Dünya Dünya diken üstünde! Çin'in kontrolsüz roketi düştü

Dünya diken üstünde! Çin'in kontrolsüz roketi düştü

Paylaş
Dünya diken üstünde! Çin'in kontrolsüz roketi düştü

Çin'e ait Long March 5B roketinin kontrolsüzce düşüşe geçtiği haberleri gelmeye başladıktan sonra tüm dünyada panik hali oluştu. 23 ton ağırlığındaki roketin kontrolsüz düşüşü canlı izlendi. Roket Pasifik Okyanusu'na düştü.

Amerika Birleşik Devletleri Uzay Komutanlığı'nın Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 23 tonluk başıboş roketin Pasifik Okyanusu'na düştüğü ifade edildi. Çin'in Tiangong uzay istasyonu tarafından 31 Ekim'de fırlatılan roketin düşebileceğini konumlar arasında Türkiye de bulunuyordu.

Haberin Devamı

 ABD ve diğer süpergüçlerle uzay yarışına giren ile uzay yarışına giren Çin'in fırlattığı roket Long March 5B, Dünya'nın etrafında dönüyor. Dünya yörüngesindeki Çin uzay üssü Tiangong'a 31 Ekim tarihinde ateşlenen 23 tonluk Long March 5B, Mengtian adlı bilim modülü uzaya taşıdı. Görevini tamamlayan roket, daha sonra dünyaya doğru dönüşe geçti.

Yeniden atmosfere girişin saat kaçta olacağı tam bilinmezken, Aerospace Corporation ilk tahmini hesaplama verilerini açıkladı. Aerospace Corporation’a göre roket bugün 11.20 sularında atmosfere girebilir. Ancak bu verilerin 3 saat geç veya erken de olabileceği söylendi.

Düşüş alanı tam olarak bilinmeyen devasa roket enkazının, Kuzey, Güney ve Orta Amerika için büyük risk oluşturabileceği açıklandı.

Haberin Devamı

ANBEAN TAKİP EDİLİYOR

İnternet üzerinden anlık izlenebilen roket düşüşü sosyal medyada gündem konuları arasına girdi.

İSPANYA HAVA SAHASINI KAPATTI

Kontrolden çıkan Çin roketinin saatte 28 bin kilometre hızla düşmeye devam ediyor. İlerleyen saatlerde Dünya'ya çarpması beklenen Çin roketi için İspanya, hava sahasının bir kısmını kapatma kararı aldı.

Barselona, Tarragona, Ibiza ve Reus'a giriş ve çıkış yapacak uçuşlar durduruldu.

13.01'DE ATMOSFERE GİRİŞ YAPTI

ABD Uzay Komutanlığı, TSİ 13.01 saatinde roketin yeniden atmosfere girdiğini duyurdu.