürten bir yaratık olan Kimera'dan geliyor.

Genetik test sonuçlarına göre kızının dayısı çıkan kadın tıbben bir insan kimera (human chimera).

Kadınlarda normalde XX kromozomu var. Annenin kromozomları ise XY şeklinde çıkmıştı. Bazı interseks kadınlar, XY kromozomları taşımalarına rağmen kadın cinsel anatomisine sahipken, genellikle kısırdırlar. Ancak buradaki durum farklıydı.

Kimeraların, doğal süreç ile meydana gelmesinin bir yolu embriyonik ikizini içine alması. Çift yumurta ikizlerinde, embriyolardan biri gebeliğin çok erken bir döneminde ölürse, ölen ikizin kimi hücreleri öteki kardeş tarafından emilebiliyor ve hayatta kalan embriyoda hem kendi hücreleri, hem de ikizinden aldığı hücreler bulunuyor.

2002'de böbrek nakli bekleyen Karen Keegan insan kimeralardan biri.

2002'de, böbrek nakline ihtiyaç duyan Karen Keegan, bir aile üyesinin ona bağış yapıp yapamayacağını görmek için ailesiyle birlikte genetik teste tabi tutuldu. Ancak testler genetik olarak Keegan'ın oğullarının annesi olamayacağını gösterdi. Gizem, doktorlar Keegan'ın bir kimera olduğunu keşfettiklerinde çözüldü. Çünkü Keegan'ın kan hücrelerindeki DNA seti, vücudundaki diğer dokulardan farklıydı.

Haberin Devamı

Keegan için böbrek bağışlamak isteyen aile bireyleri birtakım genetik incelemelerden geçti ve bu incelemeler sonucunda Keegan'ın kendi çocuklarının annesi olamayacağına dair bulgular elde edildi. Uzmanlar, Keegan'ın kan hücrelerinde iki farklı DNA dizisi bulmuş ve onun bir kimera olduğunu ortaya çıkardı.

Buna göre, kızının dayısı olarak görünen kadın aslında bir insan kimera. Kadın, doğmadan önce, yani embriyo dönemindeyken kendi ikizi olan ve rahimdeyken yok olan erkek kardeşinin genlerini de taşıdığı için kızının dayısı olarak görünüyor.

Genetik uzmanları bunun tıp literatüründe kimerizm olarak bilindiğini ve şu ana kadar kayıtlara geçmiş 20 benzer vaka olduğunu belirtiyor.

Testi ilk kez yaptıran kadının şok yaşadıktan sonra kendisine başvurduğunu belirten Adli Genetik Uzmanı Yunis, “Başta önceki laboratuvarda çalışan bir görevlinin hata yaptığını düşündük fakat bizde de aynı sonuçlar çıktı” dedi.

Haberin Devamı