Dünya Ukrayna'daki patlamaların ardından Putin'den flaş açıklama

Ukrayna'daki patlamaların ardından Putin'den flaş açıklama

Paylaş
Ukrayna'daki patlamaların ardından Putin'den flaş açıklama

Kremlin'den yapılan açıklamada "Putin ve Erdoğan, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna görüşmesine ev sahipliği teklifini görüşebilir" ifadeleri yer aldı. Rus lider Vladimir Putin'in saldırı sonrası yaptığı açıklamalar tüm dünyada yankı buldu.

Rusya ile Kırım'ı bağlayan köprünün vurulması ile tansiyonun zirve yaptığı Ukrayna güne patlama sesleri ile uyandı. Sabah saatlerinde Ukrayna'nın birçok bölgesinde patlama meydana geldi. Kremlin ise Türkiye hakkındaki açıklamalarıyla tüm dikkatleri üzerine çekti. 

Haberin Devamı

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana Zirvesi'ne katılarak burada Vladimir Putin ile bir araya gelebilir. Ukrayna görüşmelerine Türkiye'nin ev sahipliği yapma önerisini ele alabilir.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapma teklifinin masaya gelip gelmeyeceği sorulduğunda bunun mümkün olduğunu söyledi.

PUTİN'DEN SALDIRI AÇIKLAMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ı Rusya topraklarına bağlayan stratejik öneme sahip 19 kilometrelik Kırım Köprüsü'nde Cumartesi günü meydana gelen patlamanın ardından Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri ile toplantı yaptı. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi kritik isimler toplantıda yer aldı. Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıyı, Rus istihbaratının başındaki isim olan Aleksandr Bortnikov ile değerlendirme fırsatı bulduklarını söyleyen Putin, "Adli tıp ve elde edilen diğer verilere göre patlamanın Rusya'nın sivil ve stratejik altyapısını hedef alan bir terör eylemi olduğu görülüyor. Terör eyleminin azmettiricilerinin, organizatör ve faillerin de Ukrayna istihbaratından olduğu açıktır. Kiev rejimi, uzun süredir terör yöntemleri kullanıyor. Bunlar arasında hem Ukrayna'da hem de Rusya'da kamuya mal olmuş kişilerin, gazetecilerin, bilim adamlarının öldürülmesi de var. Bunlar, 8 yıldan uzun süredir Donbass şehirlerine yönelik terörist saldırılardır" dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna istihbaratı tarafından Rusya'nın enerji altyapılarına da saldırılar planlandığını öne süren Putin, "Ukrayna istihbaratı tarafından sadece Kursk'taki nükleer santrale karşı 3 ayrı terör saldırısı gerçekleştirildi. Bu 3 ayrı saldırıda aynı nokta zarar gördü. Alınan tedbirlerle bu hasarlara anında müdahale edildi ve ciddi sonuçların önüne geçildi. Ancak aralarında Türk Akımı doğalgaz boru hattının bir bölümü de dahil, ülkemizin elektrik santrallerine ve gaz boru hatlarına bir dizi terör saldırısı düzenleme girişimlerinde bulunulmuştur. Bu terör saldırıları, faillerin ifadeleri ve nesnel kanıtlarla da doğrulanmıştır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan, Kuzey Akım boru hattında yaşanan gaz sızıntısı ile ilgili de ABD ve Batılı ülkelerin sabotaj gerçekleştirdiğini iddia eden Putin, bu olayın da sorumlularını bildiklerini söyledi.

Sabah saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev dahil birçok kente yaptıkları saldırılarla ilgili de konuşan Putin, "Kiev rejiminin eylemleri, en aşağılık terörist grupların eylemleri ile aynı seviyede. Kiev’in bu eylemlerini karşılıksız bırakamazdık. Bu sabah Savunma Bakanlığı'nın önerisi ve Rus Genelkurmay Başkanlığı'nın planlarına göre Ukrayna'nın enerji, askeri komuta ve iletişim tesislerine karşı büyük bir hava, deniz ve kara konuşlu yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlar ateşlendi. Topraklarımıza terörist saldırılar düzenleme girişimleri devam ederse, Rusya'nın tepkileri sert olacak ve en üst düzeyde tehdit olarak kabul edilecektir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ALMAN KONSOLOSLUĞU DA VURULDU

Alman gazetesi Bild'in haberine göre, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik gerçekleştirilen saldırılarda Alman konsolosluğu da vuruldu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Almanya vize ofisinin bulunduğu binada hasar olduğunu doğruladı. Binanın aylardır boş olması dolayısıyla hiçbir konsolosluk çalışanı zarar görmedi. 

 

BOMBA SESLERİYLE UYANDILAR

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i hedef aldı. Kentte çok sayıda patlama sesi duyulurken, Lviv, Ternopil ve Dnipro'dan da saldırı haberleri geldi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Başkentin merkezindeki Shevchenkivskyi bölgesinde çok sayıda patlama meydana geldi" ifadelerini kullandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, sokaklarda bulunan araçların alev aldığı ve çok sayıda yapıda da hasar meydana geldiği görüldü.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Kiev'e yapılan son saldırılarda ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Ukrayna basınından aktarılan bilgilere göre Kiev merkezine ana yol bağlantısını sağlayan bir viyadük köprüsünün vurulduğu, şehir merkezindeki binaların ve devlet kurumlarının füze saldırılarıyla vurulduğu öğrenildi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlamalar yaşandı. Görgü tanıkları kentte dumanların yükseldiğini söyledi. Ukrayna, geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Kırım ilhakının sembolü olarak görülen Kerç Köprüsü'ne bombalı saldırı düzenlemişti. Putin ise bu saldırıyı 'terörist eylem' olarak nitelemişti.

Öte yandan Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Kiev'e atılan roketlerden birinin Zelenskiy'nin ofisinin olduğu bölgeye düştüğünü ifade etti.

Ukrayna Savunma Bakanı Twitter'dan yaptığı açıklamada "Ülkemizin cesareti terörist füzelerle yok edilemez, başkentimizin kalbini vursalar bile. Müttefiklerimizin kararlılığını da sarsmayacaklar. Geri dönülmez bir şekilde yıktıkları tek şey küresel olarak hor görülen haydut terörist devleti Rusya'nın geleceğidir" dedi.

ZELENSKİ'DEN AÇIKLAMA

Zelenski, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın amacının panik ve kaos yaratmak olduğunu ifade ederek, “İki hedefleri var. İlk hedef, enerji tesisleri. Ülke genelinde Kiev bölgesi ve Hmelnitski bölgesi, Lviv ve Dnipro, Vinnitsya, Frankiv bölgesi, Zaporijya, Sumy bölgesi, Harkiv bölgesi, Jitomir bölgesi, Kirovohrad bölgesi ve güney. Panik ve kaos istiyorlar, enerji sistemimizi yok etmek istiyorlar. Umutsuzlar. İkinci hedef ise insanlar. Böyle bir zaman ve bu tür hedefler, mümkün olduğunca fazla hasara neden olacak şekilde özel olarak seçilmiştir. Bugün barınaklarda kalın. Her zaman güvenlik kurallarına uyun” dedi.