Dünya ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı için kritik adım

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı için kritik adım

Paylaş
ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı için kritik adım

ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı.

ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı. Senato tasarıyı tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisi’nin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için ABD Başkanı Joe Biden’a gönderilecek.

Haberin Devamı

Türkiye, F-35 krizinden sonra ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 80 adet savaş uçağının modernizasyonu için kit satın alma talebinde bulunmuştu. ABD Başkanı Biden, daha önce Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresi’nden onay alabileceklerini söylemişti. Ancak New Jersey Senatörü Bob Menendez’in sunduğu “F-16’lar veya F-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye tarafından Yunanistan hava sahasına yönelik tekrarlayan ihlallerde kullanılmayacağına dair güvence” ve “satışın ABD çıkarına olması” eklemeleri tasarının Senato versiyonuna dahil edilmişti. Maryland Senatörü Chris van Hollen ise bu koşullara, uçakların terör örgütü YPG/PKK’ya karşı kullanılmamasını ve Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylaması şartını eklemişti. Konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala başkanlığındaki bir heyet de ABD’ye gitmişti. Tasarıdan iki koşul maddesinin çıkarılmasının Türkiye’nin ABD’de yürüttüğü diplomatik çabaların sonucu olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

"BIDEN SÖZ VERDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD temasları sırasında PBS kanalına verdiği röportajda, "Biden, çözüm noktasında bana söz verdi. F-16 konusunda eğer biz Amerika’dan istediğimiz neticeyi alamazsak başımızın çaresine bakacağız" demişti.