Dünya 3 kez son yemeğini yedi, 3 kez idamdan kurtuldu… Ülkeyi karıştıran davada flaş karar!

3 kez son yemeğini yedi, 3 kez idamdan kurtuldu… Ülkeyi karıştıran davada flaş karar!

Paylaş
3 kez son yemeğini yedi, 3 kez idamdan kurtuldu… Ülkeyi karıştıran davada flaş karar!

ABD’de bir otel müdür olan Richard Glossip, 1997 yılında işvereni Barry Van Treese’i öldürmekle suçlandı. ABD’de adalet sistemi tartışmalarına sebep olan davada 3 kez idamdan kıl payı kurtulan Glossip ile ilgili flaş bir karar yolda.

Derleyen: Ömer Faruk Ekinci | ABD’nin Oklahoma eyaletinde bir otel müdürü olarak yaşayan Richard Glossip, 1997 yılında otelin sahibi Barry Van Treese tarafından 60 bin dolar çaldığı iddiası ile işten çıkarıldı.

Haberin Devamı

Glossip’in işten çıkarılmasından yaklaşık 1 hafta sonra Van Treese, ölü halde bulundu. Otel sahibinin öldürülmesi tüm şüpheleri işten çıkardığı Glossip’in üzerine yoğunlaştırdı. Polisin gözünde de en büyük şüpheli Glossip’ti ve hemen tutuklandı.

İLK İDAM CEZASI

Richard Glossip, cinayeti kendisinin işlemediğini ve suçu işleyen kişinin kendisine yakın olan başka bir kişi olduğunu iddia etti. Ancak mahkemedeki jüri onu suçlu buldu ve ölüm cezasına çarptırıldı.

Düzenlenen mahkemede otelde başka bir çalışan olan Justin Sneed, suçunu itiraf ederek Treese’yi nasıl öldürdüğünü anlattı. Ancak mahkemedekiler Sneed’in arkasındaki ismin Glossip olduğunu ve cinayeti işlemesi için Sneed’e para verdiğini iddia etti.

Haberin Devamı

Daha sonra Glossip'in avukatları, Glossip'in yargılanmasının hatalı olduğunu ve adil olmadığını savunarak temyiz başvurusunda bulundu. Avukatlar, tanıkların ifadelerinin tutarsızlıkları ve Glossip'in bir başkasının ifadesine dayanarak mahkum edilmesinin hatalı olduğunu iddia ettiler.

3 KEZ SON YEMEĞİNİ YEDİ

İlk olarak 1998 yılında idam cezasına çarptırılan Glossip, 2001 yılında yaptığı savunma ile bu kararı bozdurdu. 2004 yılında tekrar mahkeme karşısına çıkan adam, yeniden idam cezasına çarptırıldı.

O yıl Glossip'in idam zamanı geçmişti ve vali, eyaletin idam protokollerinin anayasaya uygunluğuna dayanarak bir durdurma emri çıkardı.

Bu şekilde 3 kez idam edileceği gün ipten alınan Glossip, 3 kez ‘son yemeğini’ yedi ve 3 kez ölmek üzere hücresinden çıktı ancak hiçbirinde hayatını kaybetti.

SON İDAM TARİHİ: 18 MAYIS

Geçtiğimiz ay Glossip’in 9. Kez verilen idam tarihi belli oldu: 18 Mayıs. Yıllardır kendisine bir dizi erteleme ve ceza verilmişti. Bu son tarih ise yeni seçilen Oklahoma Başsavcısı Gentner Drummond'un emriyle geldi.

Oklahoma eyaleti ağustos ayında, bazı mahkumların zihinsel uygunluğuna veya olası masumiyetine dair çözümlenmemiş sorulara ve eyaletin son zamanlardaki başarısız idam enjeksiyonlarına işaret eden eleştirmenlerin ve uzmanların tepkilerine rağmen, 2024'e kadar 24 ölüm hükümlüsünü idam etmeyi planladığını açıkladı. Son haftalarda, cezaevlerindeki yükü nedeniyle Drummond'un talebine atıfta bulunarak, bu hızı yaklaşık 60 günde bir adam olarak ayarladılar.

Haberin Devamı

İDAMINI BEKLERKEN İKİ KEZ EVLENDİ

Glossip, 2023 yılında veridiği bir röportajda şu ifadeleri kullandı:

Yaşadıklarım hala çok korkutucu. Sonunda bu kapıyı açıp gitmeme izin verene veya bunu kafamdan tamamen çıkarana kadar her zaman korkutucu olacak. Böylece 'Önümüzdeki ay beni öldürecekler mi? Yoksa ondan sonraki ay mı? Zaman nihayet ne zaman doluyor?’ sorularından kurtulmuş olacağım.

Yeni bir yargılama talebinin kabul edilip edilmeyeceğine artık Oklahoma Temyiz Mahkemesi karar verecek. Glossip'in şu anda 18 Mayıs'ta idam edilmesi planlanıyor.

Öte yandan Glossip, 2018 yılında idam cezasını beklerken Leigha Joy Jurasik ile dünya evine girmeye karar verdi. İkili 2021 yılının şubat ayında boşandılar. Glossip 2022 yılında ise bir ölüm karşıtı avukatı olan Lea Rodger ile evlendi.

HEM İDAMDAN HEM DE HAPİSTEN KURTULABİLİR

Haberin Devamı

Glossip, idam cezasına çarptırılmasının ardından 26 yıl boyunca cezaevinde öldürüleceği günü bekledi. Glossip'in idam cezası 2015 yılında infaz edilmesi planlanıyordu ancak Amerikalı aktris Susan Sarandon ve diğer bazı aktivistler, Glossip'in haksız yere suçlandığına ve suçsuz olduğuna inanarak durumu değiştirmek için bir kampanya başlattı.

Sarandon, Glossip'in durumu hakkında bir belgesel yapımına da katıldı ve hikayesi daha geniş bir kitleye ulaştı. Daha sonra Oklahoma Eyalet Mahkemesi, infazı durdurma kararı aldı. Glossip'in avukatları daha sonra, Glossip'in hüküm giydiği adalet sistemine dair ciddi sorunlar olduğunu ve Glossip'in haksız yere suçlandığını iddia ederek, yeni bir yargılama talep ettiler.

ABD genelinde büyük bir tepkiye sebep olan Glossip davasında 18 Mayıs tarihine kadar idam kararının yeniden iptal edilmesi ve Glossip’in tamamen serbest kalacağı düşünülüyor.