Bebeklik Hatice isminin anlamı nedir, ne anlama gelir? Hatice ismi nereden gelir, özellikleri nelerdir?

Hatice isminin anlamı nedir, ne anlama gelir? Hatice ismi nereden gelir, özellikleri nelerdir?

Paylaş
Hatice isminin anlamı nedir, ne anlama gelir? Hatice ismi nereden gelir, özellikleri nelerdir?

Kız isimleri kültürel ve dini özelliklere sahip olabilir. Hatice ismi de bu kategoride önemli bir isimdir. Bu isim nereden geldiği ve Kuran’da geçip geçmediği gibi konular merak konusudur. Ayrıca Hatice kelimesinin anlamı da merak edilmektedir. Hatice ismi hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

Hatice ismi, Türkiye’de en çok tercih edilen isimler içerisinde yer alır. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın hanımı ve Müminlerin annesi Hz. Hatice’ye nispeten bu isim tercih edilir.

Haberin Devamı

HATİCE İSMİNİN ANLAMI NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

İslam’da ‘Müminlerin annesi’ olarak bilinen ve Peygamber efendimizin ilk eşi olan Hz. Hatice bu ismin tercih edilmesinde etkili olmuştur. Ona hürmeten Müslümanlar kız çocukları için ‘Hatice’ ismini tercih ediyor. Hatice isminin aslı ‘Hadice’dir. Türkçeye geçtiğinde Hatice olmuştur ve aynı anlamda kullanılmıştır. Türkçeye geçen birçok Arapça kelime bu şekilde değişime uğramıştır. Orjinalinde sonu d harfi ile biten birçok isim Türkçeye t şeklinde geçmiştir.

Ayrıca bu ismin kelime anlamı ‘erken doğan kız çocuğu’ anlamındadır. Bu isim Arapçadır ve Arapça anlamı ‘erken doğan kız çocuğu’ anlamında kullanılmaktadır. TDK sözlüğünde Hatice kelimesinin anlamı bu şekildedir.

HATİCE İSMİ NEREDEN GELİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Başta da bahsettiğimiz gibi bu isim Peygamber Efendimizin ilk hanımı Hz. Hatice (r.hüma)’dan gelmektedir. Kuran’da ismi geçmez ancak 4 büyük kadından bahsedilir. Peygamber efendimiz bu dört büyük kadından birinin Hz. Hatice olduğunu buyurur. Diğerleri Hz. Meryem, HZ. Asiye ve Peygamber Efendimizin kızı Hz. Fatıma’dır. Hz. Hatice 40 yaşında Hz. Muhammed Aleyhisselam ile evlenmiştir. Tahire lakabı ile anılır. Tahire, temiz ve pak anlamına gelir. Kasım, Abdullah, Ümmü Gülsüm, Rukiye ve Fatıma adında çocukları olmuştur.

Haberin Devamı

İslam’da din büyüklerinin isimlerini çocuklara vermek adettir. Bu adet nedeniyle günümüze kadar Peygamber efendimizin adı, torunlarının, eşlerinin ve kızlarının adı çocuklara verilmektedir. Türkiye’de de en çok tercih edilen çocuk isimleri Peygamber isimleri, sahabe isimleri ve şehit isimleridir. İslam dininde anlamı kötü olan isimlerin çocuklara verilmesi caiz değildir. Bu nedenle çocuklara isim verirken anlamını araştırmak ve ne anlama geldiğini öğrenmek gerekir.