Eğitim - Kariyer 7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 7 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar...

7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 7 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar...

Paylaş
7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 7 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar...

7 ile bölünebilme kuralı, birkaç yöntem kullanılarak bulunmaktadır. Üstelik 7 ile bölünebilme kuralının basit olması, hemen herkesin bu işlemi yapabilmesini sağlamaktadır. 7 ile bölünebilme kuralını keşfeden 13 yaşındaki Nijeryalı Chika Ofili, TruLittle Hero Ödülü'nü kazanmış bulunmaktadır. Peki, 7 ile bölünebilme kuralı nedir? 7 ile kalansız tam bölünebilen sayılar nelerdir, sizler için tüm ayrıntıları ile derledik.

7 ile bölünebilme kuralını kullanırken o sayının son basamağının 2 ile çarpılması ve kalan sayının son basamaktan çıkarılması gerekmektedir. Çıkan fark 0 veya 7'nin katı olması durumunda, 7'ye bölünebildiği saptanmaktadır. 7 ile bölünebilme kuralı sayesinde fiilen bölme işlemi yapmadan, o sayının 7'ye bölünüp bölünmediği anlaşılmaktadır.

Haberin Devamı

7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir?

Bir sayının 7'ye bölünüp bölünmediğini bulmak için 7 ile bölünebilme kuralı kullanılmaktadır. Sayının son basamağı 2 ile çarpılmakta olup bulunan sonuçtan sayının geri kalanı çıkarılmaktadır. Çıkan sonucun 7'ye bölünüp bölünmediğini doğrulamak için farkın 7'nin katı olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Küçük sayılar için 7 ile bölünebilme kuralını kontrol etmek son derece kolay olmaktadır.

Büyük sayılarda bölme işlemi ile uğraşmamak için 7 ile bölünebilme kuralına ihtiyaç duyulmaktadır. Çıkarma yerine toplama işlemi yaparak da 7 ile bölünebilme kuralı uygulanabilmektedir. Sayının son basamağındaki rakamın 5 ile çarpılması ve çarpımın sonucunun geri kalanına eklenmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

7 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar

İki veya üç basamaklı sayılarda, rakamın 7 ile bölünüp bölünmediğini bulmak son derece kolay olmaktadır. Ancak basamak sayısı arttıkça sayının 7 ile bölünüp bölünmediğini anlamak için işlem yapma ihtiyacı doğmaktadır. Bölme işlemi uzun süreceğinden, kısa yoldan sayının 7 ile bölünüp bölünmediğini görmek için farklı yöntemler geliştirilmektedir.

Hayatın her alanında matematiğe ihtiyaç duyulmakla birlikte birtakım pratik yollar geliştirilmektedir. 7 ile bölünebilme kuralı aynı zamanda 231 kuralı olarak da bilinmektedir. 7 ile kalansız tam bölünebilen sayıları bulurken verilen sayının birler basamağından başlanması gerekmektedir.

Her ne kadar öğrenciler ön yargılı yaklaşsa da 7 ile bölünebilme kuralı sayesinde, kalansız tam bölünebilen sayılar ortaya çıkarılmaktadır. 7 ile bölünebilme kuralı doğru şekilde kullanıldığında, sonuca ulaşmak kolay olmaktadır.