Dünya Rusya Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Yine nükleer tesisi hedef aldı

Rusya Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Yine nükleer tesisi hedef aldı

Paylaş
Rusya Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Yine nükleer tesisi hedef aldı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tüm itirazlara rağmen devam ediyor. Rusya, insani koridor için ateşkes sözü verdikten sonra kentleri ve tahliye güzergahlarını bombalamaya devam etti. Siviller ölümle yaşamı ayıran yolları Rus bombaları altında geçmek zorunda kaldı. Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri...

İşte dakika dakika Rusya - Ukrayna savaşının bugünkü gelişmeleri...

Haberin Devamı

01.50: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Batı tarafından Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlara rağmen Rusya’nın bundan ders çıkarmadığını savunurken, Hıristiyanlar için kutsal bir gün olan Pazar gününde Ukraynalıların kendilerine yapılan saldırıları affetmeyeceğini belirterek, "Topraklarımıza düşen 500 roketi affetmeyeceğiz" dedi.

00.16: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin öldürülmesi halinde Ukraynalıların hükümetin sürekliliği konusunda planı olduğunu ifade etti.

23.32: Ukrayna'dan bir milyondan fazla mülteci Polonya'ya geldi

23.17: Rusya'nın Ukrayna saldırıları sırasında Ukrayna askerleri tarafından Harkov'da Ruslara ait tanklar ve zırhlı araçlar imha edildi.

Haberin Devamı

23.14: Ukrayna’nın Irpin kentinin Belediye Başkanı Aleksandr Marşukin, tahliyeler sırasında Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

22.59: Dünyanın dev kulüpleri arasında yer alan EC Boxing’in başarılı sporcusu İgor Shevadzutskiy, Ukrayna’da devam eden savaşa katılarak, çatışmalarda ülkesini savunma kararı aldı.

22.51: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Rus birlikleri tarafından Harkov’da bulunan televizyon kulesinin vurulduğu duyuruldu.

21.55: TikTok, "sahte haber" yayanlara hapis cezası öngören yasa nedeniyle Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı. Platform, çalışanlarını ve kullanıcılarını korumak için canlı yayın yapma ve yeni videolar yükleme özelliğini geçici olarak kaldırdı.

21.29: Rus ordusunun Kiev’e girmeye hazırlanmasına karşı Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, askerlerle birlikte savunma hatları oluşturma çalışmalarına katıldı.

21.28: İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü. İngiltere Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin telefonda görüştüğü bildirildi. Açıklamada, liderlerin, Rusya'nın barbarca saldırılarını ve Ukraynalı sivillere yönelik artan tehdidi ele aldığı aktarılarak, Johnson’ın İngiltere'nin Rusya’nın başarısız olmasını sağlama konusunda kararlılığının altını çizdiği ifade edildi.

Haberin Devamı

21.15: Uluslararası Atom Enerji Ajansı Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Rus birliklerinin Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının ardından, “Zaporijya Santrali tesis yönetimi Rus Kuvvetlerinin elinde” dedi.

21.15: Visa ve Mastercard'ın ardınan American Express de Rusya'da tüm operasyonlarını askıya aldı. American Express Belarus'ta da işlemlerini durdu.

21.00: Kiev'de siren sesleri yeniden duyulmaya başlandı.

19.31: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediği yönündeki iddialara değinerek, “Sivillere yönelik, savaş suçu teşkil edecek kasıtlı saldırılara ilişkin çok güvenilir raporlar gördük” dedi.

18.55: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekat ile savaş suçu işleyip işlemediğine dair soruşturma açılmalı” dedi.

18.51: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde, Rus birliklerinin Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırılarının ardından santralde çıkan yangın ve sorunları ele alındı.

Haberin Devamı

18.42: Rusya Savunma Bakanlığı, diğer ülkelerin hava üslerinin Ukrayna Hava Kuvvetleri'nce kullanılmasına ilişkin kritik bir açıklama yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Bu ülkelerin hava üslerinin Ukrayna hava araçları için üs olarak kullanılması ve sonrasında bu araçların Rus Silahlı Kuvvetleri'ne karşı kullanılması, söz konusu ülkelerin silahlı çatışmaya dahli olarak görülebilir" dedi.

