Dünya Canavar müzisyen! Festivallerin aranan isminin katliam fotoğrafı ortaya çıktı

Canavar müzisyen! Festivallerin aranan isminin katliam fotoğrafı ortaya çıktı

Paylaş
Canavar müzisyen! Festivallerin aranan isminin katliam fotoğrafı ortaya çıktı

'Arkan Kaplanları' adlı silahlı grubun Bosna'daki savaş sırasında sivilleri katletmesinden yaklaşık 30 yıl sonra ortaya çıkan bir gerçek, duyanların tüylerini diken diken ediyor. Kanlı katliamlarından hiçbir şekilde ceza almayan bu ölüm mangasının bir üyesinin bugün yaptığı iş 'pes artık' dedirtti. Müzik festivallerde dinleyicileri coşturan bu kişi, katliam sırasında çekilen ve vahşetin boyutlarını gözler önüne seren simge bir fotoğrafıyla biliniyor. Uzmanlar, Arkan Kaplanları'nın kuruluşunun arka planına ışık tutarken yargılanma ihtimalleri hakkında önemli bir detayı dikkat çekti.

Mine Bozkurt /Posta.com.tr | Sekiz binden fazla Müslümanın katledildiği Srebrenitsa katliamının üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen acısı hâlâ taze. Yugoslavya'nın parçalanmasıyla başlayan katliamlar zinciri, ne yazık ki Srebrenitsa'yla sınırlı kalmamıştı. Bosna'da neredeyse 30 yıl önce gerçekleşen en kanlı savaş suçlarından biri, Belgrad destekli bir ölüm mangası Arkan Kaplanları tarafından işlendi. Arkan Kaplanları, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana gerçekleşen en kötü olayların baş karakteriydi. Bu birliğin üyeleri, işledikleri savaş suçlarının fotoğraflarla kanıtlanmasına rağmen hiç ceza almadan olaydan sıyrılmayı başardı. 

Haberin Devamı

SADECE BİR KİŞİ GIYABEN MAHKUM EDİLDİ

Katillerin çoğu 30 yılın ardından serbestçe dolaşmaya devam ediyor. Hatta bazıları katlettikleri kişilerin aileleriyle aynı sokaklarda bile yürüyor. Arkan'ın Kaplanları üyesi olan sadece bir kişi, Boban Arsiç, Hırvatistan'da gıyaben mahkum edildi.

Kulağa inanılmaz gibi gelse de bu korkunç suçlardan sıyrılıp kendini 'parti adamı' yapan biri daha var...

2 Nisan 1992'deki Bosna Savaşı'nın şafağında, gönüllülerden oluşan bir ölüm mangasına 'Arkan' olarak da bilinen Željko Ražnatoviç önderlik ediyordu. Bu ölüm mangası kısa sürede Arkan Kaplanları olarak dehşet saçmaya başladı.

Yugoslavya'nın parçalanması ve aşırı milliyetçi Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloševiç, 'Büyük Sırbistan' hayali ile Sırp halkını kendine çekmeye başladı. 

Haberin Devamı

KATLİAMA GÖNÜLLÜ OLARAK KATILDILAR

O dönem Bosna-Hersek de dahil olmak üzere Yugoslav cumhuriyetleri birbiri ardına bağımsızlıklarını ilan etti. Miloševiç'in Sırpları savaşmaya çağıran propagandalarına Arkan'ın adamları da eşlik etti. Arkan'ın gönüllü askerlere eğitim kampında ilk söylediği şey şuydu:

Tarih tekerrür ediyor. Ama bu kez Sıplar saldıracak.

'SEBEBİ OSMANLI -KOSOVA SAVAŞINA KADAR UZANIYOR'

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emete Gözügüzelli, paramiliter grupların  etnik temizliğin en acımsız yönlerinden sorumluğu olduğunu belirtti. 90'lı yıllarda Bosna'da gerçekleşen soykırımların sebeplerinin Osmanlı-Kosova Savaşı'na kadar uzandığını söyleyen Gözügüzelli, Osmanlı'nın Sırp lider Lazar'ı öldürmesi sonucunda arzu edilen Büyük Sırbistan İmparatorluğu'nu kuramamaları neticesinde Ortodoks Sırpların Müslüman olan halkı katlettiğini belirtti. 

Arkan Kaplanları hakkında konuşan Gözügüzelli "BM Bosna Etnik Temizlik Komisyon Raporu'na baktığımızda Arkan Kaplanları'nın Kosova'daki sakinleri korkutmak için kurulduğu iddia edilen bir askeri birlik gibi göründüğünü, ancak amacının soykırım ve etnik temizlik olduğunu görüyoruz" dedi. 

'AÇIK BİR ŞEKİLDE KATLİAM YETKİSİ VERDİ'

Arkan Kaplanları'nın ağırlıklı olarak Hırvatistan topraklarından sorumlu olduğunu belirten Gözügüzelli, paramiliter grubun karagâh ve eğitim kamplarını Erdut'taki eski bir askeri tesiste kurduğunu açıklayarak şunları ekledi:

Haberin Devamı

Arkan Kaplanları'yla ilgili elde edilen dökümanlara baktığımızda dönemin Sırp lideri Slobodan Miloševiç tarafından açık bir şekilde Bosna ve Kosova'da katliam yapması için yetkilendirildiklerini görmekteyiz. O dönem Arkan Kaplanları'nın 4 bin üyesi olduğu biliniyor.

