Dünya Amerika'ya Birleşmiş Milletler tokadı

Amerika'ya Birleşmiş Milletler tokadı

Paylaş
Amerika'ya Birleşmiş Milletler tokadı

Amerika Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının geri alınması için Birleşmiş Milletler (Bm) Genel Kurulu’nda oylama yapıldı. Trump’ın tüm tehditlerine rağmen BM’yi oluşturan ülkelerin üçte ikisi mazlum Filistin’e destek oyu verdi

KONSEY VETO ETMİŞTİ


Amerika’nın Kudüs’ü başkent olarak tanıdığını açıklamasının ardından Türkiye kararın geri alınması için BM Güvenlik Konseyi’ne başvurdu. 15 üyeli Konsey’den 14’ünün ‘evet’ oyuna rağmen ‘daimi üye’ Amerika’nın vetosu nedeniyle karar tasarısı reddedildi. Türkiye ve Yemen’in girişimiyle karar tasarısı bu kez BM Genel Kurulu’na taşındı. Dün yapılan oylama öncesi kürsüye çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:


‘AMERİKA TEHDİT ETTİ


“Bugün adalet ve barış için sesimizi yükselteceğiz. Bu toplantı öncesinde bir BM üyesi ülke (Amerika) diğer bütün BM üyelerini tehdit etti. Hepimizin hayır oyu kullanması istendi ya da sonuçlarına katlanmamız söylendi. Bazı ülkeler yardımlarının kesilmesiyle tehdit edildi. Bu kabul edilemez. Buna boyun eğmeyeceğiz. Ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Biz korkmadık! Sen güçlü olabilirsin ama bu seni haklı yapmaz.”


9 ÜLKE ‘RET’ OYU VERDİ


Tasarının kabulü için 128 ülke ‘evet’, 9 ülke ‘hayır’ oyu kullandı. 35 ülke ‘çekimser’ kalırken 21 ülke de oylamaya katılmadı. Kararın çıkması için BM üyesi 193 ülkenin üçte ikisinin (128) oyu gerekiyordu. Tam da gerekli oy alındı. Amerika ve İsrail’e, Palau, Guatemala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları ve Mikronezya destek verdi.


‘ELÇİLİĞİ TAŞIMAYIN’


Tasarı metninde “Kutsal Kudüs şehrinin statüsünde, karakter ve demografisini değiştirmeye yönelik herhangi bir adımın hükümsüz olduğu” belirtildi ve “Tüm üye devletlerden BM Güvenlik Konseyi 478 (1980) sayılı kararı gereğince Kudüs’te diplomatik misyon açmaktan kaçınması” çağrısında bulunuldu. Tasarının kabul edilmesinin bağlayıcı niteliği yok. Ancak bu sonuç Trump’ın kararının uluslararası alanda meşruiyetinin olmadığı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da üçte ikilik bir desteğin BM Güvenlik Konseyi’ndeki vetonun ‘adeta reddi’ anlamına geleceğini söylemişti.


'AMERİKA BUGÜNÜ ASLA UNUTMAYACAK'


Oylama öncesi Çavuşoğlu’nun ardından kürsüye çıkan Amerika’nın BM Elçisi Nikki Haley, ülkesinin BM’ye en fazla maddi katkı yapan ülke olduğunu söyledi. Açıkça tehdit savuran Haley, “ABD bugünü asla unutmayacak. Bu oylama ABD’nin BM’ye bakışını tamamen değiştirecek. Bugünkü toplantı için en fazla finansman ABD’den istendi. BM tekrar katkı istediğinde ABD bugünü hatırlayacak” dedi.


PİŞKİNLİĞE BAK


New York’taki oylama öncesi İsrail BM’ye rest çekti. Başbakan Binyamin Netanyahu, BM için ‘Yalanlar Evi’ ifadesini kullandı. İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Dannon ise kürseden yaptığı konuşmada “Hiçbir BM kararı bizi Kudüs’ten ayıramayacaktır” diye konuştu.


FİLİSTİN İÇİN ZAFER


BM Genel Kurulu’ndaki kararın ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas “Oylama Filistin için bir zafer” açıklaması yaptı.


'BÜYÜKELÇİMİZ DERHAL ÇEKİLSİN'


CHP lideri Kılıçdaroğlu, BAE Dışişleri Bakanı’nın hakareti için şöyle dedi: “Tam densizlik. Türkiye büyükelçisini derhal çağırmalı. Bakan özür dileyinceye kadar ilişkiler en alt düzeye indirilmeli.”


'İRADEMİZİ DOLARLA SATIN ALAMAZSINIZ'


‘Talihsiz karardan dönün’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda Amerika’nın Kudüs kararını geri almasını öngören tasarının kabul edilmesinin ardından Twitter hesabından Türkçe, İngilizce ve Arapça mesaj paylaştı. Erdoğan, “Karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetiminin, BM Genel Kurulu tarafından gayrı hukukiliği en sarih şekilde ortaya konulan bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz” dedi.

‘Satılık irade arıyorlar’

Erdoğan oylama öncesi yaptığı konuşmada ise Trump’ın tehditlerini hatırlatarak şöyle demişti: “Amerika’ya ne diyorlar, ’demokrasinin beşiği.’ Demokrasinin beşiği, dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, siz Türkiye’nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız, bizim kararımız bellidir. Tüm dünyaya da sesleniyorum. Sakın ha, böyle ufak tefek dolarlarla iradenizi birilerine asla satmayın. Temenni ediyorum ki dünya Amerika’ya çok güzel bir ders verir.”


ÖDÜLLERİ TAKDİM ETTİ


Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen ‘Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’ne katıldı. Tarih alanında Prof. Dr. İlber Ortaylı, müzik alanında Göksel Baktagir, sinema alanında Yavuz Turgul, geleneksel sanatlarda Ali Toy, resim alanında Selahattin Kara ödülünü aldı. Vefa ödülü Nurettin Topçu adına yeğeni Ayşe Nermin Topçu’ya verildi.



Kudüs tasarısı BM Genel Kurulu'nda kabul edildi (BM oylaması)

Haberin Devamı