Eğitim - Kariyer 8 İle bölünebilme kuralı nedir? 8 İle kalansız tam bölünebilen sayılar...

8 İle bölünebilme kuralı nedir? 8 İle kalansız tam bölünebilen sayılar...

Paylaş
8 İle bölünebilme kuralı nedir? 8 İle kalansız tam bölünebilen sayılar...

Farklı basamaklardaki sayıların sonuç hanesine bakarak 8 ile bölünüp bölünmediği kolayca anlaşılabilir. Sonuç rakam 8'e bölündüğünde kalansız durum ortaya çıkıyorsa sonuç elde edilir. 8 ile bölünebilme kuralı nedir sizler için derledik.

 Matematikte 1 sayısından başlamak suretiyle birçok farklı bölme kuralı ile kalansız işlem yapılmaktadır. Bunlar içerisinde 8 sayısı özellikle çok fazla öne çıkan bir rakamdır. Bu doğrultuda kaç basamakta olursa olsun tüm sayılar üzerinden belli kural doğrultusunda, bu sayıların 8 ile bölünüp bölünemediği noktasında bilgi elde edilebilir. Böylece çok daha kolay ve hızlı şekilde sonuç elde ederek matematik işlemleri ya da günlük yaşamdaki işlemler yapılabilir.

Haberin Devamı

 

 

 8 İLE BÖLÜNEBİLME KURALI NEDİR?

 

 8 ile bölünebilme kuralı kolay şekilde yerine getirilebilecek kurallar içerisinde gelir. Bu doğrultuda sadece bir kural vardır ve o da elde bulunan rakamın son 3 rakamının 8 ile bölünebilmesidir. Bunun dışında iki basamaklı ve 3 basamaklı sayılar doğrudan 8 ile bölünerek kalansız olup olmadığı anlaşılabilir.

 

 Ancak 4 ya da 5 ve 6 basamaklı gibi birçok farklı basamak sayısı kapsamında, son 3 hane ele alınarak 8 ile bölme işlemi yapılır. Daha sonra çıkan sonuç kalansız ise toplam sayının 8 ile kalansız şekilde bölünebildiği anlaşılmaktadır. Basit ve kolay şekilde bu işlem sayesinde çok yüksek basamaklara sahip olan sayıların 8 ile bölünüp bölünmedi anlaşılabilir.

 

 

 8 İLE KALANSIZ TAM BÖLÜNEBİLEN SAYILAR

Haberin Devamı

 

 8 ile kalansız tam bölünebilen birçok farklı sayı bulunmaktadır. Bu sayılar iki basamaklıdan başlamak suretiyle üç basamaklı ya da 4 ve 5 gibi daha birçok basamak sayısı üzerinden öne çıkar. Ancak bunu kolay yoldan gerçekleştirmek suretiyle 8 ile bölünebilme imkanı anlaşılabilir. Bu doğrultuda kaç basamakta olursa olsun sayının son 3 hanesi 8 ile bölünerek kalansız olup olmadığı anlaşılmaktadır.

 

 Örneğin 6 basamaklı ya da 7 basamaklı 8 basamaklı gibi yüksek sayılar üzerinden, son 3 hanesi ele alınır. Daha sonra bu sonuç hane 8'e bölünmek suretiyle kalansız olup olmadığı anlaşılır. Bu da bütün sayının 8 ile tam bölünüp bölünmediğini ortaya çıkarır.