Dünya Nobel'i umarken ölümü bekliyor

Nobel'i umarken ölümü bekliyor

Paylaş
Nobel'i umarken ölümü bekliyor

MRSA gibi dirençli bakteriler yılda bir milyondan fazla ölüme neden oluyor, 2050'ye kadar bu sayının 10 milyona çıkacağı öngörülüyor.

İşte bu nedenle İngiltere'de bilim kadını Kristy Smitten (28), 40 yıldır yapılamayan bir şeyi başardı. Yeni bir antibiyotik sınıfı yarattı. Smitten, Sheffield Üniversitesi'nde bir ekip kurdu. Burada, tedavide kullanılan ilaçlara dirençli hale gelen zatürre ve menenjit gibi bakteriyel enfeksiyonları, yaralar ve ameliyat sonrası gelişen enfeksiyonları tedavi etmek için iki antibiyotik bileşiği geliştirdi.

Haberin Devamı

BİRKAÇ AYLIK SÜRE

Laboratuvar ve hayvan deneylerinde başarılı oldu. Bir sonraki aşamada zatürre hastalarında insan deneyleri olacak. Beklendiği gibi etkili olursa, Kirsty tedavinin 2030'a kadar kullanıma geçmesini umuyor. Hatta bu keşfiyle Nobel Kimya Ödülü almayı bekliyor. Ancak Smitten'ın hayatı şubat ayında konulan bir teşhisle tepetaklak oldu. Kendisinde nadir görülen bir kalp kanserine rastlandı. Doktorlar birkaç ay ömrü kaldığını söylüyor. Hastalığının bilinen bir tedavisi bulunmuyor.