Gündem Doğu Guta'da bir baba canını yükledi valizine

Doğu Guta'da bir baba canını yükledi valizine

Paylaş
Doğu Guta'da bir baba canını yükledi valizine

Suriye'de çekilen bu fotoğraf Doğu Guta'nın nasıl bir kuşatma altında olduğunun en acı ispatı. Yoksulluk ve ölümün kol gezdiği bölgede rejimden kaçan umutlar ve evlatlar aynı valizde...

Öyle anlar vardır ki, deklaşöre basıldığında sadece bir fotoğraf karesi olarak kalmazlar. Bir valizde evladını taşıyan çaresiz bir kol ise kadrajdaki görüntü, aldığı nefes bile vicdanını sızlatır insanın... Reuters'ten Omar Sanadiki'nin çektiği bu fotoğraf Doğu Guta'daki dramı en iyi anlatan karelerden biri olarak hafızalarda yer edecek.

Yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede bugüne kadar 200 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Ellerde taşınan valizlere umutlarını da yükleyen bölge insanı, açlıktan, yoksulluktan ve ölümden kaçarken aynı valize geleceklerini, evlatlarını da sığdırdılar. Tam bu sırada Omar Sanadiki elinde hayat bulan bu an, tüm vicdan sahiplerini derinden etkiledi.

Bu fotoğraf akıllara Nazım Hikmet'in "Çocuklar ölmesin şeker de yiyebilsinler" şiirini getirdi...


DOĞU GUTA'DA NELER YAŞANIYOR?


Suriye ordusuna bağlı birlikler, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'nın Hammuriye bölgesine doğru ilerleme sağladı. Muhalif savaşçıların yoğun mukavemet gösterdiği bölgede zaman zaman sıcak temasın sağlandığı belirtiliyor.

Tanklar eşliğinde ilerleyen Suriye ordu birliklerine savaş uçakları da hava desteği sağlıyor.

Esad yönetimi, son 5 yıldır kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta'ya 18 Şubat'tan itibaren yoğun hava ve kara bombardımanları başlatmış bu saldırılarda bin 200'den fazla sivil yaşamını yitirmişti.

Rejim güçleri, 12 Mart'tan itibaren de yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı Doğu Guta'yı 3 farklı parçaya bölerek güneyde kalan Hammuriye beldesini ele geçirmek için operasyon başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye gündemiyle 24 Şubat'ta toplanarak Doğu Guta başta olmak üzere ülke genelinde insani ateşkes kararı almış ancak Şam yönetimi söz konusu karara uymamıştı.

Saldırılarına devam eden Esad yönetimi ve destekçileri, 18 Şubat'tan itibaren Doğu Guta'daki en az 24 hastaneyi havadan bombalamıştı.

Bölgeye gıda ve tıbbi malzeme girişine izin de vermeyen Şam yönetimi, uluslararası kuruluşlardan ve dış dünyadan gelen tepkileri de gözardı ediyor.