18.40: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaşa uygun tüm hava unsurlarının imha edildiğini duyurdu.

18.30: Ukraynalı milletvekili Inna Sovsun, Rusya’nın Donetsk-Mariupol boru hattına zarar vererek, 700 binden fazla insanı ısınmaktan mahrum bıraktığını açıkladı.

18.21: Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği hava saldırılarına dair yeni görüntüler paylaştı.

Haberin Devamı

18.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yetkililerin banka hesaplarındaki mevduata, üç yıllık süreç içinde bildirimde bulundukları geliri aşıyorsa, el koymaya olanak tanıyan yasayı imzaladı.

18.03: Ukrayna'da sivillerin tahliyesi için bazı kentlerde uygulanan ateşkese uyulmayınca sivillerin tahliyesi yeniden durdu.

18.00: Sıcak bölgeden son durumu aktaran CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu, "Kiev büyük bir sokak savaşına hazırlanıyor." dedi.

NÜKLEER TESİSİ HEDEF ALDI

17.40 Ukrayna ulusal güvenlik servisi, Rusya'nın bir kez daha bir nükleer tesisi hedef aldığını açıkladı. Harkiv Fizik ve Teknoloji Enstitüsü'nün Rus ordusu tarafından hedef alındığını belirten yetkililer bu hamlenin 'büyük çaplı bir ekolojik felakete' yol açabileceği uyarısında bulundu. Harkiv Fizik ve Teknoloji Enstitüsü, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ilk nükleer bombanın temellerinin atıldığı tesis olarak biliniyor. Cuma günü Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia Rus bombalarının hedefi olmuştu. Tesiste çıkan yangın paniğe neden olurken, radyasyon seviyesinin normal düzeyde olduğu açıklanmıştı.

16.58 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'ya karşı savaşta Ukrayna saflarında yer almak için gönüllü olan yabancıların sayısının 20 bin olduğunu duyurdu.

16.29 Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Mariupol'den sivillerin güvenli geçişinin durdurulduğunu açıkladı.

16.16 Rus birlikleri Gavrishovka Havaalanı'nı vurdu! Rus ordusu tarafından Vinnitsa kentindeki Gavrishovka Havaalanı'na sabah saatlerinden itibaren roketlerle saldırı başlatıldı. Aynı anda Vinnitsa kentine de Rus ordusu tarafından askeri operasyon yapılırken, Ukrayna'nın stratejik öneme sahip olan Gavrishovka Havaalanı'nda saldırılar daha da yoğunlaştı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

15.52 Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Vladimir Putin görüşmede, Donbass’ı korumaya yönelik özel askeri operasyonun gidişatı hakkında bilgi verdi. Bu konudaki temel yaklaşımları ve değerlendirmelerini özetledi, ayrıca belirlenen ana amaç ve hedefleri detaylı biçimde aktardı. Özel harekatın plana ve programa uygun olarak yürütüldüğü vurgulandı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca Rusya lideri Putin’in görüşmede, Ukrayna’daki milliyetçi ve Neo-Nazi gruplarının sivilleri ‘canlı kalkan’ olarak kullandığını ifade ettiği aktarıldı.

Açıklamada Rusya’nın diyaloğa açık olduğu aktarılarak, “Rus tarafının anlaşmazlığı çözmek için Ukrayna makamları ve yabancı ortaklarla diyaloga hazır olduğu teyit edildi” denildi.

Ukrayna ordusunun yeni saldırılara hazırlandığı ve müzakere süreçlerinin baltalandığı ifade edilen açıklamada, “Bu bağlamda operasyon ancak Kiev'in askeri eylemlerine son vermesi ve talepleri kabul etmesiyle durur” denildi.

