Dünya İngiliz Kraliyeti'nde 'lanetli taç' krizi

İngiliz Kraliyeti'nde 'lanetli taç' krizi

Paylaş
İngiliz Kraliyeti'nde 'lanetli taç' krizi

Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünün ardından tahta geçen oğlu Kral 3. Charles, Mayıs 2023'te resmi olarak taç giyecek. Charles'ın eşi Konsort Kraliçe Camilla da taç giyme töreninde yer alacak. Ancak Camilla'nın takacağı 'lanetli taç' ülkede tartışma konusu yarattı.

Posta.com.tr | İngiltere'de Konsort Kraliçe Camilla (75), Mayıs 2023'teki taç giyme töreninde İmparatorluk Tacı'nı takacak. Ancak taçtaki 'Koh-i Noor' elması kriz yarattı. Sömürgecilik geçmişini hatırlattığı için Hindistan'ın tepkisini çekti. Hint yetkililer, elmasın kullanılmasının koloni dönemindeki acılarını hatırlatacağı için sakıncalı olacağını söyledi. Taçtaki ‘lanetli’ denilen elmas yerine replikasının kullanılması gündemde. 

Haberin Devamı

Kral Charles'ın eşi Camilla'nın taç giyme töreninde yanında yer alması konusunu ilk açtığı zaman geçici olarak Kraliçe Anne'in tacını kullanarak Konsort Kraliçe ilan edileceğine karar verildi. Kral Charles'ın eşi Camilla'nın taç giyme töreninde yanında yer alması konusunu ilk açtığı zaman geçici olarak Kraliçe Anne'in tacını kullanarak Konsort Kraliçe ilan edileceğine karar verildi. 

İngiliz Kraliyeti'nin paha biçilemeyen parçası olan taç, üzerindeki haçın önünde 105 karatlık Koh-i-Noor elmasını taşıyor ve 2800 elmastan oluşuyor. 

Konsort Kraliçe Camilla'nın hangi taçı takacağı merak konusuyken ortaya birkaç iddia atıldı. Taçta sökülebilir bir yuvada bulunan tartışmalı elmas, tören öncesinde taçtan sökülebilir. Veya  Kraliçe Victoria'nın tacını kullanabilir. Konsort Kraliçe Camilla'nın hangi taçı takacağı merak konusuyken ortaya birkaç iddia atıldı. Taçta sökülebilir bir yuvada bulunan tartışmalı elmas, tören öncesinde taçtan sökülebilir. Veya  Kraliçe Victoria'nın tacını kullanabilir.

Haberin Devamı

Saraya yakın bir kaynak, orijinal planın taç giyme töreninde Camilla'nın Kraliçe Anne'in tacını takması olduğunu söyledi. Bu konuya yıllar önce karar verilmişti. Ancak zaman değişti ve Kral Charles'ın bu konuda son derece hassas olduğu ifade edildi. Özellikle de Hindistan'ın bu konuda ciddi bir siyasi hassasiyeti olduğu belirtiliyor. 

10 YAŞINDAKİ İMPARATOR TARAFINDAN VERİLDİ

105 karatlık elmas, Hindistan’ın son Sih imparatoru olan 10 yaşındaki Duleep Singh tarafından Kraliçe Victoria’ya 1855’te verilmişti. Ancak elmasın Singh’in annesinin esir tutulması üzerine verildiği iddia ediliyor. Bu da elması Hint kamuoyunda sık sık tartışma konusu yapıyor, iade edilmesi isteniyor.