Dünya Papa: 20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı

Papa: 20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı

Paylaş
Papa: 20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, 1915 olaylarını anmak için Vatikan'da düzenlediği ayinde 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermeni toplumuna karşı yapıldığını söyledi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı 'Papa'nın bu ifadesi hiç kuşkusuz Türkiye'yi öfkelendirecektir' yorumunu yaptı

Papa Francesco, hem Paskalya Bayramı´ndan sonraki Kutsal Pazar günü hem de sözde Ermeni Soykırımı´nın 100. yılı olması nedeniyle bugün Vatikan´ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası´nda büyük bir ayin yönetti.

Haberin Devamı

Papa, San Pietro Bazilikası'nda yapılan "Ermeni şehitliğinin 100. yılı için kutsal ayin" adlı törenin açılışında, Ermeni cemaatine seslendi.

Papa "Son yüzyılda insanlık 3 büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve siz Ermeni halkına karşı yapılmış olandır" dedi.

Papa, diğer büyük trajediler arasında ise Nazilerin işlediği suçları ve Ruanda, Kamboçya, Burundi ve Bosna'da yaşananları da saydı.

Papa Francesco, günümüzde dünyanın "parça parça halde 3. dünya savaşını" yaşadığını da söyledi ve insanlığın geçmişteki hatalardan ders almadığını belirtti.

Haberin Devamı

AYİNE ERMENİSTAN CUMHURBAŞKANI DA KATILDI

Genel duaya Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin ve Kilikya Katolikosu I. Aram da katıldı.

Türkiye tarafı, Papa'nın bugünkü ayinde "soykırım" sözcüğünü kullanmaması için diplomatik yollardan çaba gösteriyordu.

Buenos Aires Başpiskoposu olarak görev yaptığı sırada Arjantin'deki Ermeni cemaatine yakınlığıyla bilinen Papa Francesco, o dönemde de 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteliyordu.

Papalık görevine gelmesinin ardından da Haziran 2013'te Vatikan'da Ermeni cemaati te demişti.

'TÜRKİYE'Yİ ÖFKELENDİRECEK'

Amerikan Associated Press haber ajansı, konuyla ilgili dünyaya servis ettiği haberinde, "Papa, siyasi olarak patlayıcı etkisine sahip bu ifadesiyle hiç kuşkusuz Türkiye'yi öfkelendirecektir' yorumunu yaptı.

Ajans, Papa'nın 'soykırım' diyeceğinin öğrenilmesinin ardından, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği'nin bugün için planladığı basın toplantısını iptal ettiğini öne sürdü.