Doğum Öncesi Anne olduktan sonra neden cinsel isteksizlik başlıyor?

Anne olduktan sonra neden cinsel isteksizlik başlıyor?

Paylaş
Anne olduktan sonra neden cinsel isteksizlik başlıyor?

İlişkilerini evlilikle taçlandıran her çift, bir gün anne-baba olabilmenin hayallerini kuruyor ancak çocuk sahibi olmadan önce tutkuyla yaşanan ilişkiler, doğumdan sonra cinsel isteksizliklerin baş gösterdiği sancılı bir sürece dönüşebiliyor.

Mutlu bir evliliğin sırlarından olan cinselliğin doğum sonrası geri plana atılması ise bazı çiftleri birbirinden dahi uzaklaştırabiliyor. 

Haberin Devamı

Uzm. Psikolojik Danışman Mehmet Akif Aydın, doğumdan sonra eşler arasında oluşabilen cinsel isteksizliğin nedenlerini ve çözüm önerilerini sizler için anlattı.

Bir kısım çiftler arasında gebelik öncesinde cinsel yaşantıda sorun yaşanmazken doğumdan sonra gelişebilen bazı geri çekilmeler veya sorunlar baş gösterebiliyor. Çiftler bu durumda bir sorunun olduğunu fark ettiğinde bununla ilgili psikoterapilere başvuruyorlar. Yapılan görüşmelerde varılan genel sonuçlar şu şekildedir:

Anne kimliği ilginin kaymasına neden olabiliyor

Kadın kendi cinsel kimliğinin yanına bir de “annelik kimliği” ekler ve ilgisi daha çok bebeğin bakımına ve bununla ilgili sorumluluklara kayar. İlginin bebeğe kayması eşlerin ilişkisinin ihmal edilmesine sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

Kişisel bakım önemsenmelidir

Hamilelikte alınan kilolarla birlikte kişisel bakımına dair özenmeyi ihmal etmesi kadının dişil çekiciliğini azaltmaktadır. Dolayısıyla alınan kiloların verilmesi ve kişisel bakımların her koşulda önemsemesi gereklidir.

Özel alan ve vakit oluşturulmalıdır

Bebeğin gelişimine dair çokça kaygılı davranarak ona fazlaca zaman ayrıldığında eşlerde aynı zamanda yatağa girmeme durumu başlar. Yatak odasında sürekli bebeğin bulunması, gerekli özel alanın ekstra oluşturulmaması cinsel hayattan uzak bir yaşam sürmeye sebep olmaktadır.

Eşinizi sadece “anne” olarak görmemelisiniz

Erkeğin eşini artık bir anne gibi algılaması kendi bilinçaltındaki “annelerle sevişilmez” kuralı nedeniyle de cinsel ilişkiden uzaklaşabilmekte veya erken/denetimsiz boşalma sorunu yaşamasına yol açmaktadır. Burada erkeğin yapması gereken şey bilinçaltının (bilinçdışı) bu yanıltıcı bilgisinin farkına varıp değiştirmesidir. Pratik olarak erkek şu telkini kendine verebilir. “Eşim bebeğimizin annesi, benimse eşim ve sevgilimdir. Onunla sevişmek normaldir” bu telkini bilinçli farkındalıkla günde birkaç kez tekrar ederse beyindeki karmaşa sonlanabilir.

Kadının değişen bedeninde erkeğe itici gelen unsurlardan bir tanesi göğüslerden gelen süttür. Cinsel yaşamda önemi olan kadın göğsünün büyümüş ve sütle dolu olması yine erkek zihninde anne karmaşası yaratmaktadır. Ağza gelebilecek bir süt damlası bir kısım erkeklerde tiksinmeye yol açabilmektedir. Erkek bu halin geçici olduğunu ve cinsel temasın çok çeşitleri olduğunu da düşünerek odağını göğüslere vermek yerine daha zengin bir bakış açısı geliştirebilir.

Haberin Devamı

Tüm bunlar anlaşıldıktan sonra yine de sorunlar devam ediyorsa cinsel terapi de uygulayan bir psikoterapistten de uzman desteği alınabilir.