Ekonomi Büyükşehir olmak yarayacak

Büyükşehir olmak yarayacak

Paylaş
Büyükşehir olmak yarayacak

13'ü yeni olmak üzere sınırları genişleyenlerle birlikte 29 büyükşehir belediyesindeki memurlara 'ek ödeme', 'makam tazminatı', 'özel hizmet tazminatı', 'yan ödeme' gibi ilave ödemeler yapılacak. Böylece 1.5 milyondan fazla memurun maaşı zamlanacak

Aralık 2012’de çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesine dönüştü. Kanun ile mevcut büyükşehir belediyelerinin sınırları da genişletildi. Bu değişiklikle büyükşehir olan illerle, büyükşehirlerin sınırları içine giren ilçelerdeki memurlara bu değişiklikle de bir nevi gizli zam yapıldı. Çünkü büyükşehir sınırlarında görev yapan memurlara ‘ek ödeme’, ‘makam tazminatı’, ‘özel hizmet tazminatı’, ‘yan ödeme’ gibi ilave ödemeler yapılacak. Hatta özellikle büyükşehire dönüştürülen illerin il belediye başkanları da dahil olmak üzere il müdürleri, il müftüsü, il emniyet müdürü gibi görevlerde bulunanların da emekli aylıklarına zam yapılacak.

Müfettişlerin tazminatı artıyor

Yeni kurulan büyükşehir belediyelerinin il mülki sınırları içindeki ilçeler ile büyükşehir belediyesinde doğrudan görev yapacak müfettişlerin ‘özel hizmet tazminatlarında’ 30 puanlık fark var. Ayrıca mevcut büyükşehirlerin sınırları, il mülki sınırları olacağından buralarda büyükşehir belediyesine katılacak ilçelerdeki müfettişlerin de özel hizmet tazminatları 30 puan artacak. Bu şekilde maaşlarda 210.43 TL tutarında bir artış olacak. Büyükşehir belediyeleri ile bunlara bağlı genel müdürlük başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcılarının tazminat oranı yüzde 130’a çıkarak 911.88 TL’ye yükselecek. Büyükşehir sınırlarında bulunan diğer ilçe belediyeler ve bunlara bağlı genel müdürlük başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcılarının tazminatları da yüzde 100’e yükselerek 701.45’ye ulaşacak.

‘Ek ödeme’de de artış var

Memurlara unvanlarına göre 666 sayılı kararname ile en yüksek devlet memuru aylığı (Ocak-Haziran 2013 döneminde 701.45 TL) esas alınarak belirlenen oranlarda ‘ek ödeme’ yapılması öngörülmüştü. Bazı memurlar açısından büyükşehir belediyesi sınırlarında çalışmanın ek ödemeye de katkısı olacak Memurlardan büyükşehirlerde görev yapan il idare kurulu üyeleri, bakanlık il müdürleri, il emniyet müdürleri ve il müftülerinin (makam tazminatı göstergesi’ 1500’ken diğer illerin il idare kurulu üyeleri, bakanlık il müdürleri, il emniyet müdürleri ve il müftülerinin makam tazminat göstergeleri 1000 olarak belirlenmiş.

Örnek: Halen Trabzon’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü olarak görev yapan Ali Bey 1000 göstergeden makam tazminatına hak kazanıyor. Trabzon’un ilk mahalli seçimlerde büyükşehir olması ile birlikte Ali Bey’in makam tazminatı 1500 göstergeye çıkacak. Böylece Ali Bey emekliliğinde toplam 8000 göstergeden makam tazminatı alacakken makam ve görev tazminatı toplamı 9000’e yükselecek.

Halen bu illerde bakanlık il müdürü, il emniyet müdürü, il müftüsü olarak görev yapanlardan, ilk mahalli seçimlere kadar görevlerinden ayrılanlar ile daha önce bu illerde bakanlık il müdürlüğü yapmış olanlar bu makam ve görev tazminatı artışından yararlanamıyor. Eski il müdürleri de makam ve görev tazminatı artışının kendilerine uygulanmasını talep ediyor.