Açıklamanın sonunda ise, “Planlanan bir sonraki müzakere turunda Ukrayna temsilcilerinin ortaya çıkan gerçekleri tam olarak dikkate alan daha yapıcı bir yaklaşım sergileyecekleri umuldu. Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin diplomatik ve askeri departmanları arasındaki temasların sürdürülmesinin önemini dile getirdi. Putin, Rus tarafının Türk vatandaşlarının muharebe alanlarından güvenli bir şekilde tahliyesi için gerekli tüm yardımı sağlamaya hazır olduğunu iletti” ifadeleri kullanıldı.

KÖYE ROKET DÜŞTÜ

15.21 Ukrayna'nın Çernihiv kentindeki Desnyanka köyüne sabah saatlerinde roket düştüğü ve roketin Rus askerlerine ait olduğu öğrenildi. Köye düşen Rus roketinin ardından köydeki sivillerin bölgeyi terk ettiği ve daha güvenli bölgelere gittiği belirtilirken, civar köylere de Rus askerlerine ait roketlerin düştüğü aktarıldı.

Ukrayna'nın Çernihiv kentine Ruslara ait roket düştü.

14.51 Kremlin, Putin'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde Ukrayna'daki 'özel harekatın' planlandığı gibi yürüdüğünü vurguladığını açıkladı. Kremlin açıklamasında 'Putin Erdoğan'a Rusya'nın 'Ukrayna Özel Operasyonu'nu anlattı, ana amaçları açıkladı' denildi.

'ODESSA'YI BOMBALAMAYA HAZIRLANIYORLAR'

14.43 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yükse Komiseri Filippo Grandi, 10 günde 1,5 milyondan fazla mültecinin Ukrayna´dan ayrılarak komşu ülkelere geçiş yaptığı açıkladı. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle başlayan mülteci krizinin, İkinci Dünya Savaşı´ndan bu yana en hızlı büyüyen mülteci krizi olduğunu vurgulayan Grandi, "Ukrayna’dan 1,5 milyondan fazla mülteci 10 gün içinde komşu ülkelere geçti. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da en hızlı büyüyen mülteci krizi" dedi.

13.52 Ukrayna lideri Zelenski, Rus kuvvetlerinin Ukrayna liman kenti Odessa'yı bombalamaya hazırlandığını söyledi. 'Dünya, Rus roketleri ve uçakları için göklerimizi kapatma gücüne sahip' diyen Zelenski, hava sahasını güvenli hale getirmek için Ukrayna'nın uçağa ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Devlet Başkanı Zelenskiy, esir alınan Rus askerlerinin ifadelerinin alındığını belirterek, “Askerlerimiz tarafından esir alınan Rus askerleri konuşturuluyor. Bunların arasında şehirlerimizi bombalayan uçakların pilotları da var. Onların anlattıklarını duyuyoruz. Bu planlar dün yapılmadı. Bu doğaçlama bir plan değil. Bu işgale zalimce, alaycı bir şekilde hazırlandılar” dedi. Rusların, Ukrayna’daki diğer kentleri de bombalamaya hazırlandığını duyuran Zelenskiy, “Odessa'yı bombalamaya hazırlanıyorlar. Odessa’yı ve tüm kentlerimizi savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Zelenskiy açıklamasının devamında saldırılardan dolayı zarar gören kentlerin altyapılarının iyileştirilmesi, yıkılan evler ve zarar gören tüm mülkler için fon hazırladıklarını sözlerine ekledi.

13.26 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ülke basınında çıkan haberleri doğruladı. Blinken, 'ABD, Ukrayna'ya Polonya savaş uçakları için anlaşma üzerinde 'aktif olarak çalışıyor' dedi. Geçtiğimiz saatlerde ülke basını ABD'nin Polonya'ya belirli sayıda F-16 sağlayacağı ve Varşova'nın ise Kiev'e Sovyet döneminden kalma savaş uçakları tedarik edebileceğini sayfalarına taşımıştı.

