Dünya Harkov kurtarıldı!

Harkov kurtarıldı!

Paylaş
Harkov kurtarıldı!

Ukrayna ordusunun karşı saldırısı üzerine Rus birliklerinin geri çekilişi sürüyor. Ukrayna lideri Zelenskiy, neredeyse tüm Harkov bölgesinin işgalcilerden temizlendiğini belirterek 'Yaklaşık 400 yerleşim yeri işgalden kurtarıldı' dedi. Ukrayna güçlerinin ilerleyişi sürerken kurtarılan bölgelerde hayat normale dönmeye başladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ordusundan kurtarılan bölgeleri ziyaretinden dönüşünde “Neredeyse tüm Harkov bölgesi kurtarıldı. Karşı saldırının sadece ilk gününde birliklerimiz 19 kilometre, 5 günde 110 kilometre ilerledi. Yaklaşık 400 yerleşim yeri işgalden kurtarıldı. Bu bölgedeki 150 bin Ukraynalı güvenli, normal bir hayatın nasıl olduğunu yeniden hissediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

SOYKIRIMIN KANITLARI

Yerli ve yabancı gazetecilerin kurtarılan bölgelere gittiğini ifade eden Zelenskiy, “Dünya bu yıkımı görmeli, Rusya’nın yaşattığı acıyı hissetmeli. Kolluk kuvvetlerimiz işgalciler tarafından işlenen cinayetler, yapılan işkenceler ve adam kaçırmalarla ilgili raporlar alıyorlar. Buça’da, Çernihiv’de, Sumi’de ve şu anda da Harkov bölgesinde gördüklerimiz Ukrayna halkına yönelik soykırımın kanıtlarıdır” dedi.

‘SAVAŞTAN KAÇAN ALÇAKLAR’

Volodimir Zelenskiy; Kryvyi Rih’teki barajı hedef alan füze saldırısına ve barajın ‘hiçbir askeri değeri olmadığına’ değinerek, “Tarih, barbarlar tarafından değil insanlar tarafından yazılır. Sivillere karşı savaşan zavallılarsınız. Savaş alanından kaçan alçaklar, uzak bir yerden zarar vermeye çalışıyor. Kendi torunlarınızın utanacağı teröristler olarak kalacaksınız” sözleri ile Rus askerlerine seslendi.

Haberin Devamı

UKRAYNA'DAN TAHIL SEVKİYATI 3 MİLYON TONU GEÇTİ

Türkiye’nin diplomatik çabaları sonucu Ukrayna tahılının dünya pazarına sokulması için anlaşma imzalanmış ve İstanbul’da sürecin kontrol edilmesi için bir merkez kurulmuştu. Milli Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada; 1 Ağustos 2022 tarihinde tahıl koridorundan başlayan sevkiyatların devam ettiği kaydedildi.

46 GÜNDÜR SÜRÜYOR

Açıklamada; “46 gün boyunca tahıl sevkiyatları planlandığı gibi sürerken, bugün itibarıyla sevk edilen tahıl miktarı 3 milyon 250 bin tonu geçti. Tahıl sevkiyatı yapan gemilerin 144’ü Ukrayna limanlarından çıkarken, 161 gemi de tahıl almak için boş olarak Ukrayna limanlarına gitti. Ayrıca bu gemilere ilave olarak bugün itibarıyla 11 gemi daha Ukrayna limanlarından tahıl yüklü olarak hareket etti” denildi.

'PUTİN HATA YAPTIĞINI DÜŞÜNMÜYOR'

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, salı günü Rusya lideri Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yapmıştı. 90 dakikalık bu görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Şansölye Scholz, Putin’e askerlerini geri çekme ve Kiev’le görüşmelere yeniden başlama çağrısı yaptığını söyledi. Ancak Putin’in ‘Ukrayna işgalini bir hata olarak görmediğini’ dile getiren Scholz, Rus liderin ne yazık ki duruşunda bir değişiklik görmediğini ifade etti.

Haberin Devamı