Dünya Dünyanın savaşı: İstanbul detayı dikkat çekti

Dünyanın savaşı: İstanbul detayı dikkat çekti

Paylaş
Dünyanın savaşı: İstanbul detayı dikkat çekti

En büyük tahıl üreticisi Ukrayna ile doğal gaz üreticisi Rusya’nın savaşı sadece bu iki ülkeyi değil tüm dünyayı etkiledi. Economist’in yayınladığı dünyanın en pahalı şehirleri raporu dünya genelinde enflasyonun son 20 yılın zirvesine çıktığını gösterdi. En büyük artış ise petrolde yaşandı.

Amerikan Economist Dergisi’nin her yıl geleneksel olarak yayınladığı ‘Dünyanın en pahalı şehirleri’ listesi bu sene Rusya-Ukrayna savaşının dünya ekonomisinde meydana getirdiği korkunç zararı gözler önüne serdi. Üstelik listeye çatışma bölgesi olduğu için Ukrayna’nın başkenti Kiev dahil edilmemişti. 2019’da enflasyonu yüzde 25 bin 504 olan Venezuela, yıllık enflasyonun yüzde 132’ye düşmesine rağmen ortalamayı artırmaması için listeye eklenmedi. Buna rağmen dünyadaki enflasyon ortalaması yüzde 8.1 ile rekor kırdı.

Haberin Devamı

İşte Economist’in raporundaki çarpıcı notlar:

NEW YORK İLK KEZ

‘En pahalı şehirler’ listesinin zirvesini ABD New York ve Singapur’un başkenti Singapur paylaştı. Singapur son 10 yılın 8’inde en pahalı şehir olurken New York ilk kez zirvede yer aldı.

Geçen yılın lideri olan İsrail Tel Aviv üçüncülüğe düştü.

En büyük artış ise 88 basamak birden yükselip 37’nci sıraya yerleşen Rusya’nın başkenti Moskova’da görüldü. İkinci sırada ise 70 basamak yükselerek 73’üncü olan Rusya St. Petersburg var.

İSTANBUL DETAYI

En çok yükselen 10 şehrin 6’sı ABD’den. Sebebi ise doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesi.

Dünya genelinde enflasyon yüzde 8.1 olarak hesaplandı. Bu rakam, en pahalı şehirler hesaplamasının yapıldığı 20 yılın en yüksek enflasyonu. Dünya genelinde enflasyon geçen yıl yüzde 3.5’ti.

Haberin Devamı

En yüksek enflasyon ise sırasıyla İstanbul (yüzde 86), Arjantin Buenos Aires (yüzde 64) ve İran Tahran’da (yüzde 57) görüldü. Tahran yüksek enflasyona rağmen en ucuz üçüncü şehir oldu.

PANDEMİ DE ETKİLEDİ

Savaşa rağmen Moskova yüzde 17.1, St. Petersburg yüzde 19.4’lük enflasyonla bu şehirlerden geride kaldı.

Değerlendirmeye alınan 200 ürün içinde en yüksek artış benzinde görüldü. Benzin fiyatı dünya genelinde yüzde 22 arttı. Bu rakam Avrupa’da yüzde 29 oldu. İstanbul’daki artış ise yüzde 148. Bu oranla İstanbul ikinci sırada. Zirvede ise yüzde 189 ile Sri Lanka’nın başkenti Kolombo var.

Gaz ve elektrikteki artış yüzde 11 olurken bu rakam Avrupa’da yüzde 29’a çıktı.

Savaşın ve pandeminin etkisi olarak gıda ve ev eşyalarında da büyük artış görüldü.

En ucuz şehir ise Suriye’nin başkenti Şam oldu

KORKUNÇ RAPOR

Birleşmiş Milletler (BM) etkisini halen sürdüren pandemi ile birlikte bu yıl dünyayı sarsan Rusya-Ukrayna savaşının gelecek yıl görülecek etkilerinin korkunç olacağını açıkladı. BM’nin raporuna göre; 2022’deki ‘aşırı olaylar’ nedeniyle yardıma ihtiyaç duyanların sayısı 65 milyon artarak 339 milyon kişiye ulaşacak.

Çin ve Hindistan’dan sonra ‘en kalabalık ülke’ olarak değerlendirilebilecek bu rakam dünya nüfusunun 23’te 1’ine denk geliyor. Bir başka deyişle her 23 kişiden biri yardıma muhtaç olacak. Bu yardımları karşılamak için de yüzde 25’lik artışla 51.5 milyar dolara ihtiyaç duyulacak.

Haberin Devamı