'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (04 Ekim 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak sütlü domates çorbası tarifi, parmak yağ mantısı tarifi, mor lahana salatası tarifi ve kadayıflı irmik helvası tarifi.

04 Ekim 2021, Pazartesi 09:44 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı sütlü domates çorbası tarifi, parmak yağ mantısı tarifi, mor lahana salatası tarifi ve kadayıflı irmik helvası tarifi var.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ


SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI TARİFİ

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI TARİFİ

Sütlü domates çorbası malzemeler

  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4-6 adet domates
  • 4 su bardağı olacak şekilde su
  • 1 çay bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kaşar peyniri rendesi

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI

Öncelikle 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınır. Tencerenin içerisine un eklendikten sonra biraz kavrulur. Daha sonra domates salçası ve rende haline getirilmiş olan domatesler tencereye eklenir. Yaklaşık 3-5 dakika arası daha kavrulur. 4 su bardağı kadar su eklenir ve çırpılır. Burada atacağınız tuz miktarı ise size kalmış bir durumdur. İsteğinize göre tuzu attıktan sonra karıştırmaya başlayabilirsiniz. Sütlü domates çorbasını kaynayana kadar karıştırmanız gerekmektedir. Kaynadıktan sonra 15 dakika kadar kısık ateşte pişirilir.Pişen çorbaya sütü ekleme işlemine geçebilirsiniz. Bunun için servis etmeden önce tencereye süt ilave edilir ve karıştırılır.Sütlü domates çorbasının üzerine kaşar peyniri rendesi ve karabiber atıldıktan sonra yemek hazırlanmış olur. Kaşar peyniri ve karabiber isteğe kalmış bir durumdur. İstemeyen kişiler kaşar peyniri ve karabiber kullanmayabilir.

Yapılan işlemlerden sonra sütlü domates çorbası servise hazır hale gelmiş olacaktır.


PARMAK YAĞ MANTISI TARİFİ

PARMAK YAĞ MANTISI TARİFİ

Parmak yağ mantısı malzemeler

Hamuru için:

  • 3 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 1 adet yumurta

İç harcı için:

  • 200 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber

Kızartmak için:

  • 3 su bardağı sıvı yağ

Sosu için:

  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 adet domates

PARMAK YAĞ MANTISI YAPILIŞI

Yağ mantısının iç harcı için soğanı rendeleyin. Kıyma, tuz ve baharatlarla birlikte güzelce yoğurup üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında dinlendirmeye aşın. Kıyma buzdolabında dinlenirken mantının hamurunu hazırlayın. Unun 2,5 su bardağı kadarını yoğurma kasesine alın. Üzerine maya, süt, yoğurt, yumurta ve tuzu ekleyip karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Gerekirse biraz daha un ilave ederek sert, ele yapışmayan, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında 40 dakika kadar mayalandırdıktan sonra bezelere ayırıp unlu bir zeminde orta incelikte açın. Yufkaları normal mantıdan daha büyük karelere bölün. Buzdolabında dinlendirdiğiniz kıymalı harçtan karelerin ortasına bir birer parça yerleştirin. Hamurları bohça şeklinde kapatıp sıvı yağda güzelce kızartın. Kızaran mantıları bir kağıt havlunun üzerine çıkarın. Diğer yanda domatesi rendeleyin. Salçayla birlikte suyunu çektirene kadar kavurun. Sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın. Mantılarınızı yoğurt ve domates sosuyla birlikte servis edin.


MOR LAHANA SALATASI TARİFİ

MOR LAHANA SALATASI TARİFİ

Mor lahana salatası malzemeler

  • 1/2 adet mor lahana
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı ceviz içi
  • 1 adet kırmızı elma
  • 1/3 demet kıyılmış maydanoz

MOR LAHANA SALATASI YAPILIŞI

Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın. Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun. Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin.

Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın. Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin.


KADAYIFLI İRMİK HELVASI TARİFİ

KADAYIFLI İRMİK HELVASI TARİFİ

Kadayıflı irmik helvası malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • Yarım yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı mavi haşhaş
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri
  • 1 yemek kaşığı toz zencefil

Kadayıfı için;

  • 150 gram kadayıf
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Sosu için;

  • 300 gram anjelik erik
  • 250 gram donmuş vişne
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

KADAYIFLI İRMİK HELVASI YAPILIŞI

Öncelikle kadayıfları ufak ufak doğrayarak küçük parçalara ayrılmasını sağlayın. Tavada tereyağını eritin ve kadayıfları rengi dönene kadar kavurun. Rengi kızarmaya başlayıncaya kadar kavurduğunuz kadayıflara pudra şekerini ekleyip ocaktan alın ve soğumasına izin verin. Diğer yandan irmikli tatlı kısmını hazırlamaya başlayın. Tavayı ocağa alın, şekeri ve irmiği yağda hafifçe kavurun. Kızarmaya başlayınca suyu ekleyin ve kıvam alıncaya kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Son olarak ocaktan almadan hemen önce zencefil, haşhaş ve lor peyniri ekleyerek karıştırın ve altını kapatın. Ocaktan aldığınız irmikli karışımı biraz soğuyunca borcama serdiğiniz kadayıfların üzerine dökün ve rulo şeklinde sarın. Kadayıf ruloyu ılındıktan sonra buz dolabına kaldırın. Bu arada sosunu hazırlamaya başlayın. Sosu için; erik, vişne ve şekeri sos tavasında karıştırarak kıvamlı bir sos elde edin. Kaynamaya ve kıvam almaya başladığında limon suyunu ekleyip kısık ateşte çırpmaya devam edin. Sosunuz hazır olduğunda ılımaya bırakın ve sonrasında kadayıflı irmik helvasını buz dolabından çıkarıp üzerine dökün.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Bal kabağıyla yapılan tarifler