Dünya 7 bin yıllık mezarlıktaki kesik başların gizemi! İçlerinde yalnızca biri farklıydı

7 bin yıllık mezarlıktaki kesik başların gizemi! İçlerinde yalnızca biri farklıydı

Paylaş
7 bin yıllık mezarlıktaki kesik başların gizemi! İçlerinde yalnızca biri farklıydı

Slovakya'da Vrable-Velke Lehemby adlı arkeolojik sit alanında daha önce eşine rastlanmamış 7 bin yıllık toplu mezar keşfedildi. Mezarlıkta bulunan 38 cesedin biri hariç hepsi aynı şekilde öldürülmüştü.

Posta.com.tr | Avrupa Neolitik çağının en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Slovakya'daki Vrable-Velke Lehemby'de keşfedilen 7 bin yıllık toplu mezar, gizemleri de beraberinde getirdi. İçinde 38 iskelet bulunan mezarlıktaki tüm cesetler aynı şekilde öldürülmüştü. Ancak biri hariç...

Haberin Devamı

Toplu mezar üzerinde yapılan arkeolojik ön çalışmalar, mezarlıktaki cesetlerin ölümden sonra kafalarının kesildiğini gösteriyor. 38 ceset arasında tek farklı olan ise 6 yaşındaki bir çocuğa ait olduğu düşünülen iskeletti. Bu iskeletin başı kesilmemişti ve kafatası sağlamdı. 

Arkeologlar, iskeletlerin başlarının nasıl bu kadar metodik bir şekilde kesildiğini çözmeye çalışıyor. Kesik başlarla ilgili teoriler arasında düşmanlara bir tür uyarı olabileceği, cenaze töreni veya ölüleri onurlandırmanın bir yolu olabileceği teorileri var. 

DİĞERLERİNDEN ÇOK FARKLI

Almanya Kiel Üniversitesi'ndeki Antropolog Katharina Fuchs, başsız isket mezarlığının aynı bölgedeki geleneksel gömülerden farklı olduğunu söylüyor. Fuchs'a göre, kalıntılar üzerinde yapılan ilk incelemeler başların kasıtlı olarak kesildiğini gösteriyor. 

Haberin Devamı

Boyun kemikleri üzerinde yapılan incelemeler, kafatasının hemen altındaki omurun sağlam kaldığını gösteriyor ki bu da başların çok keskin aletlerle kesildiği anlamına geliyor. 

Business Insider'a konuşan Fuchs, Orta Çağ'da kılıç veya balta ile kesilen başlarda mutlaka boyun bölgelerinde ezilmiş omurlar olduğunu söylüyor. 

Aynı üniversitedeki tarih öncesi ve sosyal arkeoloji profesörü Martin Furholt, başların ölümden önce mi yoksa sonra mı kesildiğinin net olarak bilinmediğini söylüyor. Araştırmalara göre Neolitik çağdaki insanlar öldükten sonra başları kesilerek cesetlerinin yanına konuyor.

Furholt ayrıca başların genellikle evlere ya da başka yerlere konulduğunu söylüyor. Furholt, başların düşmanları savaştan caydırma amacıyla kesilmiş olmayabileceği ya da ganimet olarak alınmasının mümkün olabileceğini de sözlerine ekledi. 

AYNI BÖLGEDE FARKLI MEZARLAR

Kesik baş mezarlığının bulunduğu bölgedeki Talheim ve Herxheim'da iki önemli toplu mezar daha bulundu.
Almanya'nın Talheim kentinde erkek, kadın ve çocuklardan oluşan 34 iskelet bulundu. Bu iskeletlerin komşu köy tarafından katledilip çürümeye bırakıldığı düşünülüyor. 

Yine Almanya'daki Herxheim'da keşfedilen toplu mezarda 450 ceset bulunmuştu. Bu mezarlıktaki cesetler parçalanarak toprağa gömülmüştü. 

Haberin Devamı

2009'da yapılan bir araştırma, bunun bir tür yamyamlık ritüeli olduğunu öne sürdü. Ancak diğer akademisyenler arkeolojik alanın büyük  bir nekropol olduğunu öne sürerek bu iddiayı reddetmişti. 

Vrable-Velke Lehemby, MÖ 5.250 ile MÖ 4.950 arasında işgal edilen üç yerleşimden oluşuyordu.

Bölgede daha önce yapılan kazılarda başka başsız iskeletler ortaya çıkarılmıştı, ancak bunlar diğer gömülerin arasında daha az bir sayıya sahipti.