Dünya ABD Başkanı Biden Ukrayna'da! İşgalden bu yana bir ilk

ABD Başkanı Biden Ukrayna'da! İşgalden bu yana bir ilk

Paylaş
ABD Başkanı Biden Ukrayna'da! İşgalden bu yana bir ilk

Rus işgalinin yıldönümünde Polonya'yı ziyaret edeceği açıklanan Joe Biden, dünyaya büyük bir sürpriz yaptı. Biden, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ziyaret gerçekleştirerek Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın 1. yıl dönümüne günler kala başkent Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Seyahat programında Polonya'ya gideceği paylaşılan Biden'ın Kiev'e plansız ziyareti dikkat çekti. Sürpriz ziyaret, Ukraynalı siyasetçi Lesia Vasylenko, attığı tweet ile doğruladı.

Haberin Devamı

Biden'ın ziyareti sırasında başkent Kiev'de sirenlerin çaldığı ifade ediliyor. Bu ziyaret ABD'nin Ukrayna'ya devam eden desteğinin bir göstergesi olarak görülüyor.

 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Telegram hesabından Joe Biden ile fotoğrafını paylaşarak “Joseph Biden, Kiev’e hoş geldiniz. Ziyaretiniz tüm Ukraynalılar için son derece önemli bir destek işaretidir” dedi. 

BBC Türkçe'nin haberine göre, Biden yaptığı açıklamada, "Kiev'e yaptığım ziyaret ile Ukrayna'nın demokrasisine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz" dedi.

Joe Biden, "Putin yaklaşık bir yıl önce işgalini başlattığında Ukrayna'nın zayıf, Batı'nın da bölünmüş olduğunu düşünüyordu. Bizden daha uzun süre dayanabileceğini düşündü. Ama fena halde yanılmıştı" diye konuştu.

Haberin Devamı

“EK YAPTIRIMLAR AÇIKLAYACAĞIZ”

Öte yandan Beyaz Saray tarafından Biden’ın Ukrayna ziyaretine ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dünya, Rusya'nın Ukrayna'yı acımasız işgalinin birinci yıl dönümüne hazırlanırken, bugün Başkan Zelenski ile görüşmek ve Ukrayna'nın demokrasisine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit etmek için Kiev'deyim. Putin yaklaşık bir yıl önce işgalini başlattığında Ukrayna'nın zayıf olduğunu ve Batı'nın bölünmüş olduğunu düşünüyordu. Bizden daha uzun süre dayanabileceğini düşündü. Ama fena halde yanılıyordu."

 

Biden ve Zelenskiy, Kiev'de bir araya geldi.

"Bugün Kiev'de Başkan Zelenski ve ekibiyle Ukrayna'ya verdiğimiz desteği daha kapsamlı bir şekilde görüşmek üzere bir araya geliyorum. Ukrayna halkının bombardımanlarından korunmasına yardımcı olmak için topçu mühimmatı, hava gözetleme radarları dahil olmak üzere kritik ekipmanın ek teslimatını duyuracağım. Bunu bu hafta içinde paylaşacağım, Rusya'nın savaş makinesini desteklemeye çalışan seçkinlere ve şirketlere karşı ek yaptırımlar açıklayacağız. Geçen yıl ABD, Ukrayna'yı savunmaya yardımcı olmak için Atlantik'ten Pasifik'e uluslardan oluşan bir koalisyon kurdu ve benzeri görülmemiş askeri, ekonomik ve insani destek sağladı ve bu destek devam edecek.”

Haberin Devamı

Biden ayrıca Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ve Doğu bölgesindeki diğer ABD müttefiklerinin liderleriyle görüşmek üzere Polonya’ya gideceğini bildirdi.

500 MİLYON DOLARLIK ASKERİ YARDIM

Biden, Ukrayna için yeni bir askeri yardım paketi sağlanacağını duyurdu. Yeni yardım paketinin 500 milyon dolar değerinde olduğunu açıklayan Biden, "Bir yıl sonra, Kiev ayakta. Ve Ukrayna ayakta. Demokrasi ayakta" dedi. Biden, yardım paketinin içinde çok sayda HIMARS çok namlulu roketatar sistemi bulunduğunu da sözlerine ekledi. ABD Başkan Yardımcılığı görevini üstlendiği zaman, Kiev'e 6 kez geldiğini de ifade eden Biden, "Geri döneceğimi biliyordum" dedi.