Eğitim - Kariyer 13 ile bölünebilme kuralı nedir? 13 ile kalansız tam bölünebilen sayılar...

13 ile bölünebilme kuralı nedir? 13 ile kalansız tam bölünebilen sayılar...

Paylaş
13 ile bölünebilme kuralı nedir? 13 ile kalansız tam bölünebilen sayılar...

Bir ve kendinden başkasına bölünemeyen rakamlar içerisinde 13 en özel sayılar arasında gelir. Aynı zamanda belli bir kural kapsamında birçok basamaktaki sayıları 13'e bölünebilme kuralı üzerinden değerlendirmek mümkündür. Bu bağlamda ilgili sayıyı 10a+ b şeklinde aldıktan sonra, a + 4b biçiminde çevirerek çıkan sonucu tam olarak 13'e bölünebilir. 13 ile bölünebilme kuralı nedir? 13 ile kalansız tam bölünebilen sayılar hakkında merak edilenler.

Bir asal sayı olması ile beraber 13 aynı zamanda bölünebilme kuralları içerisinde yer alır. Bu kuralı uygulamak suretiyle kaç basamaklı olursa olsun tüm sayıların kalansız bölünüp bölünmediği anlaşılabilir. Tabii diğer bölünebilme kurallarına göre 13 ile bölünebilme kuralı daha farklı bir yapıya sahiptir.

13 İLE BÖLÜNEBİLME KURALLARI NELERDİR?

13 ile bölünebilme kuralı belli bir yapıya sahip formül üzerinden ele alınır. Böylece farklı basamaklara sahip sayılar üzerinden bu sayıların 13'e bölünüp bölünmediğine dair bilgi elde edilebilir. Bu konuda bir sayı Öncelikle 10a + b şeklinde ele alınır. Daha sonra bu durum a + 4b şeklinde alınarak ortaya çıkan durum 13'e bölünebiliyorsa o vakit kalansız bölünebildiği anlaşılır.

Genelde bütün farklı sayılar için bu formül üzerinden rakamın 13 ile bölünüp bölünmediği konusunda bilgi elde edilebilir. Diğerlerine göre daha uzun süren bir yapıya sahip olsa da, en azından bölme işlemine göre çok daha kolay bir şekilde sonuç verme olanağı tanımaktadır.

Haberin Devamı

13 İLE KALANSIZ TAM BÖLÜNEBİLEN SAYILAR

İki basamaklı ile başlamak suretiyle 13 ile kalansız bölünebilen birçok sayı bulunmaktadır. Bunları anlayabilmek için ise 13 ile kalansız bölünebilen farklı formüller bulunur. Ele alınan bu formülü uygulamak suretiyle kolayca 13 ile kalansız bölünebilen sayılar ortaya çıkarılabilir.

13 ile kalansız tam bölünebilme; 10a + b

Bu şekilde öncelikle eldeki sayı yukarıda olduğu gibi rakamlar ayrılır. Daha sonra bu rakamlar şu şekilde;

a + 4b

Bu şekli döndükten sonra toplama yapılır ve ortaya çıkan sonuç 13’e bölünebiliyorsa kalansız durum olduğu anlaşılır. Bu şekilde birçok farklı basamak sayısı üzerinden kolayca bölünebilme kuralı doğrultusunda sonuç elde etmek mümkün olabilir.

Haberin Devamı