Çocukluk Küçük yaşlarda yapılan ağız bakımı diş problemlerini engelliyor!
Paylaş
Küçük yaşlarda yapılan ağız bakımı diş problemlerini engelliyor!

Ağız hijyeni alışkanlıklarının kazanılması sağlıklı ve güzel bir gülüş için önemli bir yere sahip. Ebeveynlerin çocuklarına küçük yaşlarda ağız bakımı alışkanlıkları kazanmalarını sağlamaları ve diş hekimi kontrollerinin düzenli olarak yapılması ağız ve diş sağlığı problemlerinin önüne geçilmesinde önemli bir rol oynuyor.

Diş Hekimi Şahin Durmuş, diş problemlerini önlenmesi ve problem oluştuğunda neler yapılabileceğini sizler için anlattı.Diş hekimi kaygısı olan kişilerin çoğu diş çekimi gibi kötü haber alma konusunda endişeli olabilir ve diş kontrollerini aksattıkları sürece diş problemleriyle karşı karşıya kalabilirler. Düzenli dental kontrolün yapılması ve tedavilerin geciktirilmemesi ile diş çürükleri, çapraşıklıklar, ağız kokusu ve sararma gibi problemler önlenebilir.

Haberin Devamı

Diş fırçalama şekliniz diş ve ağız sağlığınızı etkileyebilir

Diş ve diş eti sağlığının korunmasında en sık yapılan hatalardan biri diş temizliğinin sert ve yanlış fırçalama tekniğiyle yapılmasıdır. Yanlış fırçalama dişlerde ve diş etinde olumsuz durumlara yol açabiliyor

Doğru diş fırçalama tekniğinde üst çene dişleri ve alt çene dişleri ayrı ayrı, toplamda 2 dakika fırçalanmalıdır. Fırçalamaya başlamadan önce bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu, kuru fırçaya sürülmelidir ve ağız da kuru olmalıdır. Diş macununu alt ve üst dişlere dağıttıktan sonra fırçayla diş etinden dişe doğru üçer kere aşağı doğru fırçalanarak diş temizliği yapılmalıdır.

Sonradan oluşan problemlerde neler yapılabilir?

Toplumumuzda sıklıkla görülen diş çürüğü problemi, dişlerinizde meydana gelen ve potansiyel olarak boşluklara, diş apselerine ve hatta diş kaybına neden olabilecek bir hasardır. Diş plağında yaşayabilen belirli bakteri türlerinin aktivitesinden kaynaklanır. Bunun yanı sıra, diş çapraşıklıkları 20’lik dişlere zamanında müdahale edilmemesi ve diş kontrollerinin küçük yaşta başlamaması sebebiyle oluşabiliyor. Diş fırçalama alışkanlıklarının ve diş kontrollerinin aksatılmaması bu noktada büyük önem taşıyor. 

Haberin Devamı

Ağız sağlığının tekrar kazanılması mümkündür. Hekiminize başvurarak henüz oluşmamış problemlerin önüne geçebilirsiniz. Geç kalınmış tedavilerin diş kaybına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kalıcı sararma ve renk değişiklikleri ve hafif çekmeler, şekil veya form sorunları, dişlerde ufalanma veya kırılma, düzgün olmayan görünümün oluştuğu durumlarda ise lamine dişler uygun bir çözümdür. Diş hekimi muayenesi, doğru endikasyonun olup olmadığını belirlemek için her zaman önemli bir ön koşuldur.

Lamine dişler gerekli bakımları sağlandığı takdirde uzun yıllar dayanıklıdır, normal dişlerin gerekli bakımı için gerektiği gibi düzenli ve doğru teknikle fırçalamalı ve diş ipi kullanımı aksatılmamalıdır.

Diş kaygınızın üstesinden gelmenin en iyi yollarından biri de endişelerinizi diş hekiminize iletmektir. Çoğu diş hekimi diş kaygısıyla başa çıkma konusunda deneyime sahiptir ve diş hekimi ziyaretleri sırasında rahatlamanın yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.

Haberin Devamı