Dünya Yeni koronaivrüs varyantı! ABD'de XBB.1.5 kabusu

Yeni koronaivrüs varyantı! ABD'de XBB.1.5 kabusu

Paylaş
Yeni koronaivrüs varyantı! ABD'de XBB.1.5 kabusu

Dünya her ne kadar koronavirüs pandemisini unutmuş olsa da gelişen yeni varyantlar pandeminin devam etmesine neden oluyor. ABD'de XBB.1.5 alarmı verildi.

Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken dünya ABD'den gelen haber, salgını bir kez daha gündeme taşıdı.ABD'de XBB.1.5 alarmı verilmiş durumda.

Haberin Devamı

VAKALARIN YÜZDE 41'İNİ OLUŞTURUYOR

Ülkenin salgın konusundaki en yetkili kurumu olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, söz konusu varyant ülke genelindeki vakaların yüzde 41'ini oluşturuyor. Uzmanlar sadece 7 gün önce bu oranın yüzde 21 olduğunun altını çizdi.

Konu ile ilgili Hastalık Kontrol Merkezi adına açıklama Dr. Barbara Mahon'dan geldi. Mahon, XBB.1.5'in ülkenin kuzey bölgelerinde baskın varyant olmasını beklediklerinin altını çizdi.Konu ile ilgili CDC adına açıklama Dr. Barbara Mahon'dan geldi. Mahon, XBB.1.5'in ülkenin kuzey bölgelerinde baskın varyant olmasını beklediklerinin altını çizdi.

Mahon açıklamasında söz konusu varyantın ülke genelinde yayılma trendinde olduğu bilgisine de yer verdi.

Haberin Devamı

EK MUTASYON SAYESİNDE BAĞIŞIKLIKTAN KAÇIYOR MU?

Johns Hopkins Üniversitesi'nde bir virolog olan Andrew Pekosz ise XBB.1.5'in hücrelere daha iyi bağlanmasını sağlayan ek bir mutasyona sahip olduğu için yüksek derecede bağışıklıktan kaçıyor gibi göründüğünü söyledi.

Pekosz, CNBC'ye verdiği demeçte şu ifadelere yer verdi;

'Virüsün içeri girmede daha verimli olması için hücrelere sıkıca bağlanması gerekiyor ve bu, virüsün insanları enfekte etmede biraz daha verimli olmasına yardımcı olabilir'

Mahon, söz konusu varyantın hızla yayılmasına rağmen, XBB.1.5'in daha ciddi hastalığa neden olduğuna veya enfekte olanlar için önceki türlere kıyasla daha büyük bir tehlike oluşturduğuna dair çok az gösterge olduğunu söyledi.