İstifa edenler kamuda kalan ikramiyesini istiyor

Memurluk yaparken istifa ederek ayrılan, SSK ya da Bağ-Kur’daki sigortalılık sürelerini birleştirerek emekli olanlar, memurluk dönemindeki emekli ikramiyelerinin ödenmesini istiyor. Bu durumdaki 500 bin kişi hükümetten bir adım bekliyor.

Memurluk yaparken istifa ederek ayrılan, SSK ve Bağ-Kur sigortalılık sürelerini birleştirerek emekli olanlara, memurluk döneminin emekli ikramiyesi ödenmediğinden, yargıda on binlerce dava açıldı. Ayrıca, eski memura ikramiye ödenmesine mani olan yasa maddesinin iptali için Anayasa mahkemesine dava açıldı. Mahkemenin ilk iptal kararı 5 Şubat 2009’da çıktı. Anayasa Mahkemesi istifa eden memura ikramiye ödenmesine mani olan yasanın 12’nci maddesindeki ...” son defa emekli sandığına tabi olma...” ibaresini iptal etti.

Yeni yasa çıkarıldı

Ancak, hükümet yeni bir yasa çıkartarak bunun önüne geçti. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi de iptal ederek, memura emekli ikramiyesi verilmesinin yolunu açtı. Bir yasa daha çıkaran hükümet memuriyetten ayrıldıktan sonra, SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak çalışıp, hizmet birleştirmesiyle emekli olanlara, memuriyet dönemindeki emekli ikramiyesini, 1475 sayılı İş Kanunu’ndaki kıdem tazminatı alma şartlarına bağladı. Buna göre; istifa eden memurun SSK veya Bağ-Kur’a tabi sigortalı olarak geçmiş çalışmaları sonucunda hizmet birleştirmesi ile emekliye ayrılırsa, memuriyette geçen süreleri için emekli ikramiyesi ödenmesinde, işçiler gibi işinden kıdem tazminatı alabilecek şartlarda işinden ayrılmış olması gerekiyor.

İşçi gibi olmak istiyorlar

8 Eylül 1999’da çıkan yasa ile yaş dışında, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını sağlayan işçilere işinden kıdem tazminatı alarak ayrılma hakkı verildi.

- 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanlar için, yaş dışında en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme,

- 8 Eylül 1999’dan sonra çalışmaya başlayanlar için ise yaş dışında, 7000 gün prim ödeme gün sayısını veya 25 yıllık sigortalılık süresi ve 4500 gün prim ödeme şartlarını yerine getirinler istedikleri zaman kıdem tazminatı alarak işlerinden ayrılabiliyor. Memurlar da aynı şartları sağlayınca istifa ederek işten ayrılmaları halinde işçinin kıdem tazminatı gibi ikramiyelerinin işten ayrıldıkları zaman ödenmesini talep ediyor.

Kadın işçiye var kadın memura yok

İş Kanunu’na göre kadın işçinin evlendiği tarihten sonra bir yıl içinde işinden ayrılması halinde, son çalıştığı iş yerinde bir yıldan fazla geçen süresi için başka bir şart aranmadan kıdem tazminatı ödeniyor. Aynı durumda, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde memuriyetten istifa eden kadın memura emekli ikramiyesi ödenmiyor.

Örnek: Bir kamu kurumunda 4 yıldır çalışan Selma Hanım yeni evlendiği eşinin çalıştığı ilde kurumunun teşkilatı bulunmadığı için istifa ederek işinden ayrılıp, eşinin yanına yerleşirse memuriyette geçen süresi için SSK veya Bağ- Kur’dan emekli de olsa dahi emekli ikramiyesini alamıyor. Ancak aynı durumda olan bir kadın işçi işinden ayrılınca kıdem tazminatını alıyor.

DEVAM EDECEK...

>>Yemek değil, nakit istiyorlar

>>Kazanılmış haklar geri verilsin

>>Yabancı dil tazminatında 5 yıl şartı kalksın

>>Maaş yükseltmek için sınav kazanmak şart

>>Üniversite bitirene 673 lira zam

>>Temiz sicil umudu

>>Memura tahin ekmek üst kurula ballı börek

>>Maaş uçurumundan kurtulmak istiyorlar

>>Esnek çalışmaya hayır

2

Haberin Devamı