13.06 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 'İşbirliği yapmamız lazım. Ülkelerin insan haklarına, hukukun üstünlüğüne saygı duyduğunu biliyoruz. Bu yüzden Moldova'yı destekleyeceğiz ki burada kamu sektöründe bütünlüğünü de arttırmak istiyorsunuz' dedi.

12.04 İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, Ukrayna'daki ihtilafın yıllarca olmasa da aylarca süreceğini belirterek, Rusya Devlet Başkanı Putin'in başarısız olmasını sağlamak için uluslararası müttefiklerin 'stratejik dayanıklılık' göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.

MARİUPOL'DE YENİDEN ATEŞKES

11.48 Ukrayna’nın Mariupol kentinde, dün ilan edilen ateşkesin saldırılar nedeniyle uygulanamamasının ardından bugün sivillerin tahliyesi için yerel saatle 10.00-21.00 saatleri arasında yeniden geçici ateşkes ilan edildi. Sivillerin tahliyesine belirlenen rota üzerinden yerel saatle 12.00’da başlanacak.

PAZAR ALANI BOMBALANDI

11.35 Harkiv, gece saatlerinde de bombalandı. Novoaltaysk’de bulunan bir pazar yerinin vurulmasının ardından pazarda bulunan mağazalar harabeye döndü.

10.53 Tayvan’da yaşayan birçok kişi, Ukrayna’daki saldırılardan etkilenenlere gönderilmek üzere 3 gün içerisinde 121 milyon TL yardım topladı. Relieve Disaster Foundation’dan (RDF) yapılan açıklamada, toplanan yardımların Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Ukrayna’ya gönderileceği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde, aralarında Tayvanlı lider Tsai Ing-wen’in de bulunduğu birçok siyasetçi bir aylık maaşlarını Ukrayna’ya bağışlama kararı almıştı.

ÖLDÜRÜLEN RUS ASKERLERİNİN SAYISI AÇIKLANDI

10.51 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Moskova'nın 24 Şubat'taki bir işgalden bu yana 11 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

10.18 Rusya, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 2 bin 203 hedefin imha edildiğini açıkladı.

10.12 İngiltere istihbaratı Rusya'nın sivil bölgeleri hedef aldığını öne sürdü. Raporda 'Ukrayna direnişinin ölçeği ve gücü Rusya'yı şaşırtmaya devam ediyor' denildi ve Moskova'nın buna sivil bölgeleri hedef alarak yanıt verdiği bilgisine yer verildi.

10.00 Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, Washington, Varşova Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik edilmesi konusunda görüşmelerde bulunuyor. Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin Polonya'ya belirli sayıda F-16 sağlayabileceğini, Varşova'nın ise Kiev'e Sovyet döneminden kalma savaş uçakları tedarik edebileceğini söyledi.

09.25 Belarus Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya paraşütçü birlikleri gönderildiği iddialarını yalanladı.

07.49 Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-17A Globemaster, Ukrayna'ya kritik askeri teçhizat ve tıbbi malzeme teslim etti .Teslimat, Avustralya başbakanı Scott Morrison'ın ülkenin savunma amaçlı askeri yardım sağlayacağını açıklamasının ardından geldi.

HARKİV'DE İNSANİ KORİDOR UMUDU

07.34 Ukrayna'nın Rusya ile müzakere heyetinde yer alan David Arachamija, doğudaki Harkiv kentinden bir insani koridorun Pazar günü açılabileceğinden umutlu olduğunu açıkladı.

06.11 Ukrayna, Rusya'nın elektrik santrali barajını ele geçirmek istediğini söyledi.

05.40 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna’nın güvenliği, Ukrayna’ya mali destek konuları ve Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Görüşme sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden özellikle, Visa ve Mastercard'ın bu akşam Rusya'daki hizmetlerini askıya alma kararını memnuniyetle karşıladı" denildi.

04.00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD'li iş adamı Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Zelenski, "Elon Musk ile görüştüm. Sözleriyle ve eylemleriyle desteklediği için teşekkür ederim. Kozmik projeler ve kendisinin savaştan sonra Ukrayna ziyareti ihtimali ile ilgili konuştuk" ifadelerini kullandı.

