Dünya Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlanıyor

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlanıyor

Paylaş
Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlanıyor

Kraliçe 2. Elizabeth, bugün başkent Londra’daki Westminister Kilisesi’ndeki törenden sonra ebedi istirahatine uğurlanacak. Tören, 1760’ta Kral 2. George’tan bu yana bu kilisede yapılacak en büyük cenaze töreni oluyor. Katılacak 100’den fazla üst düzey devlet görevlisinin korunması için ülkenin istihbarat örgütleri teyakkuzda. Ülkenin dört bir yanından takviye güçler başkente yerleştirildi. ABD Başkanı Joe Biden ve bazı devlet liderlerinin özel zırhlı aracını kullanmasına izin verildi.

Törenden önce kilise çevresindeki her lamba direği bile açılıp denetlendi. Törenin 8 milyon Sterlin’e mal olması bekleniyor. Törenden sonra Kraliçe’nin naaşı Windsor Kalesi’ndeki ‘Kral George VI. Anıt Şapeli’ne yerleştirilecek ve burada geçen yıl ölen kocası Prens Philip’in yanına gömülecek.

Haberin Devamı

Westminster Kilisesi'nde yapılan törende Başbakan Liz Truss İncil'den bir pasaj okudu. Pasaj, Yohanna İncili'nden İsa'nın müritlerine cennette bir yer vaat etmesiyle ilgili bir bölüm içeriyordu.

Kraliçe 2. Elizabeth'in Westminister Kilisesi'ndeki cenaze töreni başladı 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere hükümdarı Kraliçe Elizabeth'in Londra'daki Westminster Katedrali'nde düzenlenen cenaze töreni başladı.

Kral III. Charles, oğlu ve Galler Prensi William'la birlikte Westminster Kilisesi'ne ulaştı. Galler Prensesi Kate Middleton ve kızları Prenses Charlotte da yine tören alanında.

Kral III. Charles'ın Westminster Kilisesi'ne ulaştığı dakikalarda, Kraliçe II. Elizabeth'in cenazesi de tören için yola çıktı. Tabutu top arabası üzerinde taşındı.

Söz konusu top arabası, Kraliçe'nin babası Kral 6. George'un cenazesinde de kullanılmıştı.

KİLİSENİN KAPILARI AÇILDI

Kraliçe'nin torunu Galler Prensi William, Galler Prensesi Kate Middleton ve kızları Prenses Charlotte'u taşıyan araç da Westminster Kilisesi önünde göründü.

Haberin Devamı

İngiltere'nin eski başbakanları John Major, Tony Blair, Gordon Brown, Theresa May ve Boris Johnson da kiliseye giriş yaptı. Kısa süre sonra da mevcut başbakan Liz Truss kadraja girdi.

ABD lideri Joe Biden, diğer liderlerden farklı olarak otobüsle değil makam aracı The Beast'le Westminster Kilisesi'ne ulaştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Westminister Kilisesi'ne geldi.

Westminster Kilisesi cenazeye katılacak konuklar için kapılarını açtı. Kraliçe'nin cenazesine 2 bin kişinin katılması bekleniyor. 

Buckingham Sarayı'nın bahçesinde kurulan çadırlarda dünyanın birçok ülkesinden medya kuruluşları Kraliçe'nin cenaze törenini yayınlıyor.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Kraliçe'nin cenaze töreni nedeniyle Londra tarihinin en geniş güvenlik önlemlerini aldı. Cenaze için 10 bini aşkın polis görevlendirildi.

TÜRKİYE'Yİ BAKAN ÇAVUŞOĞLU TEMSİL EDİYOR

2.000’den fazla kişinin katılacağı cenaze töreni için yaklaşık 500 devlet başkanı ve farklı ülkelerin kraliyet ailesi mensuplarına davetiyeler gönderildi. Cenazenin dünyanın dört bir yanından liderleri bir araya getirmesi bekleniyor. Cenazede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.

 TÖRENE KİMLER KATILIYOR?

Haberin Devamı

Kraliçe 2. Elizabeth'in Westminster Kilisesi'ndeki cenaze töreni için resmi bir davetli listesi yayımlanmadı.

Törene kimlerin katılacağıyla ilgili bilinenler şunlar:

Avrupa'daki Kraliyet aileleri törene katılıyor. Bunlar arasında Belçika, Hollanda ve İspanya kralları ve kraliçeleri var.

Daha uzaklardan ise Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçesi Masako katılıyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden Cumartesi akşamı Londra'ya ulaştı. Onların yanında İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da törene katılan liderler arasında.

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi ülkelerin liderleri de törene katılıyor. Güney Afrika ve Kenya'nın liderleri de törene katılmak üzere Londra'ya ulaştı.

Rusya, Belarus ve Suriye liderleriyse davetli listesine alınmadı.

Kraliçe'nin vefatından iki gün önce yeni görevine atadığı İngiltere Başbakanı Liz Truss ile birlikte çok sayıda siyasetçi ve muhalefet lideri törende bulunuyor.

Haberin Devamı

Kraliçe'nin ailesi ve arkadaşlarının yanı sıra, Victoria Cross ve George Cross onur ödüllerinin sahiplerinin yanı sıra desteklediği hayır kurumlarından temsilcilerin de törende olması bekleniyor.