Katliamların sorumlusu Slobodan Miloševiç

SİVİLLERİ ÖLDÜRÜP YAĞMA YAPTILAR

CIA'in gizli belgelerinde yer alan bilgilere göre Arkan, birliklerine sporculardan, suçlulardan ve Sırbistan için savaşmak isteyen idealistlerden oluşan genç erkekleri aldı. Arkan ve ölüm mangasının Hırvatistan'da Sırp olmayan sivilleri öldürmesi, sınır dışı etmesi ve yapma yapması adının Avrupa çapında duyulmasını sağladı. 

Ardından Arkan'ın Kaplanları, Bijeljina'ya giderek şehri buradaki Müslümanlardan 'arındırmak' için katliam yaptı. Sırp olmayanları kapı kapı arayarak infaz eden grup Sırp medyası tarafından 'kahraman' olarak anılıyordu. Grup iki gün içinde en az 48 kişiyi korkunç yöntemlerle infaz etti. 

KATLİAMDAN EĞLENCEYE

Her ne kadar Arkan'ın Kaplanları'nın işlediği savaş suçlarından ceza almasını sağlamak için bir komite kurulsa da ölüm mangasının üyeleri hâlâ özgür bir şekilde hayatlarını sürdürüyor. Üstelik içlerinden biri son derece farklı bir görünüme sahip. Adeta maskeli bir katil gibi...

Haberin Devamı

Amerikan Rolling Stone dergisinin açığa çıkardığı bu kişinin yeni işi, bir kulübe ya da festivale gittiğinizde sizi eğlendirmek. 


Rolling Stone yerdeki sivile tekme atan askerin DJ Max olduğunu öne sürdü. 

O dönem Bosna'daki savaşı kayıt altına alan ödüllü fotoğrafçı Ron Haviv, kaçmaya çalışırken vurularak öldürülen bir çiftin fotoğrafını çekti. Haviv'in çektiği fotoğraflarda yerdeki sivillere tekme atan bir asker göze çarpıyor. Haviv, bu askerin farklı noktalarda da fotoğrafını çekmişti. Fotoğraftaki asker şimdi DJ Max olarak bilinen Srdjan Golubovic'ten başkası değildi. 


FESTİVAL İLİŞİĞİNİ KESTİ

90'lı yıllardan beri DJ'lik yaptığı ortaya çıkan Golubovic, Belgrad'daki kulüplerde defalarca sahne aldı. Kendi plak şirketini de kuran DJ Max, en son 2016'da EXIT Festivali'nde sahnede görüldü. Bunun yanı sıra Sırbistan'ın en büyük kulüp ve festivallerinden bazılarında da çaldı.

Haberin Devamı

Rolling Stone kaynakları, EXIT Festival'in savaşa karşı duruşu sebebiyle Dj Max ile ilişiğini kestiğini ortaya çıkardı. 

CEZA ALABİLİRLER Mİ?

Peki günümüzde ceza almaları mümkün mü? Arkan'ın Kaplanları'nın Bosna, Kosova ve Hırvatistan'da eylemleri olduğunu belirten Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Ünver Noi, o dönem Sırp milliyetçiliğinin ön plana çıkarılarak oluşturulan Arkan Kapları üyelerinin soruşturulması konusunda şunları söyledi:

Etnik milliyetçilik meselesi hala kanayan bir yara olarak duruyor. Bosna'daki durum her ne kadar çözülse de etnik milliyetçilik hassas bir konu. Bosna'daki katliamlara çok geç tepki verildi. Aradan bu kadar uzun bir süre geçtiği için faillerin bulunması ve ceza alması pek mümkün olmayabilir. Bu gibi değerlendirmeler genelde iç hukukla yapılıyor.

Prof. Dr. Noi ayrıca 90'lardaki vahşetin yeniden yaşanmaması ve etnik milliyetçiliğin yeniden ortaya çıkmaması için Türkiye'nin arabuluculuğun çok önemli olduğunu belirtti.

ARKAN KAPLARI'NA SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Arkan Kaplanları'nın 1996 yılında resmi olarak dağıtıldığını belirten Gözügüzelli, işlemiş oldukları savaş suçları nedeniyle 1997 yılında Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde suçlandıklarını ancak çoğunun Rus milliyetçi örgütleriyle yakın ilişkileri olduğunun ortaya çıktığını söyledi. 

Doç. Dr. Gözügüzelli, 23 mart 2023'te ise Arkan Kapları üyelerinin işledikleri suçlar nedeniyle ifadeye vermeleri üzerine soruşturma çağrısı yapıldığını belirtti. 

1992 ve 1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nda çoğunluğu Müslüman olan yaklaşık 100 bin sivil öldü ve 2 milyon sivil de yurtlarını terk etmek zorunda kaldı.