Bilim - Teknoloji Dünyanın en zengin insanından verimli ve etkili toplantılar için 7 önemli kural
Paylaş
Dünyanın en zengin insanından verimli ve etkili toplantılar için 7 önemli kural

Twitter'ı satın alma süreci merakla takip edilen ve sonunda mecranın sahibi olan Elon Musk, son birkaç yıldır en dikkat çeken insanlarından biri. Kendine  Twitter gibi önemli bir sosyal medya aracını satın alan Tesla ve SpaceX'in kurucusu çalışanlara empoze etmek istediği yeni çalışma sistemi, radikal kararları ile gündem olmaya devam ediyor. Musk, iş verimliliğini artırmak için yeni çalışanlarına attığı email ile gündem oldu. Twitter'da yer alan tüm ekibe giden email'de, verimli ve etkili toplantılar için Musk'ın 7 kuralı yer alıyordu... İşte dünyanın en zengin insanından verimli ve etkili toplantılar için 7 önemli kural!

Selen Serdaroğlu / Posta.com.tr | Tesla'nın kurucusu ve Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, 189 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı. Kazandığı paranın büyük bir kısmı tamamen elektrikli ama yüksek performans gösteren otomobiller üreten elektrikli otomobil şirketi Tesla'dan geliyor. Parasının büyük bir kısmını da araştırma geliştirme çalışmalarına harcıyor. Ar-Ge çalışmalarının büyük kısmı SpaceX için. Çünkü Musk, Ay'da ve Mars gezegeninde koloni kurmak istiyor. Amacı ise 2050 yılına kadar 1 milyon insanı Mars'a yerleştirmek.

Haberin Devamı

Musk'ın iş zekası tartışılmaz. 2002'de kurduğu SpaceX, 2003'te kurduğu Tesla, bugün dünyanın en önemli şirketleri arasında. Ancak Twitter'ı satın almasına kadar şirket yönetim anlayışı hakkında çok fazla ipucu vermeyen Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra bu konuda daha görünür hale geldi, hatta çokça eleştirildi.

Elon Musk'ın çalışanlarına çok yoğun ve uzun çalışma saatleriyle "hardcore" çalışmayı kabul etmiyorlarsa istifa etmelerini söylemesinden sonra New York Times'ın aktardığına göre bin 200 kişi işten çıktı. Aynı zamanda topluca işten çıkarmalar da söz konusu oldu.

The Platformer’dan Casey Newton’ın paylaşımına göre, sözleşmesi sonlandırılan personelin sayısı 4400 ila 5500 arasındaydı. Twitter’ın sahibi olan Elon Musk’ın attığı ilk adımlardan biri de şirketin üst düzey yöneticilerini kovmak olmuştu.

Haberin Devamı

Twitter'ı iyi bir gelir kapısı haline getirmek isteyen Musk'ın aylık 8 dolara "herkese" mavi tik politikası ve bu kararın daha ilk haftasında şirketlere getirdiği zararlar, bazı büyük şirketlerin Twitter'dan çekilmesine yol açtı.

Son aşamada ise Twitter'da Covid-19 yanlış bilgi politikalarını kaldırıldı. Twitter, 2022 yılının eylül ayına kadar Covid-19 salgınına ilişkin yanlış bilgi yaydığı gerekçesiyle 11 bin hesabı askıya almıştı. Şimdi ise Twitter kendi internet sitesinden 23 Kasım itibariyle Covid-19’’a ilişkin kuralları ihlal eden tweetlerle ilgili adım atılmayacağını duyurdu.

Musk, Twitter'ı satın almasının ardından platformdan atılan kullanıcılar için de "genel af" açıklamış; Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter hesabı yaklaşık 2 yıllık yasağın ardından çevrim içi olmuştu.

Elon Musk, tam bir işkolik. Zamanını kullanmayı iyi biliyor ve çalışan verimliliği de onun için çok kritik bir konu. Bu nedenle mesai saatlerinin boşa geçmesine yol açan her türlü uygulamayı çalışanlarının hayatından da hızlıca çıkarıyor. Musk, hassas noktası verimli zaman yönetimi için de kalabalık ve uzun toplantıların yapılmasını istemiyor. Aynı zamanda "son derece acil bir mesele yoksa, sık yapılan toplantılardan da kurtulun” diyor.

Haberin Devamı

BÜYÜK TOPLANTILARDAN KAÇININ

Musk'a göre Tesla’daki tipik bir toplantıda katılımcılar en fazla dört ila altı kişiden oluşmalı. Eski bir Space X çalışanı Skyler Shuford, 1 saatlik kalabalık bir toplantının şirkete 1000 dolar gibi bir maliyeti olduğunu belirtiyor.

"Çünkü saat başına 80 ile 100 dolar arası bir ücret alan mühendislerin toplantı yapması şirkete büyük bir maliyet getiriyor. 10 mühendisin katıldığı 1 saatlik toplantı, şirkete 1000 dolara mal oluyor."

Tesla CEO'su olarak tanıdığımız dönemde 3 temel maddede özetlediği toplantı konusunu, Twitter'a geçtiğinde daha detaylı hale getirdi ve çalışanlarına verimli toplantı ve çalışma düzeni için ayrıca bir email attı.

Musk, kalabalık toplantıların tartışma hevesini söndürdüğünü, uzun toplantıların ise katkınıza ihtiyaç olmadığı durumda terk edilebileceğini düşünüyor.

VERİMLİ VE ETKİLİ TOPLANTILAR İÇİN 7 ÖNEMLİ KURAL (ELON MUSK TOPLANTI KURALLARI)

  • 1. Çok kalabalık toplantılar yapmaktan kaçının. Bunlar zaman ve enerji kaybıdır. Tartışma hevesini söndürür. İnsanlar açık fikirli olmak yerine daha ihtiyatlı davranır. Herkesin bu toplantılara katılmak için vakti yok. Kalabalık toplantıları katılan herkesin faydalanabileceği durumlar varsa organize edin.
  • 2. Katkı sağlayamadığınız toplantıları terk edin. Eğer bir toplantıda sizin verilerinize, değerinize, kararlarınıza ihtiyaç yoksa terk etmeniz kabalık değil. Tam tersi, kabalık olan insanların vaktini harcamanız olur.
  • 3. Emir-komuta zincirini unutun. İş arkadaşlarınızla doğrudan iletişim kurun, araya yöneticiler veya denetçileri koymanıza gerek yok. Hızlı iletişimciler hızlı kararlar alır. Hızlı kararlar almak, rekabet avantajı sağlar.
  • 4. Akıllı değil, net olun. Gereksiz kelimeler ve teknik jargondan uzak durun. Bu iletişimi yavaşlatır. Kısa, sonuç odaklı, anlaşılması kolay kelimeler seçin. Akıl yarıştırmayın. Verimli olun.
  • 5. Sık toplantı yapmayın. Herkesin vaktini bu kadar boşa harcayan başka bir şey yok. Toplantıları işbirliği, sorunlara doğrudan müdahale ve acil durumları çözmek için kullanın. Sorunlar çözüldükten sonra aynı sıklıkta toplanmak gereksiz.
  • 6. Çoğu sorunu toplantı yapmadan çözebilirsiniz. Toplantı yerine mesaj ve e-mail atabilirsiniz. Veya çevrimiçi ortak iş platformundan iletişim kurabilirsiniz.
  • 7. Sağduyulu olun. Eğer bir şirketin kuralı mantıklı değilse, ilerlemeye katkı sağlamıyorsa, özel durumunuza hizmet etmiyorsa o kuralı izlemekten kaçının. Kuralları değil, prensipleri takip edin.