Eğitim - Kariyer 15 ile bölünebilme kuralı nedir? 15 ile kalansız tam bölünebilen sayılar...

15 ile bölünebilme kuralı nedir? 15 ile kalansız tam bölünebilen sayılar...

Paylaş
15 ile bölünebilme kuralı nedir? 15 ile kalansız tam bölünebilen sayılar...

Bazı sayıların bölünebilme kuralı diğer iki farklı sayı ile aynı anda bölünebilmesine bağlıdır. Bu durumda örneğin 15 sayısının kalansız bölünüp bölünmediğini anlamak için hem 3 hem de 5'e eldeki sayının bölünmesi gerekir. 15 ile bölünebilme kuralı nedir? 15 ile kalansız tam bölünebilen sayılar hakkında merak edilen tüm detaylar.

Özellikle iki basamaklı sayıları daha yüksek basamaktaki sayılara bölerken kural çok önemlidir. Bu kurulu uygulamak suretiyle çok daha kolay bir şekilde işlem yapma şansı elde edebilir. Bu bağlamda 15 sayısının 3 ve 5 ile bölünebildiği farklı basamaklardaki sayılar kalansız bölünebilme olanağını göstermektedir.

15 İLE BÖLÜNEBİLME KURALI NEDİR?

Haberin Devamı

15 ile bölünebilme kuralı genel olarak eldeki sayının 3 ve 5'e bölünebilmesi üzerinden elde edilir. Örneğin bu konuda iki basamaklı, 3 ya da 4 ve 5 gibi birçok basamak üzerinden sayılar bulunsun. Eldeki bu sayı hem 3'e hem de 5'e aynı anda kalansız bölünebiliyorsa, o vakit 15'e de kalansız bölünebilir anlamına gelmektedir.

Çünkü 15 sayısı 3 ile 5'in çarpılması üzerinden ortaya çıkan bir rakamdır. Bu da her ikisinin kalansız bölünebilen farklı basamaklardaki sayıların, 15 ile de kalansız bölünebildiğini gösterir. Tabii aynı zamanda bunu anlayabilmek için hem 3 hem de 5 ile bölünebilme kuralını da bilmek gerekir.

15 İLE KALANSIZ TAM BÖLÜNEBİLEN SAYILAR

Kolay ve basit kuralı yerine getirmek suretiyle 15 ile kalansız tam bölünebilen sayılar anlaşılabilir. Bu kapsamda değişik basamaklardaki bir sayının en 5’e hem de 3’e bölünmesi gerçekleşiyorsa o vakit 15 ile kalansız bölünebildiği anlaşılır. Bu durumda 15 ile kalansız bölünebilme durumunu anlamak için aynı zamanda 3 ve 5 ile bölünebilme kuralını bilmek gerekir.

Haberin Devamı

Bu doğrultuda 5 ile bölünebilme kuralı bir sayının son rakamının 5'in katı olmasıdır. Aynı şekilde Yine Bir sayının 3 ile bölünebilme kuralı, o sayının rakamlarının toplamının 3'ün katı olmasıdır. Bu şekilde verilen kuralları yerine getirmek süreciyle 3 ve 5 ile bölünebilen sayıların, aynı zamanda 15 ile bölünebildiği ortaya çıkar. Özellikle birçok farklı Matematik işleminde ve günlük yaşamda büyük kolaylık sağladığını söylemek mümkündür.