Dünya 13 dakika boyunca kalbi durdu! Beyaz Saray'a düşen yıldırımdan bir tek o kurtuldu

13 dakika boyunca kalbi durdu! Beyaz Saray'a düşen yıldırımdan bir tek o kurtuldu

Paylaş
13 dakika boyunca kalbi durdu! Beyaz Saray'a düşen yıldırımdan bir tek o kurtuldu

Geçen yıl Beyaz Saray'ın bahçesine düşen ve 4 kişiye çarpan yıldırım, kurbanların üçünün ölmesine neden oldu. Yıldırımdan sağ kurtulan tek bir kişi vardı; o da 28 yaşındaki Amber Escudero-Kontostathis. Kalbi 13 dakika boyunca durduktan sonra yeniden hayata dönen genç kadın sancılı iyileşme sürecini anlattı.

Derleyen: Mine Bozkurt | 28 yaşındaki Amber Escudero-Kontostathis, geçen yıl 4 Ağustos'ta aniden bastıran yağmur nedeniyle yanındaki 3 kişiyle birlikte Beyaz Saray'ın bahçesindeki parkta bulunan ağacın altına sığınmıştı. Ancak aniden ağaca isabet eden bir yıldırım, 4 kişinin de 950 milyon voltluk bir elektrikle çarpılmasına neden oldu. O gün genç kadının ayrıca doğum günüydü. Trajediden sağ kurtulan tek kişi de kendisiydi. 

Haberin Devamı

BAĞIŞ TOPLAMA ETKİNLİĞİ İÇİN ORADAYDI

O gün bağış toplama etkinliği için bölgede olan genç kadın, her ne kadar yıldırımdan sağ kurtulsa da vücudu kalıcı hasar gördü. Yıldırım Amber'ın sinirlerine hasar verdi ve vücudunda büyük yaralar açtı. Saatinin olduğu kolu ve tabletinin vücuduna değdiği bölgelerdeki derisi adeta eridi. Amber'ın kalbi iki kez durdu ve yürümeyi yeniden öğrenmek zorunda kaldı. 

Olayın üzerinden geçen ayların ardından Amber, iyileşme sürecine devam ediyor. Ancak bu süreç oldukça sancılı. Genç kadın kaygıyla savaşırken hem duygusal hem de fiziksel acı çekiyor. 

Yıldırım nedeniyle ölen kurbanlardan biri 29 yaşındaki Brooks Lambertson'du ve Amber ile iş gereği tanışıyordu. Diğer kurbanlar ise evliliklerinin 56'ncı yılını kutlamak için bölgeye geziye gelen 75 yaşındaki Donna Mueller ve 76 yaşındaki James Mueller idi. 

Haberin Devamı

Washington Post'a konuşan Amber, "O gün ne yaşarsam yaşayayım, ne kadar acı çekersem çekeyim, şanslı olanın ben olduğum gerçeğine tutunmaya çalışıyorum" dedi. 

Beyaz Saray'a düşen yıldırım böyle görüntülenmişti...

KALBİNİ ÇALIŞTIRMAK İÇİN ÇABALADILAR

Düşen yıldırımın ardından olay yerine gelen ilk kişilerin gizli servis ajanları olduğu belirtildi. Beyaz Saray'dan bir doktor ve ayrıca bölgeye tatil için gelen iki acil servis hemşiresi de yardımlarına koştu. Ekip, Amber'ın duran kalbini çalıştırmayı başardı ancak kısa süre sonra genç kadının kalbi yeniden durdu. Tam 13 dakika sonra genç kadının kalbi yeniden çalıştırılabildi. 

'İYİ İNSANLAR SAYESİNDE HAYATTAYIM'

Hemşirelerin kalp masajına devam etmesi sayesinde hayatta kaldığını söyleyen Amber, "Mucize eseri hayatta kalmadım. Tamamen yabancı ve iyi insanların beni kurtarmak için fırtınanın ortasına koşması sayesinde hayatta kaldım" dedi. 

Sonraki aylarda Amber, yeniden yürümeyi öğrenmek zorunda kaldı ve bir süre yürüteç kullandı. İyileşme sürecinde yıldırım nedeniyle vücudunda çıkan yaraları temiz tutabilmek için üç saat duş alması gerekti. 
Vücudundaki sinir hasarı nedeniyle hâlâ rahatsız edici durumlar yaşayan Amber, bir dizi ilaç kullanmaya devam ediyor. Her gök gürültüsü duyduğunda ise panik atak geçiriyor. 

Haberin Devamı

Amber'ın fizik tedavi seansları devam ediyor ancak ömrünün geri kalanında ağrısız bir hayat geçirip geçiremeyeceği henüz belli değil. 

Hastaneden taburcu olduktan üç hafta sonra hayalindeki Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu'na kaydolan Amber, şimdi yüksek lisans yapıyor.