Çocukluk Diyetisyenden öğrencilere 'beslenme çantası' önerileri
Paylaş
Diyetisyenden öğrencilere 'beslenme çantası' önerileri

Okul dönemi çocuklukta sağlıklı büyüme ve gelişme için yeterli ve dengeli beslenme şart. Bunun için beslenme çantasına da büyük rol düşüyor. Beslenme çantasında ana öğünlerde protein, karbonhidrat, yağ ve sebze gruplarının hepsine yer verilmesi dengeli bir öğün oluşturmaya yardımcı oluyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Tığlı Torun, “Okul dönemi çocuklukta sağlıklı büyüme ve gelişme için yeterli ve dengeli beslenme şarttır. Bunun için beslenme çantasına büyük rol düşüyor” dedi. Okuldaki saatlerin, aile bireylerinin gözlemleyemediği saatler olduğunu söyleyen Diyetisyen Deniz Tığlı Torun, beslenme çantası önerilerinde bulundu.

Haberin Devamı

Çocukların okulda yapacağı öğünler için beslenme çantası hazırlanarak kontrollü ve sağlıklı beslenme sağlanabildiğini belirten Diyetisyen Torun, "Beslenme çantasında ise ana öğünlerde protein karbonhidrat yağ ve sebze gruplarından hepsine yer verilmesi dengeli bir öğün oluşturur. Pratik, besleyici ve dengeli birkaç öğle menüsü örneği verirsek ilk olarak peynirli veya tavuklu sandviç, ayran, söğüş sebzeler bunun yanı sıra krem peynir, reçel, söğüş sebzeler, diğer sağlıklı beslenme önerisi ise ev yapımı kek, poğaça süt, peynirli, kıymalı börektir. Bir diğeri ise ayran, ev köftesi ile hamburger, ayran ve yeşilliktir" diye konuştu.

“ARA ÖĞÜN ÇOCUĞUN EVE ÇOK AÇ GELMESİNİ ÖNLER”


"Okuldaki saatler uzun olduğundan öğle yemeğine ek olarak mutlaka en az 1 ara öğün beslenme çantasında bulunmalı" diyen Torun; "Bu ara öğün çocuğun eve çok aç gelmesini önler, kontrollü beslenmeyi kolaylaştırır." dedi.

Haberin Devamı
  • Ara öğün olarak; ceviz fındık badem gibi sağlıklı yağlı tohumlar, meyveler, süt, ayran gibi süt grubu, ev yapımı poğaça veya kek tercih edebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun kantinden sağlıksız seçenekler alma ihtimali varsa bu konuda kontrol sağlanmalı, çocuk ebeveynleri tarafından daha sağlıklı seçenekleri satın almaya yönlendirilmeli.
  • Seçenekleri ne kadar farklı kullanırsanız çocuğun hazır beslenme talep etmesi, kantinden alışveriş yapmak istemesi o kadar rahat önlenebilir.

ÖRNEK BESLENME ÇANTASI MENÜLERİ

  • 2-3 dilim sebzeli börek, 1 kase yoğurt, kuru meyve, su.
  • Peynirli tost, meyveli yoğurt, 1 avuç fındık veya badem, su.
  • Ton balıklı yeşillikli sandviç, ayran, kuru meyve ve su.
  • 2-3 adet kıymalı ev poğaçası, meyve, sütlü tatlı ve su.
  • Tavuklu sandviç, ayran, cevizli ev keki ve su.

"ÇOCUĞA KAHVALTININ ÖNEMİ ANLATILMALI"

Diyetisyen Torun, kahvaltı ve akşam yemeklerinin evde, aileyle birlikt eyenmesi gerektiğini önerdi.

Kahvaltı ve akşam yemeğinin evde aile ile birlikte düzenli olmasını öneriyorum. Eğer çocuk iştahsızlığı veya vakit sorunu gibi sebepler ile çocuğun evde kahvaltı yapma imkanı olmuyorsa beslenme çantasına kahvaltı için de sandviç, tost, süt meyve gibi seçenekler mutlaka eklenmeli. Çocuğa okula gittiğinde veya ilk teneffüste olacak şekilde kahvaltı öğününü yapmasının önemi anlatılmalı.