Eğitim - Kariyer 9. Sınıf Kimya Konuları Nelerdir? 1. Ve 2. Dönem 9. Sınıf Kimya Konuları

9. Sınıf Kimya Konuları Nelerdir? 1. Ve 2. Dönem 9. Sınıf Kimya Konuları

Paylaş
9. Sınıf Kimya Konuları Nelerdir? 1. Ve 2. Dönem 9. Sınıf Kimya Konuları

9. sınıf lise döneminin ilk aşamasıdır. Öğrenciler 9. sınıftan itibaren kimya dersi görmeye başlamaktadır. Kimya maddenin her bir dalını titizlikle inceleyen bilim dalıdır. 9. sınıf kimya dersinde, öğrencileri bu alana hazırlamak ve bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla birçok konu işlenmektedir. 9. sınıf kimya konuları nelerdir detayları ile derledik.

Kimya, maddenin özelliklerini ve yapısını inceleyen bir bilim dalıdır. Fen dersi olarak ilkokul yıllarında görülen bu ders lise dönemiyle birlikte kimya dersi olarak işlenir. 9. sınıftan itibaren görülen kimya dersinde ilk olarak maddenin tanınır ve öğrencilerin müfredat sayesinde madde konusuna hakim olması hedeflenir.

Haberin Devamı

9. Sınıf Kimya Konuları Nelerdir?

Maddenin her bir detayını inceleyen bilim dalı kimya, aynı zamanda lise müfredatının başında gelen derslerden biridir. 9. sınıf ortak dersleri arasında yer alır. İlerleyen dönemde sayısal alan derslerinde görülmektedir. 9. sınıf kimya dersinde ilk olarak temel konular işlenir. 9 sınıf kimya dersi toplamda 5 ünitede işlenmektedir. Genel başlıklı konular kendi içinde farklı alt başlıklara ayrılır.

Konu 1; Kimya Bilimi

- Simyadan Kimyaya Geçiş

- Kimyanın Disiplinleri

- Kimyacı Bilim Adamlarının Çalışma Alanları

- Kimyanın Sembolik Dili

- Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği

Konu 2; Atom ve Periyodik Sistem

- Atom Modelleri

- Atomun Yapısının İncelenmesi

- Periyodik Sistem Analizi

Haberin Devamı

Konu 3; Kimyasal Türler Arası Etkileşimler

- Kimyasal Türler Nelerdir?

- Kimyasal Türler Arası Etkileşimler

- Güçlü ve Zayıf Etkileşimler

- Fiziksel ve Kimyasal Değişimler

Konu 4; Maddenin Halleri

- Maddenin Fiziksel Halleri

- Katı

- Sıvı

- Gaz

- Plazma

Konu 5; Doğa ve Kimya

- Su ve Hayat

- Çevre Kimyası

1. ve 2. Dönem 9. Sınıf Kimya Konuları

9 sınıf kimya dersinde 5 ünite işlenmektedir. Bunlardan 3. ünite hem 1. hem de 2. dönemde ortak olarak işlenerek bitirilir. 9. sınıf 1. dönem kimya konuları ve kazanımları şöyledir;

1. Ünite; Kimya Bilimi

Bu ünitede öğrencinin, simya döneminin ve kimya dönemlerinin öğrenilmesi hedeflenir. Ayrıca elementlerin özellikleri ve farkları, tarihsel gelişimi işlenir. Kimya biliminde önemli role sahip olan bilim insanlarının hayatı incelenir.

2. Ünite; Atom ve Periyodik Sistem

Atom ve periyodik sistem ünitesinde kimyanın temel kanunları işlenmektedir. Yine bu ünite içerisinde atom kavramı daha detaylı olarak öğrenilir. Atom model ve özellikleri daha iyi kavranır. Ayrıca periyodik sisteme dair tarihsel gelişim ve periyodik sistem özellikleri temel bilgi olarak verilir.

3. Ünite; Kimyasal Türler Arası Etkileşimler

3. ünite, kimya dersinde en uzun işlenen konudur. Bu konunun bir kısmı 1. dönem içerisinde verilirken bir kısmı 2. dönemde işlenmektedir. 1 dönem içerisinde bu ünitede, kimyasal türler arasında var olan bağ çeşitleri ve kimyasal türler detaylı olarak incelenmektedir.

Haberin Devamı

9. sınıf 2. dönem kimya konuları ve kazanımları şöyledir;

3. Ünite; Kimyasal Türler Arası Etkileşimler

3 ünitenin 2. dönem konularında iyonik ve kovalent bağların oluşumu, dipol ve london bağlar, fiziksel ve kimyasal değişimlerin özellikleri işlenerek ünite tamamlanır.

4. Ünite; Maddenin Halleri

Maddenin doğada yer aldığı katı, sıvı ve gaz hali incelenir. Maddenin hal değişimleri ve sahip olduğu özellikler öğrenilir.

5. Ünite; Doğa ve Kimya

Kimya gözünden doğal yaşam incelenirken aynı zamanda doğal koşulların kimyasal analizi yapılır ve su kaynakları incelenir.