Dünya Afgan kadın sporcuların Taliban çilesi! 'Kendimi ölmüş gibi hissediyorum'

Afgan kadın sporcuların Taliban çilesi! 'Kendimi ölmüş gibi hissediyorum'

Paylaş
Afgan kadın sporcuların Taliban çilesi! 'Kendimi ölmüş gibi hissediyorum'

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından kadınlara yönelik getirdiği yasaklar tüm dünyanın tepkisini çekmişti. Taliban'ın kadın sporculara uyguladığı baskı ve tacizlerin ardı arkası kesilmiyor. Associated Press'e açıklama yapan kadınlar, Taliban korkusu yüzünden kimliklerini ve yüzlerini gizlemek zorunda kaldı.

Posta.com.tr | Noura'nın spor yapma azmi o kadar büyüktü ki, ailesine yıllarca meydan okudu. Annesinin dayakları ve komşularının alayları, onu çok sevdiği spordan hiç alıkoymadı. Ancak 20 yaşındaki Afgan kadın, ülkesinin Taliban yöneticilerine karşı koyamadı. Taliban, Noura ve diğer kadınlara spor yapmayı yasaklamakla kalmadı, ayrıca onları korkuttu. Öyle ki kadın sporcular özel olarak spor yapamaz hale geldi. 

Haberin Devamı

Noura, "Artık eskisi gibi değilim. Taliban geldiğimden beri kendimi ölmüş gibi hissediyorum" diyor. 

Associated Press'e konuşan Afgan kadınlar, Taliban tarafından ziyaret edildiklerini ve spor yapmamaları konusunda korkutucu telefonlar aldıklarını söylüyorlar. Basına konuşan kadın sporcular, tehditlerden korktukları için adlarının açıklanmamasını istedi.  

AP fotoğrafçısına poz veren kadın spordular, burka giyerek kimliklerini sakladı. Normalde burka giymediklerini söyleyen kadın sporcular, Taliban'ın tacizlerinden korunabilmek için artık dışarıya burkayla çıktıklarını söylüyor. 
Spor yasağı, Taliban'ın kadınlar ve kız çocuklarına yönelik yaptığı kısıtlamalardan sadece biri. 

Ağustos 2021'de Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, kız çocuklarının ortaokul ve liseye gitmesini yasakladı. Geçen ay da tüm kadın öğrencilerin üniversitelerden atılmasını emrettiler. Kadınların ev dışında çalışmasını ciddi şekilde kısıtladılar. Ayrıca parklara ve spor salonlarına gitmelerini de engellediler. 

Haberin Devamı

SON MAÇINA ÇIKTI

20 yaşındaki karma dövüş sporcusu Sarina,  Ağustos 2021'de Kabil'de turnuvada yarışmıştı. O sırada Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği haberi alındı ve herkes spor salonundan kaçtı. Bu da Sarina'nın son karşılaşması oldu. 

Sarina aylar sonra özel dersler vermeye başlasa da Taliban, antrenman yaptığı spor salonunu basarak herkesi tutukladı. Gözaltına alınan kız çocukları, Taliban'ın aşağılamalarına maruz kaldı. Yaşlıların arabuluculuğundan sonra gözaltına alınan kızlar artık spor yapmayacakları sözü verdikten sonra serbest bırakıldı. 

Sarina, evinde antrenman yapmaya devam ediyor ve bazen de yakın arkadaşlarına ders veriyor. 

Hayat benim için çok zorlaştı ama ben bir savaşçıyım, bu yüzden yaşamaya ve savaşmaya devam edeceğim.

Noura, spor yaptığı için sürekli karşıt görüşlere maruz kaldı. Çocukken sokakta diğer çocuklarla futbol oynamaya başladı. 9 yaşına geldiğinde bir koç onu fark etti ve genç kız takımına aldı. Noura bunu babası dışında herkesten gizledi. Ancak 13 yaşında kendi yaş grubunun en iyi kız futbolcusu seçilince kimliği ve yeteneği açığa çıkmış oldu. Noura'nın fotoğrafları ve adı televizyonda yayınlandı. 

Haberin Devamı

Tüm dünyada ünlü olduğunuzda bu sizin için güzel bir gün ve mutluluğun zirvesi olur. Ancak benim için en acı gün oydu. Ve bu, daha kötü günlerin başlangıcıydı.

Noura'nın annesi, kızının futbol oynadığını öğrenince onu dövdü. Noura, vazgeçmedi ve oynamaya devam etti. Bu kez ulusal şampiyonluk kazandı ve kimliği yine ifşa oldu. Annesi, Noura'nın fotoğrafını gazetede görünce onu yine dövdü. Yine de ödülünü almaya gitti. Tezahüratlar eşliğinde ödülünü alan Noura, gözyaşlarına hakim olamamıştı. 

Eve döndüğünde annesi futbol formasını ve ayakkabılarını ateşe vermiş olsa da Noura, bu kez boksa yönelince annesi artık onu spordan alıkoyamayacağını anladı ve biraz yumuşadı. 

İNTİHAR ETMEYE ÇALIŞTI

Taliban, Kabil'e girince Noura'nın antrenörü annesini arayarak genç kızın ülkeden çıkarılması gerektiğini ve havaalanına gitmesini söyledi. Ancak Noura'nın annesi, bu mesajı kızına hiç iletmedi. Çünkü gitmesini istemiyordu. Noura ise mesajı öğrendiğinde her şey için çok geçti. Genç kız bileklerini keserek intihar girişiminde bulundu ve hastaneye kaldırıldı. 

Haberin Devamı

"Dünya benim için karardı" diyen Noura, üç ay sonra Taliban üyelerinin evlerini aradığını ve spor yaptığı için tehdit edildiklerini söyledi.