03.30 Ukrayna’nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna’ya gönderilen askerlerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerdeki akıl hastalarını ve hastane personellerini rehin aldığını duyurdu.

02.03 AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Ukraynalı sığınmacıların sayısının 1.2 milyonu aştığını açıkladı.

2 ŞİRKETTEN DAHA RUSYA'YA YAPTIRIM

01.45 Visa ve Mastercard, Rusya operasyonlarının tamamını askıya alacağını duyurdu.

00.45 ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi AFP'ye verdiği demeçte, ABD'nin sınır dışı ettiği Rus diplomatları alması için, Rus uçağının havasahasını kullanımına izin verdiği bilgisini aktardı.

00.20 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Polonya sınırında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşme gerçekleştirdi. Kuleba görüşmenin ardından, “ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştüm. Ukrayna-Polonya sınırından yeni döndüm. Tam sınırda, tarafsız bölgede görüştük ve ardından desteğimizi ifade etmek için Ukrayna'ya doğru birkaç adım attık” ifadelerini kullandı.

NATO’YA İSYAN!

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO’nun Ukrayna’nın hava sahasını ‘uçuşa yasak bölge’ ilan etmemesine tepki göstererek, “Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek” dedi.

PUTİN’DEN YENİ TEHDİT

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Herhangi bir ülkenin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etme girişimini Rusya düşmanca tavır olarak değerlendirecek. Uçuşa yasak bölge kararı savaş ilanı olur” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise bugün Putin ile telefon diplomasisi çerçevesinde bir görüşme yapacağı açıklandı.

SAVAŞIN BEBEKLERİ SIĞINAĞA TAŞINDI

Karadeniz kıyısındaki Odessa’dan patlama sesleri yükselirken bir doğum hastanesinde hayata gözlerini açan bebekler sığınağa indirildi. Kentte mahsur kalan Türk vatandaşları ise otobüslerle Romanya ve Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye getiriliyor. Harkov kentinde de bebek ve çocuklar sığınaklardan çıkamıyor.

RUSLAR DA KAÇIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sıkıyönetim ilan etmesinden ve halk üzerindeki baskısını artırmasından korkan Ruslar, Finlandiya’ya kaçıyor. İki ülke arasındaki Vaalimaa sınır geçişinde uzun kuyrukların oluştuğu ve otobüs sayısında büyük artış yaşandığı bildirildi. Pasaport kontrol kuyruğunda beklerken BBC’nin sorularını yanıtlayan bir Rus kadın, “Korkunç hükümetimiz görevde oldukça geri dönmeyi düşünmüyorum” dedi.

SANSÜR GENİŞLİYOR

Rusya’da uluslararası medyaya ulaşım yasaklanırken, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarına erişim de kesildi. Kremlin yanlısı olmayan Rus haber kanalları birer birer kapanıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin ayrıca silahlı kuvvetler hakkında sahte bilgi yayanlara 15 yıla kadar hapis cezası öngören bir yasayı imzaladı.

Ukrayna’nın Çernihiv kentini bombalayan bir Rus savaş uçağı, Ukrayna askerleri tarafından karadan fırlatılan füzeyle düşürüldü. Paraşütle atlayan pilot bir evin bahçesine iniş yaptı. Olay yerine toplanan halk, yaralı pilotu yakaladı ve Ukrayna askerlerine teslim etti.

‘ZELENSKİY, RUSYA VE NATO’NUN ÇATIŞMASINI İSTİYOR’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin uçuşa yasak bölge açıklamaları için “Sayın Zelenskiy Rusya-NATO arasında çatışmayı kışkırtıyor” diye konuştu.

RUS HELİKOPTERİ VURULDU

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait bir helikopterin Ukrayna ordusu tarafından düşürüldüğü anların görüntülerini yayınladı. Görüntülerde helikopterin karadan atılan füzeyle vurulması yer alıyor.